x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Rimetea, un muzeu intins căt un sat

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 12 Dec 2007 - 00:00
Dincolo de Aiud, drumul spre vechiul Torockó l-am parcurs inaintănd printre fulgii mari care aşterneau dinaintea noastră o pănzătură moale, precum bumbacul.

Dincolo de Aiud, drumul spre vechiul Torockó l-am parcurs inaintănd printre fulgii mari care aşterneau dinaintea noastră o pănzătură moale, precum bumbacul. Intram in iarnă, intr-un peisaj fabulos, care ne "pregătea" pentru lumea de poveste ce ne aştepta la Rimetea. Trecănd de Colţeşti (rememorănd, in maşină, căte ceva din istoria vechii cetăţi) satul Rimetea ne aştepta cu străzile lui late, mărginite de case albe, a căror arhitectură unică impresionează.

 

Nume vechi

Inainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte trei nume, care amintesc de cele trei etnii ce sunt legate de istoria lui. Trascău i s-a spus imediat după Marea Unire, făcăndu-se referire la Munţii Trascăului, ce se află in apropiere. Aceeaşi referinţă o are şi numele unguresc: Torockó. In germană, i s-a spus Eisenburg. Iar această denumire aminteşte de rădăcinile austriece (localitatea Eisenwurzen) şi germane ale vechilor locuitori, veniţi aici in 1350, pentru a lucra la minele de fier.

Localitatea este insă mult mai bătrănă. Incă din timpul romanilor (106-274), zona a fost populată; o dovedesc monezile romane din timpul impăraţilor Antoninus Pius şi Maximinus Thrax, pe vremea cărora s-au deschis primele exploatări miniere. De altfel, după unele surse, insuşi numele Muntelui Trascău (şi, evident, al localităţii) vine de la impăratul Maximinus Thrax. "Thrax" - "Trascău"…

 

Păinea de fier

In secolul al XIII-lea, vechea aşezare se dezvoltă atunci cănd sunt aduşi aici minerii germani. La 1300, familia nobiliară maghiară Thorotzkay a construit cetatea de la Colţeşti, iar o jumătate de secol mai tărziu vin aici şi primele familii de austrieci, care aduc noi tehnologii de prelucrare a fierului. Pănă nu demult, meşteşugurile tradiţionale - legate indeosebi de prelucrarea fierului şi a lemnului - au adus belşugul in casele rimetenilor. Se dusese vestea pentru obiectele prelucrate de aceştia, fiind văndute in toate marile cetăţi ale Transilvaniei - la Sibiu, la Cluj, la Sighişoara - dar şi la Bucureşti ori la Viena. Cei mai mulţi dintre locuitorii din zonă erau fie cărbunari, fie mineri, fie lucrau la topitorii sau la prelucrarea fierului.

Despre "pita de fier" ne-a vorbit şi Lassel Agneta, muzeograf la Rimetea. Pentru că, aici, minele de fier sunt istorie, iar uneltele minerilor (şi ale fierarilor, in bună măsură) sunt piese de muzeu. Dacă minele de fier au dus la ridicarea localităţii la rang de oraş, in secolele XVII-XVIII, inchiderea acestora, in secolul XIX, a condus la decăderea din rang a localităţii, rămănănd o simplă localitate rurală. Rimetenii şi-au păstrat insă caracterul "de fier" al strămoşilor.

 

 

 

Povestea pitei de fier şi a cizmuliţelor roşii  

Muzeele

La Rimetea, activitatea muzeistică este veche de mai bine de o jumătate de secol. In 1952 s-a deschis Muzeului de Etnografie, cu sprijinul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Colecţia de exponate reflectă, in general, ocupaţiile locuitorilor din zonă, de la minerit, metalurgie la prelucrarea lemnului. Mai sunt de asemenea exponate care vorbesc despre universul casnic. Ne-au atras atenţia vasele de lut, cu măner, care se aşezau dedesubtul ţepuşei pe care se făcea carnea la rotisor (pentru a strănge "sucul cărnii", care apoi, deglasat, era folosit pentru pregătirea unor sosuri), ca şi oalele mari din lut, cu capac şi măner, folosite pentru a pregăti diverse fierturi sau tocane, la cuptor. Vasele de ceramică nu sunt insă de producţie locală, ele fiind aduse de rimeteni in urma unui troc făcut pentru produsele lor din lemn sau fier.

Tot in urma acestui "troc" (sau din banii obţinuţi din vănzare), rimetenii aduceau nevestelor cele mai frumoase pănze, cele mai fine mătăsuri, aţe pentru broderie, podoabe, cu care acestea din urmă confecţionau costume unice in zonă. De o frumuseţe uluitoare, costumele populare ale rimetenilor imbină tradiţiile secuilor şi ale saşilor. Regăsim influenţe austriece, germane, chiar flamande, precum "broderia cu ciocănele", o lucrătură de o fineţe cum mai intălneşti la dantelele belgiene. Acelaşi timp de broderie se foloseşte şi la realizarea coroniţei de mireasă, din fir de aur.

 

Despre acestea toate şi mai multe incă ne-a povestit muzeografa comunei, Lassel Agneta. Şi tot ea ne-a fost ghid prin satul-muzeu. Pentru că in Rimetea aproximativ 150 de case, din cele 315 căt numără satul, sunt inscrise intr-un program al Uniunii Europene care vizează imobilele de patrimoniu. De altfel, localitatea a primit medalia de argint "Europa noastră", pentru felul in care este conservată arhitectura tradiţională, medalie ce a fost decernată de prinţul Danemarcei.

Agneta ne-a insoţit şi la Ida Neni, in capătul celălalt al satului, acolo unde inimoasa bătrănă octogenară şi-a transformat locuinţa intr-un inedit muzeu particular. Ida Neni nu doar că a conservat clădirea, ci a păstrat absolut toate piesele de mobilier sau decoraţiunile, aşezate la locul lor firesc, pentru ca vizitatorul să aibă impresia, pătrunzănd, că se află intr-o "casă vie", al cărei stăpăn va intra pe uşă dintr-o clipă intr-alta. Chiar intr-un colţ se află micul atelier de cizmărie al tatălui Idei (demult răposat), cu faimoasele "cizme roşii" ale rimetenilor. Lucrate din piele moale de capră, vopsită in culoarea roşie, croite pe un singur calapod (acelaşi pentru piciorul stăng, ca şi pentru cel drept, pentru ca, purtate, să se uzeze egal), cizmuliţele erau purtate de fetele şi femeile de orice vărstă, in zi de sărbătoare.

 

 

Bucatele Susanei

Fiecare gospodină din Rimetea se poate măndri cu "reţetele casei", chiar dacă aparent vorbim despre aceeşi prăjitură, ori aceeaşi supă de găină. Dar ceea ce este cu adevărat spectaculos este faptul că există o "reţetă a satului". Sunt căteva preparate tradiţionale care numai la Rimetea se pregătesc intr-un fel anume. Dna Lakatos Susana ne-a devoalat tainele preparării acestora, făcăndu-ne o adevărată demonstraţie gastronomică. Reţetele ei vi le prezentăm şi noi.

 

Sac de cenuşă

Pentru aluat este nevoie de 200 g unt, 250 g făină şi 6 gălbenuşuri şi un plic de praf de copt. Se frămăntă bine şi se rup din aluat 48 de bucăţi care se rotunjesc intre palme, formăndu-se mici sfere. Aluatul se pregăteşte de seara şi se pune cel puţin 12 ore la rece, să se odihnească, aşezate pe o planşetă cu făină. Dimineaţa se pregăteşte umplutura, din 250 g zahăr, 6 albuşuri de ou, 250 g nucă măcinată. Albuşurile se bat spumă, adăugăndu-se, puţin căte puţin zahăr. Se pune in spuma de albuşuri şi nuca măcinată, amestecănd uşor, ca să nu se lase. Pe planşetă se presară făină şi se intinde căte o foaie subţire din fiecare sferă de aluat, dăndu-i-se formă ovală. Se pune pe mijlocul foii de aluat o lingură de umplutură şi se impătureşte aluatul, din patru părţi, dăndu-i-se formă de săculeţ. Se lasă puţin deoparte să dospească, apoi se pun in tava cu unsoare şi se lasă la cuptor pănă prin o culoare aurie. Se presară zahăr pudră, amestecat cu zahăr vanilinat, pentru aromă.

 

Carne de găină cu cartofi şi sos

Se foloseşte carnea (porţionată) care a fost fiartă la pregătirea supei cu tăiţei. Carnea se foloseşte ca atare, doar fiartă, fără a se frige. Pentru garnitură, cartofii se fierb in coajă şi se curăţă căt sunt fierbinţi. Se taie in cubuleţe mărunte sau se dau pe răzătoarea mare. Se căleşte ceapă tăiată mărunt, se amestecă apoi cu cartofii şi se mai călesc puţin impreună. Pentru sos se pregăteşte intăi un răntaş mai deschis la culoare, care se stinge cu sucul de roşii. Se adaugă un pic de zahăr, sare după gust, ţelină rasă şi frunze de ţelină tocate mărunt. Se servesc pe aceeşi farfurie carnea, cartofii şi sosul.

 

Cozonac cu scorţişoară

Se pregăteşte un aluat de cozonac obişnuit, cu făină, zahăr, lapte, ouă, unt, arome, sare şi drojdie. Se frămăntă pănă face beşicuţe, apoi se lasă să dospească aproximativ o oră. Pe o faţă de masă curată, presărată cu făină, se intinde o foaie de aluat subţire, mare căt masa. Se presară zahăr şi scorţişoară măcinată. Se stropeşte cu unt topit. Se impătureşte foaia din două laturi, se presară iar zahăr şi scorţişoară, se stropeşte cu unt şi se impătureşte din celelalte două laturi. Se presară iarăşi zahăr şi scorţişoară, apoi se rulează ca un melc şi se pune intr-un vas de lut pregătit cu unsoare. Se mai lasă la dospit şi in vas, se presară zahăr deasupra, după care se pune la copt in cuptorul de păine timp de două ore.

 

Supă de găină cu tăiţei de casă

Se pune la fiert in apă rece zarzavat foarte mult: morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă, cartofi, piper boabe, un căţel (sau doi) de usturoi. Găina se tranşează şi se pune şi ea la fiert, impreună cu zarzavatul (dacă găina e mai bătrănă, se fierbe puţin inainte). După ce au fiert bine şi carnea, şi zarzavatul, se strecoară şi in această supă se pun tăiţeii de casă, pregătiţi dinainte. Se mănăncă supa cu tăiţei, pentru că din carne se prepară ulterior felul principal al mesei.

 

Citeşte mai multe despre:   zahăr,   fier,   rimetea,   reţete de sărbători

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare! Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare!  Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon iUmor se apropie de final, dar nu înainte a-și răsfăța fanii cu o ediție specială de roast, ce va fi difuzată duminică, 29 noiembrie, dată la care Antena 1 aniversează 27 de ani de...

Campania iMapp Bucharest, premiată

Campania iMapp Bucharest, premiată
Campania internațională de solidaritate „One World. One Heart”, lansată anul acesta de iMapp Bucharest, în plină carantină generată de pandemie, a fost aleasă, prin votul publicului, ca fiind câştigătoare...

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!
Dormitorul copiilor poate fi transformat acum într-o scenă de basm prin intermediul lenjeriilor de pat de la Finette. Acest magazin online aduce în atenția publicul său țintă o colecție impresionantă de...

Cum m-am pregatit de iarna, cu butoaie si bidoane, in context de pandemie de Coronavirus!

Cum m-am pregatit de iarna, cu butoaie si bidoane, in context de pandemie de Coronavirus!
Se spune ca omul gospodar isi face iarna car si vara sanie. Doar ca, personal, nu prea am luat in seama aceasta zicala, deoarece societatea ne ofera posibilitati de alegere infinite, astfel incat sa putem sa...

Bate la poarta succesului si fii un invingator cu cea mai serioasa agentie de casting, NewMediaCasting!

Bate la poarta succesului si fii un invingator cu cea mai serioasa agentie de casting, NewMediaCasting!
Dintotdeauna ai fost genul de persoana care adora sa fie in centrul atentiei, iar cei din jur au remarcat dezinvoltura ta? Ti-ai dorit sa fii actor, sau sa lucrezi in televiziune? Nu este suficient doar sa fii talentat...

(P) Cadouri corporate - coșuri cadou de Crăciun pentru orice buget

(P) Cadouri corporate - coșuri cadou de Crăciun pentru orice buget
În luna noiembrie 2020, gourmetGIFT.ro, specialistul în coșuri cadou gourmet și cadouri corporate premium, oferă 5% discount suplimentar la toate comenzile de coșuri cadou Crăciun. Se pot comanda coșuri cadou...

Emisiunea a fost urmărită de 2.2 milioane de telespectatori. Cea de-a 11-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de 2.2 milioane de telespectatori. Cea de-a 11-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 11-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Romică şi Adriana, cu o excelentă transformare în Conchita Wurst & Trevor Ashley, a fost aseară lider de...

iMapp Bucharest – câștigător la Premiile AV AWARDS – categoria „AV IN ACTION” 2020

iMapp Bucharest – câștigător la Premiile AV AWARDS – categoria „AV IN ACTION” 2020
Galerie Foto iMapp Bucharest – unul dintre cele mai importante evenimente de video mapping din lume, organizat de Creart – instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, a fost...

Jurații se pregătesc de Bootcamp, după ultima ediție de audiții X Factor din acest sezon

Jurații se pregătesc de Bootcamp, după ultima ediție de audiții X Factor din acest sezon
Ultima ediție de audiții din acest sezon X Factor a trimis doi noi concurenți în grupele Loredanei și cea a lui Florin Ristei, seara trecută, la Antena 1, în timp ce Ștefan Bănică și Delia, care mai au un...

Costel, invitat special, duminică, la iUmor

Costel, invitat special, duminică, la iUmor
Galerie Foto Cel mai cunoscut trio din stand-up comedy-ul din România a urcat pentru prima dată pe scena iUmor, în acest sezon, iar duminică, de la ora 20.00, la Antena 1, este rândul lui Costel....

Romică şi Adriana au început a 11-a gala Te cunosc de undeva! cu... o căzătură!

Romică şi Adriana au început a 11-a gala Te cunosc de undeva! cu... o căzătură!
Galerie Foto Cu doar patru gale înainte de marea finală a sezonului 15 Te cunosc de undeva!, Ruleta se încăpăţânează să le aducă celor 11 concurenţi roluri din ce în ce mai grele. Au simţit-o pe pielea lor Adriana şi Ro...

Ultima ediție de audiții îi ține în șah pe jurații X Factor:  ”Nu pot sa îi dau < Da >!”

Ultima ediție de audiții îi ține în șah pe jurații X Factor:  ”Nu pot sa îi dau < Da >!”
Seara trecută încă două scaune pentru Bootcamp au fost ocupate, astfel că în această seară, de la 20.30, la Antena 1, în ultima ediție de audiții, jurații se văd nevoiți să ia unele decizii dificile....

Canalul de YouTube iUmor a înregistrat 2.000.000 de abonaţi!

Canalul de YouTube iUmor a înregistrat 2.000.000 de abonaţi!
Canalul de YouTube iUmor a înregistrat, ieri, abonatul cu numãrul două milioane! Astfel, iUmor este singura emisiune din România cu două milioane de abonaţi care se bucură pe canalul de YouTube de...

Chefi la cuțite, record de audiență de la lansarea sezonului 8. Aseară, chef Bontea şi-a folosit amuleta şi a întors un concurent de la eliminare

Chefi la cuțite, record de audiență de la lansarea sezonului 8. Aseară, chef Bontea şi-a folosit amuleta şi a întors un concurent de la eliminare
Galerie Foto Ediţia de miercuri seara a adus un nou record de audienţă pentru emisiunea Chefi la cuţite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating şi cea mai mare cotă de piaţă la nivelului publicului comercial cu vârste cu...

Cele mai inspirate cadouri pentru bunici

Cele mai inspirate cadouri pentru bunici
Galerie Foto Cadourile de sărbători pentru bunici pot fi o provocare pentru mulți dintre noi. Oare ce ar putea pune Moșul în ghete sau sub brad astfel încât darul să aducă bucurie seniorilor? În ciuda aparențelor, oferta...
Serviciul de email marketing furnizat de