GARGANTUA SI PANTAGRUEL
VIORICA ROMASCU
Apoi, intr-un mod absolut miraculos, in arhitectura antica egipteana apare acea "casa a mortilor", unica pe glob in ceea ce priveste reprezentarea: piramida. O prima forma perfecta a acesteia apare pe timpul regelui Keops, timp in care piramida ajunge la dimensiuni considerabile. In general, piramidele sunt alcatuite dintr-o camera funerara, in care se afla mumia defunctului, o camera zidita a statuilor insufletite de asa-zisul suflet Ka al defunctului si o capela care se afla destul de departe de camera zidita. In aceasta capela, rudele si preotii cultului funerar vin sa oficieze libatiuni, tamaieri, sa aduca ofrande si sa pronunte ritualul magic ce va da viata celui mort. In toate piramidele ce au fost cercetate de arheologi s-au descoperit marturiile unei civilizatii bogate in magie si mister, civilizatie care s-a bucurat de roadele vaii Nilului. Aceste marturii sunt semnalate indeosebi prin picturile de pe peretii mormintelor, fie ele mastabe sau piramide.
Am putea spune ca multe dintre traditiile culinare egiptene s-au pastrat inca din acea vreme. Spre exemplu, mancarea si bautura de baza a egiptenilor, painea si berea, erau consumate de lucratorii care ajutau la inaltarea piramidelor. Picturile infatiseaza uneori felul in care se prepara mancarea. Avem marturii ca vechii egipteni preparau un fel de bere foarte buna la gust. Este drept insa ca nevoia de a se feri de molime i-a facut sa prepare aceasta bautura, pe care o beau in loc de apa. Dincolo de aceasta, de pe vremea colonizarii Egiptului s-au facut simtite influentele mancarurilor turcesti (300 de ani de ocupatie turca), preparatele din peste fiind un exemplu in acest sens. Pentru ca nu aveau zahar, egiptenii bogati foloseau ca indulcitor mierea, iar cei saraci indulceau cu sucuri de fructe sau curmale. Egiptenilor le placeau gusturile puternice, cum ar fi acelea de usturoi sau ceapa. Ei credeau ca aceste vegetale sunt bune pentru sanatate. Mai mancau mazare si fasole boabe, salata verde, castraveti si praz. Vegetalele le consumau cu ulei si otet. Smochinele, curmalele, rodiile si strugurii sunt fructe caracteristice zonelor calde. Doar cei bogati isi permiteau sa faca vin din struguri.
Makluba
Orez fiert egiptean
Citește pe Antena3.ro