x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ritualuri in ajun de Samedru

Ritualuri in ajun de Samedru

de Simona Chiriac    |    19 Oct 2005   •   00:00
Ritualuri in ajun de Samedru
CALENDAR GASTRONOMIC
Sambata dinaintea Sfantului Dumitru este ziua in care sunt pomeniti mortii, zi in care se dau pomeni si se aprind lumanari pentru sufletele celor care au trecut dincolo. Sarbatoarea mai este numita si Mosii de Toamna, Mosii cei Mari sau Mosii lui Samedru. Femeile imparteau rudelor, vecinilor sau trecatorilor vase umplute cu lapte, branza, grau fiert, dar si colaci si lumanari. Tot cu aceasta ocazie se invocau spiritele stramosilor pentru protectie si belsug.

La 25 octombrie, in ajunul sarbatorii Sfantului Dumitru, se desfasoara ritualuri ce au ca scop castigarea bunavointei stramosilor. In schimb, acestia vor ocroti casele si gospodariile, ferindu-le de pericole. De asemenea, prin intermediul lor, campurile vor fi din nou rodnice in anul care vine.

Unul dintre ritualuri este cel al aprinderii focurilor. Se alegea un brad falnic, care urma sa fie incinerat pe un loc inalt (de cele mai multe ori pe un deal), la lasarea noptii. In jurul lui se adunau toti satenii, indiferent de varsta si strigau formula magica: "Hai la focu’ lui Samedru!". Important era ca focul sa nu fie lasat sa se stinga, iar femeile imparteau in timpul acela covrigi, nuci, pere, struguri, fructe uscate si vin.

Bradul ce urmeaza sa fie ars sau butucul este punctul central al unui ritual ce ilustreaza renasterea vietii din propria cenusa. Butucul simbolizeaza trupul lipsit de viata al zeului vegetatiei. Acesta poate sa renasca doar prin sacrificiul suprem, prin ardere. Astfel, din foc apar semintele belsugului din anul urmator.

Iata de ce, momentul mult asteptat de participantii la acest ritual este prabusirea bradului mistuit de flacari, semn al unui nou inceput. Peste foc sareau copiii pentru a fi feriti de boli tot anul, dar si tinerii care doreau sa se casatoreasca mai repede. In zori, cand focul se stingea, fiecare lua cate un taciune si-l arunca in gradini, in livezi sau pe campuri.

In noaptea de Samedru, cei batrani puteau afla cum va fi vremea iarna. Daca luna era plina si neacoperita de nori era semn de iarna blanda si buna pentru culturi. Daca, dimpotriva, luna nu era plina si ploua, cu siguranta iarna urma sa fie lunga si incarcata cu nameti.

DESPRE FOC

Se spune ca Dumnezeu a facut focul folosind un cremene si un amnar. De aceea este sfant si ii poate apara pe oameni de duhurile necurate si de nenorociri. Taciunii din foc sunt folositi in descantece si pentru vindecarea bolilor. In unele zone se crede ca, atunci cand sar scantei din foc, e semn ca la usa vor veni oaspeti.

19-25 octombrie
Sfantul Mare Mucenic Artemie

  • 19 M Sf. Prooroc Ioil; Sf. Mucenici: Uar, Felix preotul si Eusebie
  • 20 J Sf. Mare Mucenic Artemie; Cuv. Matroana
  • 21 V †) Cuviosii Marturisitori Visarion, Sofronie si Sf. Mc. Oprea; Sf. Preoti Marturisitori Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel; Cuv. Ilarion cel Mare
  • 22 S Sf. Ierarh si intocmai cu Apostolii Averchie; Sf. 7 tineri din Efes
  • 23 D Sf. Sfintit Mc. si Apostol Iacob, ruda Domnului; Sf. Ignatie, Patriarhul Constantinopolului
  • 24 L Sf. Mare Mucenic Areta; Sf. Mc. Sevastiana si Valentin
  • 25 M Sf. Mc. Marcian si Martirie; Sf. Mc. Valerian si Tavita
  • ×