x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sanpetrul de Iarna

Sanpetrul de Iarna

11 Ian 2005   •   00:00

CALENDAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

Pe 15 ianuarie, lupii se aduna intr-un loc de trecere pentru a-l invoca pe Sanpetrul de Iarna
Cu siguranta, mai ales in satele de munte, toate activitatile sunt strans legate in jurul uneia care asigura de altfel si perpetuarea sufletului romanesc: pastoritul. Exista o iarna calendaristica, ce curpinde doar trei luni (decembrie, ianuarie si februarie), dar si una pastorala (de la 26 octombrie pana la 23 aprilie), mult mai bogata in simboluri si semnificatii.

Intre 15 si 17 ianuarie, timp de trei zile, sunt venerati Circovii de Iarna, numiti in popor si "Fulgeratoarele". Acestia sunt divinitati meteorologice care caracterizeaza toate izbucnirile tumultuoase ale naturii (viscole, grindina, trasnete, tunete), inspaimantandu-i de obicei pe oameni. Este nevoie de umilinta pentru a le castiga bunavointa. In acest scop se interzicea prelucrarea lanii si a pieilor de animale. Cine va trece insa peste aceasta "porunca" va fi pedepsit in vara viitoare cu fulgerele si trasnetele Sfantului Ilie.

In prima noapte a Circovilor de Iarna, credinta populara povesteste ca lupii se aduna toti la un loc, in zone de trecere, invocandu-l pe Sanpetrul de Iarna. Acesta soseste la miezul noptii, calare pe un cal alb, si le imparte lupilor prada din anul urmator. Fiecare va primi cate o oaie, o vaca sau poate chiar un om. Dar si pentru lupi exista mai multe interdictii. Ei nu vor avea voie sa vaneze altceva, in afara de ceea ce le-a fost daruit. Pe de alta parte, pe oameni nu au voie sa-i atace decat de la Sfantul Andrei pana la Boboteaza. Cei nascuti chiar pe 16 ianuarie sunt privilegiati, aflandu-se sub paza lui Sanpetru si fiind ocrotiti de boli, prigoniri si, mai ales, de junghiuri.

Probabil ca spaima care caracterizeaza aceste zile au indus in popor credinta ca acum cei mai slabi pot capata diverse boli neuropsihice, numite Luatul sau Lovitul de Circovi. Copiii nu innebuneau, dar se puteau imbolnavi de pojar.

> PLACINTA CU BRANZA
  • INGREDIENTE:
  • 500 gr faina, 500 gr amestec de branza sarata si dulce, 500 gr margarina, doua oua, drojdie.

  • PREPARARE:
  • Din faina, margarina, drojdie si apa se framanta un aluat care se lasa la caldura sa creasca. Se intinde o foaie cu grosimea de aproximativ 1 cm, apoi se imparte in patrate egale. In mijlocul fiecarui patrat se pune amestecul de branza. Cu un alt patrat se acopera, presand cu varful degetelor marginile pentru a se lipi. Deasupra se unge cu ou batut si se introduce in cuptor. Se lasa pana se rumenesc putin.

    12 - 18 ianuarie
  • 12M Sf. Mucenite Tatiana diaconita si Eutasia
  • 13J Sf. Mucenici Ermil si Stratonic; Cuv. Iacob din Nisibe
  • 14V Cuviosii Parinti ucisi in Sinai si Rait (Odovania Praznicului Botezului Domnului)
  • 15S Cuviosii Pavel Tebeul si Ioan Colibasul
  • 16D Inchinarea cinstitului lant al Sf. Ap. Petru; Sf. Muc. Pevsip si cei impreuna cu el
  • 17L †) Cuviosul Antonie cel Mare
  • 18M †Sfintii Atanasie si Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei

    Imparatul le-a randuit pe fiecare zi o parte din bucatele de la masa lui si din vinul de care bea el. Vechiul Testament, cap. 2, verset 19
  • ×
    Subiecte în articol: iarna