x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Rosturi şi bucate ale şurdeştenilor.

0
Autor: Tudor Cires 01 Iun 2011 - 21:00
Rosturi şi bucate ale şurdeştenilor.

In gospodariile din Surdesti, satul care tocmai a implinit 600 de ani de atestare documentara, cupto­rul are si astazi o importanta aparte. Observam asta si gospodaria lui Gavril Costin, cel care ne-a fost ghid in periplul nostru maramuresean.

Cup­torul 'de afara' e facut din caramida si lipit cu lut. Pare rudimentar, insa da un gust deosebit painii.
'Sambata obisnuim sa facem painea, ca sa avem pentru duminica si inca vreo doua-trei zile', ne spune si sotia lui, in vreme ce scoate din cuptor gaina, pulpa de miel si toate celelalte bucate, intre care nelipsitele sarmale a caror reteta o cerem. 'Secretul e ceapa, care se caleste foarte putin in untura, se adauga costita, boia, carnea tocata, orezul, mai putin (400 g orez la un kg de carne), cimbru. Se amesteca si se fac sarmalele mici si tuguiate. Se ruleaza de obicei in varza proaspata oparita.

Bulionul se pune la fiert. Daca nu este afumatura de ajuns, se poate pune si slanina afumata in compozitie', ne lamureste soata lui, care se grabeste sa adauge: 'Dupa ce facem painea, avem grija de sarmale. Le asezam intr-un vas de lut si cum am scos painea din cuptor am si introdus oala de sarmale in locul ei. Asta se face dupa-masa, dupa ce am terminat de facut toata painea. Sarmalele se lasa in cuptorul fara foc, dar inchis complet, pana a doua zi, cand le scoatem fierbinti si fierte. Capata un gust special. Nu exista sarma mai buna'.

Placinta creata
'In copilarie, asta era mancarea de duminica: painea de casa, sarmalele si placinta', sare cu vorba Gavril Costin. 'Si cateodata si ciorba de gaina. Aici la noi traditionala e o placinta care se face ca si placinta creata, dar aluatul nu e chiar asa de subtire si e din aluatul dospit. In placinta creata se pune drojdie, dar nu se lasa aluatul la dospit.' Despre placinta asta speciala imi vorbeste si Leonica Avram, din Baia Sprie. 'Placinta pe care o facea bunica se pregateste din faina, drojdie, un pic de sare si, daca se vrea, se pune si ou, dar nu e neaparata nevoie. Cand e post, de exemplu, nu se pune, si tot gustoasa iese. Si se mai adauga si o idee de zahar, ca dospeste mai bine drojdia. Se framanta cu un pic de lapte si apa. Se face aluatul si se lasa la dospit.

Se ia o bucata cam de marimea unui ou mare de gaina, se intinde si se pune pe patura – asa-i zice foii pe la noi – branza de vaca dulce, care se face cu ou si cu zahar, sau branza de oaie sarata. Se impatura in 6-7 paturi, se pliaza, se intinde din nou cu sucitoarea si se coace in lespede cu ulei, nu foarte mult. Asta e specifica zonei noastre. La placinta creata se pune drojdie, insa se intinde si se coace pe moment, nu se mai lasa aluatul la dospit. Si dupa ce s-a intins foaia, se picura smantana si cu galbenus de ou. Placinta creata se umple cu branza de oaie care se intinde pe patura si se fac multe pliuri. Se suceste si ea cu sucitoarea si se coace tot in putin ulei. Si nu creste foarte tare, maximum un centimetru.' De la ea mai aflam de 'righes', care 'se face din aluat de placinta dospit, se intinde foaia, se unge foaia cu ulei si cu zahar si se face rotund si se coace tot in lespede, in ulei'.

Coc de malai
Ne intoarcem in gospodaria fami­liei Costin, poate e rost sa mai aflam cate ceva despre alte bucate d-ale locului. Cum ar fi 'cocul de malai', care se pregateste din 1 kg de malai si 200 g faina de grau. 'Se pune cam un litru de apa la foc. Se toarna peste ma­­lai intr-un vas, sa fie foarte groa­sa. Cand aluatul e cald, nu clocotit, se adauga faina, drojdie, doua-trei oua si putina apa calduta. Se ames­teca si se coace la cuptor.' Despre 'malaiul' asta ne vorbise ceva mai devreme si tanti Martuca lu’ mos Gheorghe Mihut. 'In copilarie mama facea malai. Cum? Din faina de porumb. Il coceam in cuptor. Se framanta cu apa si drojdie. Dupa ce terminai aluatul acela, se lua o bu­cata si se punea intr-un vas de se acrea si pe acela il foloseai alta data cand faceai malai, in loc de plamada. Malaiul nu era dulce, ca se facea cu sare. Se taia felii cu cutitul sau se rupea. La camp, cand ne duceam, luam cu noi malai, slanina si branza. Acum ne ducem la camp cu paine si slanina, de-o frigem pe camp...'

Ca vorbiram despre slanina... Gavril Costin ne trage catre afu­matoare. Nu de alta, dar mandru-i tare de slana atarnata in cui. De-o sa vina si mos Gheorghe Mihut, c-o ho­rinca de-a lui cu scarita in sticla, stim ca lesne va merge mai departe povestea.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....
Serviciul de email marketing furnizat de