x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Să vedeţi cum ne jucăm noi cu brânza..."

"Să vedeţi cum ne jucăm noi cu brânza..."

de Maria Belu-Burtea    |    11 Iun 2009   •   00:00
"Să vedeţi cum ne jucăm noi cu brânza..."
Sursa foto: Andreea Aron/JURNALUL NAŢIONAL

Povestea musceleană "presărată" cu brânzeturi româneşti am aflat-o la Bucharest Food Festival de la Bogdan Gîlculescu. Vestea brânzeturilor lui Bogdan, pregătite la Pensiunea-Restaurant Casa Cristina, a trecut deja graniţele ţării. Mi-a arătat cu mândrie nedisimulată acul lui de cravată - însemnul de membru al confreriei epicuriene "Furculiţa de aur", patronată de Paul Bocuse -, primit de la Francisc Dufresne, bailli elveţian al Chaîne des Rôtisseurs, care a participat la Câmpulung la o demonstraţie gastronomică de "fondue românesc" (balmoşul nostru tradiţional a cărui reţetă a apărut deja în numărul 239 al Jurnalului de bucătărie).



Preparate de top
După ce am terminat de pregătit şi de gustat bucatele alese, am stat puţin de vorbă despre locuri şi despre reţetarul tradiţional din zona Câmpulung. "Casa Cristina este situată în Câmpulung Muscel în partea de nord a oraşului într-o livadă generoasă de pruni. Avem lacuri, cascade, foarte multă verdeaţă, în curând vom avea şi un iaz de peşte, avem stână de oi bine pusă la punct, unde ne preparăm toate brânzeturile: caşul de brânză, care e echivalentul brânzeturilor verzi englezeşti, brânza telemea, brânza de coşuleţ, urda de oaie, cea care se face din zer imediat după procesarea brânzei de burduf, untul, totu-i natural şi ţinem foarte mult ca totul să fie natural. Avem şi preparate de vacă. Noi mergem pe tot ce înseamnă preparat din oaie, capră şi vacă, prelucrate tradiţional, dar avem şi o bucătărie internaţională, bine pusă la punct, bucătari buni şi o servire foarte bine aşezată. Ne-au vizitat multe personalităţi, atât ale lumii culinare, cât şi din domenii de tot felul: politic, economic social, care ne-au caracterizat într-un mod favorabil."

4959-94008-bucate03_12110copy.jpg
"În cadrul circuitelor pe care le organizăm includem şi partide de gătit."
Bogdan Gîlculescu

Până nu demult, viaţa lui Bogdan Gîlculescu nu prea avea legătură cu gastronomia. "Nu am lucrat în zona gastronomică, am citit mult şi de aici a plecat totul. Îmi place mult să gătesc, citesc foarte mult şi sunt îndrăgostit de bucătărie. Fac logistică vamală de 18 ani, dar... mi-am dorit foarte mult să construiesc un pub (pentru că în zona noastră nu exista aşa ceva), în grădina părinţilor". S-a întâmplat însă ca proiectul să se dezvolte, în momentul de faţă aducându-l în postura de a fi cel mai bun cunoscător al bucatelor muscelene.

Încerc să mai aflu câte ceva despre locuri, cam ce pot vedea cei care merg în vacanţă acolo, la Câmpulung.  "Facem agrement montan. În cadrul circuitelor pe care le organizăm includem partide de gătit. Mergem pe o idee: să gătim în echipă, să strângem colectivul, facem o bucătărie în munte, foarte frumoasă, într-un mediu natural. Să vedeţi cum ne jucăm noi cu brânza! Preparăm chiar şi bulz acolo."

×
Subiecte în articol: profesionistii