x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Rosturi şi bucate ale şurdeştenilor.

0
Autor: Tudor Cires 01 Iun 2011 - 21:00
Rosturi şi bucate ale şurdeştenilor.

In gospodariile din Surdesti, satul care tocmai a implinit 600 de ani de atestare documentara, cupto­rul are si astazi o importanta aparte. Observam asta si gospodaria lui Gavril Costin, cel care ne-a fost ghid in periplul nostru maramuresean.

Cup­torul 'de afara' e facut din caramida si lipit cu lut. Pare rudimentar, insa da un gust deosebit painii.
'Sambata obisnuim sa facem painea, ca sa avem pentru duminica si inca vreo doua-trei zile', ne spune si sotia lui, in vreme ce scoate din cuptor gaina, pulpa de miel si toate celelalte bucate, intre care nelipsitele sarmale a caror reteta o cerem. 'Secretul e ceapa, care se caleste foarte putin in untura, se adauga costita, boia, carnea tocata, orezul, mai putin (400 g orez la un kg de carne), cimbru. Se amesteca si se fac sarmalele mici si tuguiate. Se ruleaza de obicei in varza proaspata oparita.

Bulionul se pune la fiert. Daca nu este afumatura de ajuns, se poate pune si slanina afumata in compozitie', ne lamureste soata lui, care se grabeste sa adauge: 'Dupa ce facem painea, avem grija de sarmale. Le asezam intr-un vas de lut si cum am scos painea din cuptor am si introdus oala de sarmale in locul ei. Asta se face dupa-masa, dupa ce am terminat de facut toata painea. Sarmalele se lasa in cuptorul fara foc, dar inchis complet, pana a doua zi, cand le scoatem fierbinti si fierte. Capata un gust special. Nu exista sarma mai buna'.

Placinta creata
'In copilarie, asta era mancarea de duminica: painea de casa, sarmalele si placinta', sare cu vorba Gavril Costin. 'Si cateodata si ciorba de gaina. Aici la noi traditionala e o placinta care se face ca si placinta creata, dar aluatul nu e chiar asa de subtire si e din aluatul dospit. In placinta creata se pune drojdie, dar nu se lasa aluatul la dospit.' Despre placinta asta speciala imi vorbeste si Leonica Avram, din Baia Sprie. 'Placinta pe care o facea bunica se pregateste din faina, drojdie, un pic de sare si, daca se vrea, se pune si ou, dar nu e neaparata nevoie. Cand e post, de exemplu, nu se pune, si tot gustoasa iese. Si se mai adauga si o idee de zahar, ca dospeste mai bine drojdia. Se framanta cu un pic de lapte si apa. Se face aluatul si se lasa la dospit.

Se ia o bucata cam de marimea unui ou mare de gaina, se intinde si se pune pe patura – asa-i zice foii pe la noi – branza de vaca dulce, care se face cu ou si cu zahar, sau branza de oaie sarata. Se impatura in 6-7 paturi, se pliaza, se intinde din nou cu sucitoarea si se coace in lespede cu ulei, nu foarte mult. Asta e specifica zonei noastre. La placinta creata se pune drojdie, insa se intinde si se coace pe moment, nu se mai lasa aluatul la dospit. Si dupa ce s-a intins foaia, se picura smantana si cu galbenus de ou. Placinta creata se umple cu branza de oaie care se intinde pe patura si se fac multe pliuri. Se suceste si ea cu sucitoarea si se coace tot in putin ulei. Si nu creste foarte tare, maximum un centimetru.' De la ea mai aflam de 'righes', care 'se face din aluat de placinta dospit, se intinde foaia, se unge foaia cu ulei si cu zahar si se face rotund si se coace tot in lespede, in ulei'.

Coc de malai
Ne intoarcem in gospodaria fami­liei Costin, poate e rost sa mai aflam cate ceva despre alte bucate d-ale locului. Cum ar fi 'cocul de malai', care se pregateste din 1 kg de malai si 200 g faina de grau. 'Se pune cam un litru de apa la foc. Se toarna peste ma­­lai intr-un vas, sa fie foarte groa­sa. Cand aluatul e cald, nu clocotit, se adauga faina, drojdie, doua-trei oua si putina apa calduta. Se ames­teca si se coace la cuptor.' Despre 'malaiul' asta ne vorbise ceva mai devreme si tanti Martuca lu’ mos Gheorghe Mihut. 'In copilarie mama facea malai. Cum? Din faina de porumb. Il coceam in cuptor. Se framanta cu apa si drojdie. Dupa ce terminai aluatul acela, se lua o bu­cata si se punea intr-un vas de se acrea si pe acela il foloseai alta data cand faceai malai, in loc de plamada. Malaiul nu era dulce, ca se facea cu sare. Se taia felii cu cutitul sau se rupea. La camp, cand ne duceam, luam cu noi malai, slanina si branza. Acum ne ducem la camp cu paine si slanina, de-o frigem pe camp...'

Ca vorbiram despre slanina... Gavril Costin ne trage catre afu­matoare. Nu de alta, dar mandru-i tare de slana atarnata in cui. De-o sa vina si mos Gheorghe Mihut, c-o ho­rinca de-a lui cu scarita in sticla, stim ca lesne va merge mai departe povestea.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri
Cu toate că, din păcate, în acest an nu vom avea casa plină de oaspeți, ca de obicei, curățenia casei și a sufletului se impun... măcar așa ne vom putea bucura de spiritul de sărbătoare. Astăzi vă venim...

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând...

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1, îi aduce la masa juriului pe Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa...

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...
Serviciul de email marketing furnizat de