x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sărbătoarea iubirii

0
Autor: Maria Belu-Burtea 18 Feb 2010 - 00:00
Sărbătoarea iubirii
Vezi galeria foto

Tradiţionala sărbătoare românească a iubirii abia dacă mai pâlpâie. Dragobetele a fost înlocuit cu Sf. Valentin, o sărbătoare mult mai profitabilă din toate punctele de vedere şi care este "împrumutată" de peste mări şi ţări.



Legende
Povestea Dragobetelui o găsim încă de pe vremea dacilor, când el reprezenta divinitatea mitologică similară cu Eros sau Cupidon, el oficiind în cer, la începutul primăverii, unirea tuturor animalelor. Etimologia cuvântului datează de pe vremea dacilor - "trago" însemna ţap, iar "pede" picioare. O dată cu trecerea timpului, "trago" a devenit "drago", iar "pede" a devenit "bete". Se pare că pentru daci "trago" era simbolul fertilităţii şi al dragostei.

De asemenea, Dragobetele mai este considerat a fi fiul babei Dochia, un fecior de o frumuseţe rară, încât sucea minţile fecioarelor şi tinerelor femei. De-a lungul timpului a fost transfigurat în protectorul iubirii celor care se "întâlnesc" în ziua de Dragobete şi a căror iubire va fi veşnică.

Aşadar, pentru seara de Dragobete, a tainicei logodne de odinioară, să redescoperim împreună cu cel drag acel mister care ne face să fim doi. De asemenea, să nu uităm să ne bucurăm de micile plăceri ale vieţii: o plimbare în parc, o floare strecurată în faţa iubitei şi o masă pregătită acasă în doi. Mâncăruri savuroase şi uşor de preparat, pentru că în această zi important este jocul.

5559-114141-sufleuvst_7845.jpgSufleu de caşcaval
Ingrediente: 7 linguri de caşcaval ras, 5 ouă, piper după gust. Pentru sos: o lingură şi jumătate de unt, două linguri de făină, două ceşti de lapte.

Preparare: Untul se topeşte, se adaugă făina, şi se amestecă pe foc. Se toarnă laptele fierbinte, iar când sosul este gata, se adaugă patru linguri de caşcaval, amestecând încontinuu. Se adaugă sare şi piper după gust. Se ia sosul de pe foc, se adaugă gălbenuşurile şi două linguri de caşcaval. Separat se bat spumă cinci albuşuri, se amestecă cu sosul alb, turnând câte puţin sos în albuş. Se unge cu unt o tavă, se toarnă compoziţia în vas, iar deasupra se rade caşcaval. Se dă compoziţia la cuptor, la foc moale, pentru maximum 35 de minute. Când este gata se poate orna cu roşii cherry, măsline verzi şi frunze de mentă.

5559-114142-ciuperciumplutevst_1774.jpgCiuperci umplute
Ingrediente: 700 g ciuperci, 150 g unt, două cepe, 5 ficăţei de pui, două linguriţe şi jumătate de făină, puţină zeamă de carne, sare, piper, caşcaval, pesmet.

Preparare: Se aleg ciuperci frumoase de aceeaşi mărime, se spală, se curăţă de pieliţă (care nu se aruncă!) şi se scoate picioruşul. Se unge cu unt o tavă şi se aşază în ea ciupercile. Separat se toacă ceapa şi se pune la călit în unt fierbinte, se adaugă picioruşele şi pieliţele tocate fin, sare şi piper. Se amestecă bine să se călească uşor. Separat se prăjeşte ficăţelul de pui, se scoate, se mărunţeşte şi se adaugă în tigaia cu ceapă. Se condimentează, se amestecă, se adaugă făina care a fost în prealabil amestecată cu zeamă de carne şi se lasă să scadă. Când este gata cu această compoziţie se umplu ciupercile, se presară pe deasupra puţin pesmet, apoi caşcaval ras şi o bucăţică mică de unt. Se dau la cuptor pentru 25 de minute. Ciupercile umplute de servesc fierbinţi.

5559-114143-budincadepastevst_9362.jpgBudincă cu brânză de vaci
Ingrediente: 300 g brânză de vaci, 150 g unt, 6 ouă, o lingură de făină, 2-3 linguri de smântână, o jumătate de pachet de paste.

Preparare: Pastele se fierb conform instrucţiunilor de pe cutie. Separat brânza de vaci, dată prin sită, se amestecă împreună cu untul, se adaugă gălbenuşurile, apoi o lingură cu vârf de făină şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă, apoi se adaugă în compoziţie. Se unge o formă cu unt, se amestecă pastele cu compoziţia obţinută şi se toarnă în forma unsă. Tava se dă la cuptor pentru aproximativ o oră. Când este gata budinca se serveşte cu smântână şi cu zahăr pudră presărat pe deasupra.

5559-114144-frigaruifructevst_7668.jpgFrigărui cu fructe şi negresă

Ingrediente fructe: un fruct de ananas, 3 portocale. Ingrediente pentru negresă: o jumătate kg zahăr, 200 g unt, 250 g făina, 250 g nucă tăiată fin, 4 ouă, o jumătate cană cu lapte, 50 g cacao, o linguriţă bicarbonat.

Preparare negresă: Laptele, zahărul, untul şi o lingură de cacao se pun pe foc la topit. Se opresc 15 linguri din compoziţie pentru glazură. După ce se răceşte compoziţia se adaugă gălbenuşurile pe rând, câte unul, făina, nucile şi bicarbonatul. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă în compoziţie. Se dă la cuptor pentru 40 de minute la foc potrivit, într-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Cele 15 linguri de compoziţie păstrate pentru glazură se pun la foc cu lingura de cacao păstrată, până dă în clocot. Se scoate tava (s-a copt atunci când se desprinde de pe marginile tavii) şi se toarnă deasupra glazura caldă. Se dă la rece şi se taie bucăţele. Fructele se curăţă şi se taie după dorinţă. Pe un băţ de frigăruie se pun alternativ fructele şi bucăţelele de negresă.
Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul
Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci, numita si Ziua Crucii, in fiecare an pe 14 septembrie. Aceasta este cea mai veche sarvatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. Aceasta sarbatoare extrem de...

Ionuț Rusu, cel mai vizualizat concurent iUmor, revine în această seară ca invitat special

Ionuț Rusu, cel mai vizualizat concurent iUmor, revine în această seară ca invitat special
Galerie Foto Începând din această toamnă, fiecare săptămână se va încheia cu o doză generoasă de umor excentric! Sezonul 9 iUmor are premiera astăzi, de la ora 20.00, la Antena 1, iar Delia, Cheloo și Mihai Bendeac vor...
Serviciul de email marketing furnizat de