x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rosturi de februarie

Rosturi de februarie

de Simona Chiriac    |    04 Feb 2010   •   00:00
Rosturi de februarie

La 10 februarie, în calendarul popular este celebrat Sfântul Haralambie, o divinitate care vindecă boli şi protejează împotriva loviturilor şi accidentelor de tot felul. Dar cea mai mare putere o are asupra ciumei, boală cruntă întruchipată ca fiind "o dihanie nevăzută, cu un picior de vacă şi unul de om, cu coarne şi cu coase în mână, cu care seceră sufletele vitelor şi ale oamenilor". (Th. D. Speranţia - "Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgâneşti").



Aşa se face că în această zi oamenii stau mai pe lângă case şi-l cinstesc cum se cuvine. Gospodarii merg la biserică şi iau agheasmă pentru a stropi grădinile, grajdurile şi casele. O parte din apă o beau ca să aibă sănătate. Femeile plămădesc un colăcel pe care-l aşază de cu zori în cuptor. Când s-a rumenit, îl frâng în patru bucăţi, pe care le aruncă în patru locuri, ofrande aduse vietăţilor pământului. În schimb, ele vor sta departe de câmpuri.

După îndeplinirea acestui ritual, femeile coc turtiţe şi colăcei pe care le ung cu miere şi le dau de pomană. În loc de copturi, se mai poate tăia o găină, ce este pregătită după priceperea fiecăruia.

În sâmbăta dinaintea Sfântului Haralambie, când sunt Moşii de Iarnă, se obişnuieşte să se ducă colivă la biserică pentru a fi sfinţită. Cu ceea ce rămâne după împărţit se ung pomii ca să fie roditori. Pomana ce va fi dată se împarte în vase noi, ca să aibă şi sufletele plecate de pe această lume din ce să se înfrupte.

În prima duminică din februarie este Lăsatul secului de carne pentru Postul Paştelui. Aşa se face că acum se pregătesc ultimele mâncăruri din carne, iar vasele de frupt vor fi spălate şi puse la păstrare până când va trece Paştele. Timp de opt săptămâni, creştinii se vor înfrâna să mănânce carne, lapte şi ouă, fiind gătite multe reţete pe bază de legume şi orez.

În toată această perioadă sunt doar două dezlegări la peşte, de Buna Vestire (25 martie) şi Florii (28 martie).

Salată cu pui
Ingrediente: două piepturi de pui, 100 g miez de nucă, o salată verde, două mere, o ţelină mică, doi morcovi, o pară, 50 g caise uscate, sare, piper, două linguri cu oţet de mere, 100 ml ulei de măsline, oregano uscat.

Preparare: Piepturile de pui se spală, se dezosează, se taie bucăţi potrivite şi se fierb în apă cu sare. Se scurg de apă şi se prăjesc uşor în puţin ulei. Morcovul, ţelina, mărul şi para se curăţă de coajă, se spală şi se dau prin răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun într-un bol împreună cu salata verde tăiată fâşii, miezul de nucă şi caisele uscate tocate mărunt. Se adaugă oţetul de mere şi ulei după gust, sare, piper şi oregano. Se pune pieptul de pui tăiat fâşii, se amestecă bine ca să se omogenizeze ingredientele şi se serveşte imediat.
(Reţetă redactată de Alina Ramona Anghel)

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic