x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Romania in coaja de brad

Romania in coaja de brad

de Carmen Dragan    |    17 Ian 2007   •   00:00
Romania in coaja de brad

O vizita la Brasov in miez de iarna mi-a dezvaluit cateva marturii ale unei vieti culturale foarte active. Calatoria a inceput din Piata Sfatului, o zona impunatoare situata in inima vechiului oras germanic, unde se afla marea Casa a Sfatului, construita in 1420, care a fost primaria orasului.

Romania culinara - Brasov

O vizita la Brasov in miez de iarna mi-a dezvaluit cateva marturii ale unei vieti culturale foarte active. Calatoria a inceput din Piata Sfatului, o zona impunatoare situata in inima vechiului oras germanic, unde se afla marea Casa a Sfatului, construita in 1420, care a fost primaria orasului. Astazi ea este gazda muzeului de istorie.

Loc de... Uniune. Langa Biserica Neagra si Piata Sfatului se gaseste strada Republicii, unde brasovenii si turistii se pot plimba sau isi pot face cumparaturile. In Piata am intalnit si vanzatori ambulanti, muzicanti de ocazie care dau viata si culoare locului. In acest spatiu se organizeaza cele mai importante evenimente si targuri brasovene si tot aici sunt cele mai atractive terase, cafenele, baruri si restaurante, unde intrarea in Uniunea Europeana si-a pus parca amprenta.

Astfel poti manca "prosciutto crudo si melone" (pepene galben) "bresaola parmacotto si parmezan", "crochete din file de peste alb parizian", "mini frigarui din pui cu ananas", "caracatita marinata", iar ca desert "sacher torte" (prajitura cu ciocolata). "Ne-am adaptat meniurile la cerintele europene, adica am introdus delicatese straine noi, pastrand denumirea din limba respectiva. Meniurile sunt la standarde inalte si din punct de vedere al calitatii", ne spune George, patronul unui restaurant. Daca nu esti cunoscator de limbi straine, risti sa comanzi paine cu... paine, pentru ca unele denumiri de mancaruri nu au si traducerea in romana.

Muzee... muzee. Daca porniti pe Bulevardul Eroilor (chiar si cu burta plina cu "mancaruri europene"), veti intalni Muzeul de Arta al orasului, care are o colectie de arta contemporana. Exista si o expozitie de icoane pe lemn, cat si pe sticla, portrete, tablouri si lucrari de sculptura. In aceeasi cladire se afla si Muzeul Etnografic, ce detine o colectie de costume populare, tesaturi, razboaie de tesut si obiecte legate de activitatile rurale (secerisul, macinarea graului sau coacerea painii), asa cum se desfasurau ele in secolul al XIX-lea si la inceputul secolului XX. De aici se pot cumpara obiecte artizanale si suveniruri. Complexul Muzeal Scheii Brasovului, prima scoala romaneasca infiintata de diaconul Coresi, din incinta Bisericii Sf. Nicolae, Biserica Sf. Bartolomeu - cel mai vechi monument arhitectural al orasului - sunt doar cateva locuri pline de spiritualitate, pe care merita sa le vizitati.

Branza traditionala romaneasca. Acest colt de lume este un loc perfect pentru a uita de grijile cotidiene, pentru ca nicaieri nu te simti mai liber ca pe culmile muntilor, deasupra brazilor, deasupra civilizatiei si, parca, si a timpului. Din Poiana Brasov, statiune situata la 12 km de oras, puteti urca pe Muntele Postavaru, unde va asteapta partia neteda. Si pentru ca inaltimile va vor tine cat mai mult departe de lume, e bine sa va faceti unele provizii. In drumul spre Poiana veti intalni multi locuitori ai tinutului, care va vor imbia cu aromata branza in coaja de brad. Asa ca nu e bine sa refuzati oferta oamenilor de munte. Mai ales ca acest aliment traditional va primi in curand protectia marcii, alaturi de alte 160 de produse traditionale romanesti, care nu vor mai putea fi fabricate sub aceeasi denumire in nici un alt stat membru al Uniunii Europene.
Biserica Neagra
Capodopera gotica, construita la inceputul secolului al XV-lea, poarta acest nume de la incendiul din 1689, care a lasat-o neagra, fiind de altfel cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei. In aceasta biserica incapeau circa 5.000 de persoane, cam cat era populatia orasului in epoca veche. Dupa ce a fost incendiata, noile bolti au fost construite in stil baroc si nu in stil gotic. De la un locuitor al orasului am aflat ca edificiul a fost numit initial Biserica Sfanta Maria, avand hramul Fecioarei Maria. Constructia este celebra nu doar prin dimensiunile sale, ci si prin obiectele de valoare care se afla in interiorul sau: clopotnita in care se gaseste cel mai mare clopot din spatiul romanesc, cea mai mare orga din sud-estul Europei si o colectie de covoare orientale.
Pui cu sos de struguri

Ingrediente: 500 g piept de pui, 25 g unt, 3 linguri de vin alb, cimbru, sare, piper; sosul: o lingurita de zahar, doua linguri de vin alb, 15 g unt, 200 ml supa de pui, o cana cu boabe de struguri.

Preparare: Intr-o tava se pune untul topit, vinul, cimbrul, puiul frecat cu putina sare si piper. Se lasa 30 de minute la cuptor. Intr-o cratita se amesteca untul, vinul si supa. Se pune la foc mic pana cand incepe sa fiarba. Se adauga strugurii si se mai fierbe 3 minute. Sosul cald se pune peste pui.
Clatite brasovene

Ingrediente: aluatul: 3 oua, 500 ml lapte, doua linguri de faina, un praf sare; umplutura: 300 g ficatei, o ceapa medie, 200 g ciuperci, doua oua, o lingura de faina, patrunjel, marar, cimbru; pentru pan...: doua oua, pesmet, faina.

Preparare: Se fac niste clatite mari. Ceapa se toaca si se rumeneste in ulei, apoi se pun ficateii si ciupercile. Cele doua oua pentru umplutura se bat cu faina si se toarna in tigaie. Totul se amesteca bine cu verdeata tocata si cu sare si se umplu clatitele. Apoi se fac pan.... Se rumenesc in ulei incins. Se servesc alaturi de smantana.
×