x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Romanii stiu sa se distreze nemteste

Romanii stiu sa se distreze nemteste

28 Ian 2005   •   00:00

Bautorii de bere din Romania au un nou motiv de bucurie. A mai aparut inca un sortiment din aceasta licoare care ne racoreste vara, care face si desface prietenii.


CRISTINA ANDREEA CATANA

SCUMP. Noul tip de bere, pe buzunarul celor cu bani: 120.000 sticla
Intr-un local decorat dupa modelul berariilor bavareze cu masute lungi din lemn, cu barne de lemn masiv, reprezentantii unei firme germane producatoare de bere au adus in Romania un nou produs. Chiar si cei care serveau berea erau imbracati in costume specifice germane, astfel incat pentru cateva ore am avut impresia ca ne aflam intr-unul din land-urile germane.

SPECIFIC. Cel mai important la producerea unei beri sunt ingredientele. Pentru acest nou sortiment se foloseste in cantitati destul de mari malt de grau la care se adauga si traditionalul malt de orz. Fermentarea se face in sticla, procedeu similar celui folosit la producerea sampaniei. Harry Schwarz, reprezentantul berii Erdinger Weisbier in Romania, spune ca aceasta este "sampania berii", tocmai din cauza acestui procedeu mai putin folosit pentru fermentare. Din cauza folosirii in cantitate foarte mare a maltului de grau, gustul berii se apropie foarte mult de cel al unui produs alimentar. Pentru ca nu contine substante chimice sau conservanti, berea nu este pasteurizata.

TRADITIE. Denumirea berii respecta si ea traditia germana pentru ca poarta numele orasului in care este produsa. In Germania, producerea acestei bauturi alcoolice este mai mult o afacere de familie, de suflet. De cele mai multe ori, poarta numele celui care a inventat-o sau a locatiei unde este preparata.

Dupa ce toti cei invitati au degustat din noul sortiment de bere, petrecerea a inceput. Orchestra a gadilat urechile celor prezenti cu melodii specifice Germaniei. Apoi a sosit momentul cand indemanarea bucatarului a dat clasa evenimentului. Acesta a trebuit sa prepare bucate speciale, care sa completeze gustatul berii, oricare ar fi fost ea. Carnaciori, ceafa de porc, cremvursti, varza si cartofi. Mirosul acestora, combinat cu aroma de bere si cu fumul gros de tigara au facut ca atmosfera sa fie una tipic germana.

PREVENTIV
Berea trebuie sa fie limpede, fara sedimente sau impuritati. Atunci cand cumparati bere, trebuie sa fiti atenti sa fie ambalata in butelii curate, cu capsule neruginite si sa aiba inchiderea etansa. Gustul berii trebuie sa fie usor amarui, iar aroma trebuie sa fie fina de hamei. Turnata in pahar trebuie sa formeze o spuma compacta, persistenta, iar bulele de dioxid de carbon trebuie sa se degaje lent. Tipul berii este dat de concentratia mustului primitiv (6,5%-17%) si de concentratia alcoolica. Acesta poate varia intre 1,5%-5,4%. Elementele legate de concentratie de alcool trebuie mentionate pe eticheta. Berea este o bautura nutritiva, fiind bogata in complexul de vitamine B. Valoarea alimentara a unui litru de bere este de 433 Kcal inainte de a cumpara o bere, verificati inscrisurile de pe eticheta si incadrarea in durata durabilitatii minimale. Nu consumati bere cu aspect opalescent sau cu depuneri pe fundul sticlei. Acestea sunt dovezile unui inceput de alterare.
×
Subiecte în articol: gastronomie bere berii