x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Rosturi şi bucate ale şurdeştenilor.

0
Autor: Tudor Cires 01 Iun 2011 - 21:00
Rosturi şi bucate ale şurdeştenilor.

In gospodariile din Surdesti, satul care tocmai a implinit 600 de ani de atestare documentara, cupto­rul are si astazi o importanta aparte. Observam asta si gospodaria lui Gavril Costin, cel care ne-a fost ghid in periplul nostru maramuresean.

Cup­torul 'de afara' e facut din caramida si lipit cu lut. Pare rudimentar, insa da un gust deosebit painii.
'Sambata obisnuim sa facem painea, ca sa avem pentru duminica si inca vreo doua-trei zile', ne spune si sotia lui, in vreme ce scoate din cuptor gaina, pulpa de miel si toate celelalte bucate, intre care nelipsitele sarmale a caror reteta o cerem. 'Secretul e ceapa, care se caleste foarte putin in untura, se adauga costita, boia, carnea tocata, orezul, mai putin (400 g orez la un kg de carne), cimbru. Se amesteca si se fac sarmalele mici si tuguiate. Se ruleaza de obicei in varza proaspata oparita.

Bulionul se pune la fiert. Daca nu este afumatura de ajuns, se poate pune si slanina afumata in compozitie', ne lamureste soata lui, care se grabeste sa adauge: 'Dupa ce facem painea, avem grija de sarmale. Le asezam intr-un vas de lut si cum am scos painea din cuptor am si introdus oala de sarmale in locul ei. Asta se face dupa-masa, dupa ce am terminat de facut toata painea. Sarmalele se lasa in cuptorul fara foc, dar inchis complet, pana a doua zi, cand le scoatem fierbinti si fierte. Capata un gust special. Nu exista sarma mai buna'.

Placinta creata
'In copilarie, asta era mancarea de duminica: painea de casa, sarmalele si placinta', sare cu vorba Gavril Costin. 'Si cateodata si ciorba de gaina. Aici la noi traditionala e o placinta care se face ca si placinta creata, dar aluatul nu e chiar asa de subtire si e din aluatul dospit. In placinta creata se pune drojdie, dar nu se lasa aluatul la dospit.' Despre placinta asta speciala imi vorbeste si Leonica Avram, din Baia Sprie. 'Placinta pe care o facea bunica se pregateste din faina, drojdie, un pic de sare si, daca se vrea, se pune si ou, dar nu e neaparata nevoie. Cand e post, de exemplu, nu se pune, si tot gustoasa iese. Si se mai adauga si o idee de zahar, ca dospeste mai bine drojdia. Se framanta cu un pic de lapte si apa. Se face aluatul si se lasa la dospit.

Se ia o bucata cam de marimea unui ou mare de gaina, se intinde si se pune pe patura – asa-i zice foii pe la noi – branza de vaca dulce, care se face cu ou si cu zahar, sau branza de oaie sarata. Se impatura in 6-7 paturi, se pliaza, se intinde din nou cu sucitoarea si se coace in lespede cu ulei, nu foarte mult. Asta e specifica zonei noastre. La placinta creata se pune drojdie, insa se intinde si se coace pe moment, nu se mai lasa aluatul la dospit. Si dupa ce s-a intins foaia, se picura smantana si cu galbenus de ou. Placinta creata se umple cu branza de oaie care se intinde pe patura si se fac multe pliuri. Se suceste si ea cu sucitoarea si se coace tot in putin ulei. Si nu creste foarte tare, maximum un centimetru.' De la ea mai aflam de 'righes', care 'se face din aluat de placinta dospit, se intinde foaia, se unge foaia cu ulei si cu zahar si se face rotund si se coace tot in lespede, in ulei'.

Coc de malai
Ne intoarcem in gospodaria fami­liei Costin, poate e rost sa mai aflam cate ceva despre alte bucate d-ale locului. Cum ar fi 'cocul de malai', care se pregateste din 1 kg de malai si 200 g faina de grau. 'Se pune cam un litru de apa la foc. Se toarna peste ma­­lai intr-un vas, sa fie foarte groa­sa. Cand aluatul e cald, nu clocotit, se adauga faina, drojdie, doua-trei oua si putina apa calduta. Se ames­teca si se coace la cuptor.' Despre 'malaiul' asta ne vorbise ceva mai devreme si tanti Martuca lu’ mos Gheorghe Mihut. 'In copilarie mama facea malai. Cum? Din faina de porumb. Il coceam in cuptor. Se framanta cu apa si drojdie. Dupa ce terminai aluatul acela, se lua o bu­cata si se punea intr-un vas de se acrea si pe acela il foloseai alta data cand faceai malai, in loc de plamada. Malaiul nu era dulce, ca se facea cu sare. Se taia felii cu cutitul sau se rupea. La camp, cand ne duceam, luam cu noi malai, slanina si branza. Acum ne ducem la camp cu paine si slanina, de-o frigem pe camp...'

Ca vorbiram despre slanina... Gavril Costin ne trage catre afu­matoare. Nu de alta, dar mandru-i tare de slana atarnata in cui. De-o sa vina si mos Gheorghe Mihut, c-o ho­rinca de-a lui cu scarita in sticla, stim ca lesne va merge mai departe povestea.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Serviciul de email marketing furnizat de