x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sandvis Club cu morun - Culoarea bucatelor si a veselei este importanta

0
Autor: Cristina Andreea Catana 06 Iul 2005 - 00:00
Sandvis Club cu morun - Culoarea bucatelor si a veselei este importanta

GURMANDUL IN BUCATE
Pentru multi, a manca peste este o desfatare a simturilor, pentru ca pestele este poate cea mai delicata mancare. Iar cei care sunt indragostiti de gustul lui au de unde alege.

GURMANDUL IN BUCATE
"Pestele ne-a fost dat pentru a fi unul dintre cele mai mari luxuri care pot fi puse pe masa spre a fi mancate, dar nu neaparat necesare. Insa este indispensabil pentru cinele care au pretentia sa exceleze in moda"
Isabella Beeton (1836-1865) - pianista

Pentru multi, a manca peste este o desfatare a simturilor, pentru ca pestele este poate cea mai delicata mancare. Iar cei care sunt indragostiti de gustul lui au de unde alege.
Apele oceanelor, marilor, raurilor si baltilor ofera omului o mare varietate de pesti, scoici si raci, care ii pot satisface si pe cei mai exigenti gurmanzi. O importanta sursa de proteine, carnea de peste este usor asimilabila, este bogata in minerale si vitamina A si D. Pentru aceste calitati, pentru procentul mare de fosfor, element care hraneste creierul, pestele este recomandat in alimentatia tuturor, dar cu deosebire in cea a copiilor, a tinerilor, a anemicilor si a varstnicilor.

PREGATIREA. Morunul este unul dintre pestii grasi, dar care prin calitatile pe care le are se remarca a fi un peste fin. Are nevoie de legume sau paste care sa ii completeze calitatile si sa atenueze gustul greoi. Si nu in ultimul rand, preparatele din morun cer alaturi un pahar cu vin bun.

Morunul trebuie oparit mai intai in apa clocotita si d-abia apoi se rad solzii cei mari si placile osoase, cu cutitul, pana ce pielea ramane curata. Pentru ca are un miros foarte puternic, morunul trebuie tinut la marinat in vin alb. O alta metoda de a scapa de mirosul neplacut al pestelui este spalarea intr-o saramura concentrata si rece. Atunci cand se soteaza, morunul are tendinta de a se faramita.
Pentru a scapa de aceasta problema, mai inainte se sareaza si se lasa pe un tocator de lemn timp de o ora, pana cand toata sarea este absorbita. Apoi se unge cu lapte, se da prin faina si se prajeste in ulei foarte fierbinte. Daca veti prepara morun congelat, trebuie sa stiti ca nu se pune in apa, ci se expune la aer, intr-un loc racoros. Mai mult, daca este vorba de fileuri, nu se decongeleaza complet, pentru ca se altereaza gustul.

RETETA. Noi va oferim o reteta de morun care arata foarte trendy si este si foarte usor de preparat. Sandvis de file de morun. Pentru a-l prepara aveti nevoie de 130 g de file de morun, doua felii de ciuperci procini, tagliatelle, doua bucati de sparanghel, doua linguri cu ulei de masline, o lingurita cu icre de morun, 3-4 ciuperci, cateva bucati de ardei gras rosu, o lingura cu vin alb. Pentru preparare trebuie sa fierbeti tagliatelle cu apa si cu sare, timp de 6 minute, pana cand devin un pic moi. Cand sunt gata, se strecoara si se tin sub un jet puternic de apa rece. Apoi se lasa la o parte. File-ul de morun se taie in patru medalioane de aproximativ jumatate de centimetru, se sareaza si se pipereaza.
Dupa aceea, se lasa la o parte. Ciupercile procini se taie cubulete mici si se soteaza timp de un minut cu o jumatate de lingurita de ulei de masline, sare si piper. Medalioanele se soteaza si ele cu o lingura cu ulei de masline si vin alb. Aceasta operatiune trebuie facuta foarte repede, pentru ca exista riscul ca morunul sa se arda. Este gata atunci cand capata o nuanta de auriu deschis. Apoi se pune o bucata de medalion pe farfurie, deasupra ei - o lingura de ciuperci, apoi iar un file, si tot asa pana cand se formeaza un turnulet deasupra caruia puneti o lingurita cu icre de morun. Tagliatelle se soteaza in ulei de masline, sare si cubulete de ardei gras rosu. Dupa aceea se pun langa sandvis. Farfuria se decoreaza cu sparanghel si ciuperci procini.

Preparatul se poate servi cu sos olandez (din galbenus, unt, vin alb, otet si sare) sau cu sos alb de peste cu sofran. Acest peste merge foarte bine cu paste fainoase, pentru ca sunt mult mai usoare decat garnitura de cartofi prajiti sau natur. Pentru a va putea bucura de aceasta delicatesa asa cum trebuie, serviti-o imediat ce l-ati preparat, pentru ca, in caz contrar, isi va pierde aroma. Se poate servi ca fel de baza, cat si ca aperitiv. In cazul din urma, cantitatile trebuie reduse la sfert, pentru ca morunul, fiind un peste gras, nu poate fi mancat in cantitati foarte mari inca de la inceputul mesei.

MODA. Vesela necesara acestui fel de mancare trebuie sa se incadreze in noile tendinte ale modei. Acum este nevoie de farfurii albastre sau in tonuri ale acestei culori. Nu putem sa punem preparate din peste in farfurii cu forme si culori diferite. Trebuie sa optam pentru monocromie. Trebuie sa ne folosim de mici trucuri pentru a crea si o imagine placuta mancarurilor pe care le gatim. De exemplu, in acest caz, s-a apelat la ardei rosu pentru a "sparge" albul pastelor fainoase.

MORUNUL - UN PESTE CARE TRAIESTE UN VEAC
Morunul este o specie de peste cu scheletul cartilaginos. Are o lungime cuprinsa intre 1 si 3 metri si o greutate care variaza de la 150 la 500 de kilograme. Cel mai mare morun prins pe Dunare avea o greutate de 882 kg. Corpul estel masiv, gras, capul relativ mic, iar botul - triunghiular.
Pielea morunului este de culoare inchisa, avand in partea dorsala un numar mare de scuturi osoase. Traieste in Marea Neagra, Marea Azov, Marea Adriatica si Marea Caspica, de unde migreaza primavara in fluvii, pentru reproducere.
In trecut, migra pe Dunare, pentru reproducere, pana la Komarno (DKm 1.768-1.810). De aseamenea, intra in Tisa si afluenti (Cris si Mures). Migratia de primavara incepe in ianuarie (imediat dupa dezghet, la 4-5ÞC) si dureaza pana in mai-iunie, cu o intensitate maxima in martie-aprilie. Migratia de toamna incepe in august si inregistreaza o intensitate maxima in octombrie-noiembrie.
Capturile maxime in Dunare se inregistreaza in lunile mai, septembrie, octombrie si noiembrie.
Poate ajunge la varste foarte inaintate, de aproxmativ 100 de ani. Este foarte apreciat pentru carnea si icrele negre.

ADEVARATUL CAVIAR
Icrele de morun au culori de la gri deschis la negru, nuanta fiind mult mai deschisa la icrele care provin de la pesti mai batrani. Specialistii sunt de parere ca acesta este adevaratul caviar. Si asta, din cauza aromei fine si foarte placute pe care o lasa celui care il gusta. Morunul este pe cale de disparitie, fiind pescuit in cantitati industriale pentru a i se scoate icrele.
La fel ca pestele care le poarta, icrele morunului sunt mult mai mari decat media. Icrele de morun sunt aduse pe piata exact la fel ca atunci cand au fost pescuite, pentru ca orice adaos le poate scadea calitatea si implicit pretul pe piata. In ceea ce priveste modul de servire, icrele de morun respecta aceleasi reguli ca si celelalte tipuri de caviar. Bauturile sunt si ele aceleasi: votca sau sampanie.
Citeşte mai multe despre:   morun,   morunul,   icrele

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...
Serviciul de email marketing furnizat de