CALENDAR GASTRONOMIC
Sambata dinaintea Sfantului Dumitru este ziua in care sunt pomeniti mortii, zi in care se dau pomeni si se aprind lumanari pentru sufletele celor care au trecut dincolo.
Sarbatoarea mai este numita si Mosii de Toamna, Mosii cei Mari sau Mosii lui Samedru. Femeile imparteau rudelor, vecinilor sau trecatorilor vase umplute cu lapte, branza, grau fiert, dar si colaci si lumanari. Tot cu aceasta ocazie se invocau spiritele stramosilor pentru protectie si belsug.
La 25 octombrie, in ajunul sarbatorii Sfantului Dumitru, se desfasoara ritualuri ce au ca scop castigarea bunavointei stramosilor. In schimb, acestia vor ocroti casele si gospodariile, ferindu-le de pericole. De asemenea, prin intermediul lor, campurile vor fi din nou rodnice in anul care vine.
Unul dintre ritualuri este cel al aprinderii focurilor. Se alegea un brad falnic, care urma sa fie incinerat pe un loc inalt (de cele mai multe ori pe un deal), la lasarea noptii. In jurul lui se adunau toti satenii, indiferent de varsta si strigau formula magica: "Hai la focuâ lui Samedru!". Important era ca focul sa nu fie lasat sa se stinga, iar femeile imparteau in timpul acela covrigi, nuci, pere, struguri, fructe uscate si vin.
|
DESPRE FOCSe spune ca Dumnezeu a facut focul folosind un cremene si un amnar. De aceea este sfant si ii poate apara pe oameni de duhurile necurate si de nenorociri. Taciunii din foc sunt folositi in descantece si pentru vindecarea bolilor. In unele zone se crede ca, atunci cand sar scantei din foc, e semn ca la usa vor veni oaspeti. |
19-25 octombrie
| ||||
|