x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sansa - Un bucatar roman la New York

Sansa - Un bucatar roman la New York

de Cristina Andreea Catana    |    09 Mai 2006   •   00:00
Sansa - Un bucatar roman la New York

A avut norocul ca la 17 ani sa fie luat sub ingrijire de un mare maestru al artei culinare, Dumitru Burtea. De atunci, cea mai mare dragoste a lui Bogdan Stoica este bucataria.

Atunci cand l-a luat in practica pe Bogdan, Burtea nu ii dadea prea multe sanse. Pustiul urma o scoala profesionala la o clasa cu profil de tini-chigii auto. Nu avea prea multe in comun cu gastronomia. La insistentele mamei lui Bogdan l-a luat in bucataria restaurantului pe care il conduce si a vazut ca are talent. De aceea, l-a trimis sa urmeze niste cursuri de specialitate pentru a avea notiunile de baza in ale artei culinare. "Tot ce am invatat este meritul domnului Burtea. La scoala ni s-au explicat notiunile de baza, dar aici am reusit sa ma deprind cu ceea ce inseamna cu adevarat arta culinara", marturiseste Bogdan.

MERITE. Rezultatele nu au intarziat sa apara. Convins ca Bogdan are stofa de bucatar adevarat, Dumitru Burtea l-a trimis anul trecut la un concurs international de arta culinara in Rusia - Cupa Kremlin. Ajutat de colegi, care i-au tinut locul in restaurant pentru a merge la cursuri de engleza, tanarul bucatar a reusit sa se pregateasca cum nu se poate mai bine. A castigat doua medalii. "Ciupercile umplute cu branza si orez salbatic" i-au adus o diploma de merit, iar preparatul din carne, o medalie de bronz.

In primavara anului trecut, Bogdan Stoica a mai obtinut trei medalii la Festivalul International de Gastronomie de la Istanbul, fiind singurul membru al delegatiei Romaniei care a urcat pe podium. Prima medalie de argint a obtinut-o pentru preparatul "Simfonia Ciupercilor din Carpati". Cea de-a doua a fost castigata pentru "paste bocetinni cu sos ardelenesc, preparate dupa gustul bunicii." Acest preparat a fost atat de apreciat de membrii juriului incat acestia au mancat tot ceea ce era in farfurie atunci cand au trebuit sa-l deguste. Preparatul "capite ardelenesti" a luat medalie de bronz. Toate aceste distinctii au fost obtinute la categoria junior si a fost prima competitie de anvergura la care Bogdan Stoica a participat.

STUDII. Viata lui Bogdan Stoica se imparte intre bucatarie si cartile pe care le studiaza pentru a-si insusi cat mai bine notiunile legate de gastronomie. Pentru ca stie ca este un domeniu intr-o continua schimbare, acesta nu pierde ocazia de a-si achizitiona cartile de specialitate care apar pe piata. Citeste si lucrari de specialitate pentru ca este convins ca mai are foarte multe de invatat. "Majoritatea preparatelor le fac asa cum sunt ele explicate in retete, insa de cele mai multe ori incerc sa vin cu un element nou, pentru ca meseria de bucatar necesita foarte multa imaginatie", spune Bogdan.

REUSITA. Toata aceasta munca s-a concretizat prin- tr-un contract pe care l-a obtinut la un mare restaurant romanesc din Statele Unite ale Americii, in New York. Placut impresionati de ambitia si talentul lui Bogdan, patronii de acolo l-au chemat sa gateasca pentru cei din diaspora care vor sa simta adevaratul gust al bucatelor de acasa.

INVATARE
"Tot ce am invatat este din meritul domnului Burtea. La cursurile de bucatari ni s-au explicat notiunile de baza, dar aici, in bucataria restaurantului, am reusit sa ma deprind cu ceea ce inseamna cu adevarat arta culinara"
Bogdan Stoica
bucatar
IMAGINATIE
"Majoritatea preparatelor le fac asa cum sunt ele explicate in retete, cu ingredientele si modul de preparare de acolo, insa de cele mai multe ori incerc sa vin cu un element nou, pentru ca meseria de bucatar necesita foarte multa imaginatie. Am nevoie si de foarte multa liniste pentru a putea pune in practica ideile pe care le am"
Bogdan Stoica
bucatar
×
Subiecte în articol: bogdan gastronomie bucatar