x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sa calcam cu drag si spor

Sa calcam cu drag si spor

01 Mar 2005   •   00:00

OCHIUL SOACREI

MONICA STEFANIA VELICU

Stati putin sa-mi pun martisorul si dupa aia va spun. Baiatul mi l-a daruit, manca-l-ar mama pe el, ca domnul Socru cred ca nici n-a observat ca a venit 1 Martie. Adica baiatul si nora-mea, dar, dupa cat de frumos este, nu cred sa-l fi ales ea, ca ea n-are atata bun gust.

Acuma gata, mi l-am asezat frumos in piept, ca sa se vada bine, si ma pregatesc sa dau o fuga pana la ei. Stiti cum e. Mereu se gaseste ceva de facut intr-o casa in care nu e decat o nora. Mai dau cu aspiratorul, mai fac o mamaliguta cu branza, ca sa gaseasca baiatul ceva cald cand vine, mai pun ceva la spalat, mai strang niste rufe. Lucruri din astea marunte, cum ar zice nora-mea. Dar bine ca mi-am adus aminte. Azi am chiar ceva important de facut. Trebuie sa-i calc baiatului costumul si camasa pentru petrecerea de 8 Martie la care sunt invitati. Pai credeti ca pot s-o las pe ea? Doamne fereste! Vreti sa-i strice bunatate de costum? De hainele ei putin imi pasa, n-are decat sa faca ce pofteste, dar sa nu-mi faca mie baiatul de ras! Ca am vazut eu acum cateva zile cum ii calca raiatii si camasa. M-am crucit. Auziti si dumneavoastra, soacrelor din lumea larga, si minunati-va! Ati mai pomenit sa calce cineva raiatii pe fata ? Cand am vazut-o am innebunit. Parca ma calca pe mine. Parca simteam cum li se toceste pufusorul si cum capata luciu. I-am spus sa ma lase pe mine, dar n-a vrut. Si mi-a mai si zis pe un ton ofensat ca de ce ma agit asa, ca doar nu imi ia mie luciul. Si sa fiu multumita ca ii calca tocmai in aceasta saptamana in care ea ar trebui sa fie rasfatata, pentru ca e femeie, si el ar trebui sa fie cel care calca si face mancare! Auzi vorba la ea! Asa o fi vazut ea la mine si la Domnul Socru? De cate ori l-o fi vazut ea pe barbata-miu ca imi calca mie rufele? I-am spus eu ei: astea sunt fite de femeie emancipata!

Raiatii i-a stricat oricum. Cat despre camasa, a calcat-o de n-a mai putut. Cand m-am uitat mai bine am vazut ca pe cusaturi nici nu-i trecuse prin cap sa dea, iar gulerul si mansetele erau calcate de nu se poate. Si cum sa nu calce prost cand nici macar o masa ca lumea n-are? Eu n-am mai vazut asa ceva. Sa calci in fuga, pe un coltisor de pat, sa faci acolo cum o da Dumnezeu. Nu, eu cu asa ceva nu pot sa fiu de acord. Ma doare sufletul de hainele alea.

Vedeti acum de ce ma duc sa-i calc baiatului costumul? De-asta. O vad eu pe ea cand or sa apara copiii. Or sa-i iasa ei atunci din cap fumurile astea cu Ziua Femeii!

COLTUNASI

  • INGREDIENTE:
  • 500 gr faina, 500 gr branza de vaci, 4 oua, 40 gr zahar, coaja rasa de lamaie, sare.

  • PREPARARE:
  • Se prepara un aluat din faina, doua oua, sare si putina apa, apoi se intinde o foaie, din care se taie patratele. Branza de vaci amestecata cu restul de oua, zaharul si coaja de lamaie se asaza pe fiecare patrat, apoi doua capete opuse se unesc, formandu-se triunghiuri. Coltunasii se fierb in apa cu sare si se servesc cu unt.

    MAMALIGUTA À LA MAMA SOACRA
  • INGREDIENTE: 500 gr malai, 300 gr de telemea, doua linguri de smantana, 100 gr de unt, doua oua si 200 gr de cascaval.

  • PREPARARE.
  • Se face o mamaliga ceva mai moale. Intr-un vas uns cu unt se intinde un strat de mamaliga si se adauga branza rasa, smantana si doua cubulete de unt. Se formeaza in continuare mai multe straturi. Se prepara o omleta si se asaza deasupra, apoi se rade cascavalul. Se introduce vasul la cuptor sa se rumeneasca.
    ×