x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sărbătoarea iubirii

Sărbătoarea iubirii

de Maria Belu-Burtea    |    18 Feb 2010   •   00:00
Sărbătoarea iubirii

Tradiţionala sărbătoare românească a iubirii abia dacă mai pâlpâie. Dragobetele a fost înlocuit cu Sf. Valentin, o sărbătoare mult mai profitabilă din toate punctele de vedere şi care este "împrumutată" de peste mări şi ţări.



Legende
Povestea Dragobetelui o găsim încă de pe vremea dacilor, când el reprezenta divinitatea mitologică similară cu Eros sau Cupidon, el oficiind în cer, la începutul primăverii, unirea tuturor animalelor. Etimologia cuvântului datează de pe vremea dacilor - "trago" însemna ţap, iar "pede" picioare. O dată cu trecerea timpului, "trago" a devenit "drago", iar "pede" a devenit "bete". Se pare că pentru daci "trago" era simbolul fertilităţii şi al dragostei.

De asemenea, Dragobetele mai este considerat a fi fiul babei Dochia, un fecior de o frumuseţe rară, încât sucea minţile fecioarelor şi tinerelor femei. De-a lungul timpului a fost transfigurat în protectorul iubirii celor care se "întâlnesc" în ziua de Dragobete şi a căror iubire va fi veşnică.

Aşadar, pentru seara de Dragobete, a tainicei logodne de odinioară, să redescoperim împreună cu cel drag acel mister care ne face să fim doi. De asemenea, să nu uităm să ne bucurăm de micile plăceri ale vieţii: o plimbare în parc, o floare strecurată în faţa iubitei şi o masă pregătită acasă în doi. Mâncăruri savuroase şi uşor de preparat, pentru că în această zi important este jocul.

5559-114141-sufleuvst_7845.jpgSufleu de caşcaval
Ingrediente: 7 linguri de caşcaval ras, 5 ouă, piper după gust. Pentru sos: o lingură şi jumătate de unt, două linguri de făină, două ceşti de lapte.

Preparare: Untul se topeşte, se adaugă făina, şi se amestecă pe foc. Se toarnă laptele fierbinte, iar când sosul este gata, se adaugă patru linguri de caşcaval, amestecând încontinuu. Se adaugă sare şi piper după gust. Se ia sosul de pe foc, se adaugă gălbenuşurile şi două linguri de caşcaval. Separat se bat spumă cinci albuşuri, se amestecă cu sosul alb, turnând câte puţin sos în albuş. Se unge cu unt o tavă, se toarnă compoziţia în vas, iar deasupra se rade caşcaval. Se dă compoziţia la cuptor, la foc moale, pentru maximum 35 de minute. Când este gata se poate orna cu roşii cherry, măsline verzi şi frunze de mentă.

5559-114142-ciuperciumplutevst_1774.jpgCiuperci umplute
Ingrediente: 700 g ciuperci, 150 g unt, două cepe, 5 ficăţei de pui, două linguriţe şi jumătate de făină, puţină zeamă de carne, sare, piper, caşcaval, pesmet.

Preparare: Se aleg ciuperci frumoase de aceeaşi mărime, se spală, se curăţă de pieliţă (care nu se aruncă!) şi se scoate picioruşul. Se unge cu unt o tavă şi se aşază în ea ciupercile. Separat se toacă ceapa şi se pune la călit în unt fierbinte, se adaugă picioruşele şi pieliţele tocate fin, sare şi piper. Se amestecă bine să se călească uşor. Separat se prăjeşte ficăţelul de pui, se scoate, se mărunţeşte şi se adaugă în tigaia cu ceapă. Se condimentează, se amestecă, se adaugă făina care a fost în prealabil amestecată cu zeamă de carne şi se lasă să scadă. Când este gata cu această compoziţie se umplu ciupercile, se presară pe deasupra puţin pesmet, apoi caşcaval ras şi o bucăţică mică de unt. Se dau la cuptor pentru 25 de minute. Ciupercile umplute de servesc fierbinţi.

5559-114143-budincadepastevst_9362.jpgBudincă cu brânză de vaci
Ingrediente: 300 g brânză de vaci, 150 g unt, 6 ouă, o lingură de făină, 2-3 linguri de smântână, o jumătate de pachet de paste.

Preparare: Pastele se fierb conform instrucţiunilor de pe cutie. Separat brânza de vaci, dată prin sită, se amestecă împreună cu untul, se adaugă gălbenuşurile, apoi o lingură cu vârf de făină şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă, apoi se adaugă în compoziţie. Se unge o formă cu unt, se amestecă pastele cu compoziţia obţinută şi se toarnă în forma unsă. Tava se dă la cuptor pentru aproximativ o oră. Când este gata budinca se serveşte cu smântână şi cu zahăr pudră presărat pe deasupra.

5559-114144-frigaruifructevst_7668.jpgFrigărui cu fructe şi negresă

Ingrediente fructe: un fruct de ananas, 3 portocale. Ingrediente pentru negresă: o jumătate kg zahăr, 200 g unt, 250 g făina, 250 g nucă tăiată fin, 4 ouă, o jumătate cană cu lapte, 50 g cacao, o linguriţă bicarbonat.

Preparare negresă: Laptele, zahărul, untul şi o lingură de cacao se pun pe foc la topit. Se opresc 15 linguri din compoziţie pentru glazură. După ce se răceşte compoziţia se adaugă gălbenuşurile pe rând, câte unul, făina, nucile şi bicarbonatul. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă în compoziţie. Se dă la cuptor pentru 40 de minute la foc potrivit, într-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Cele 15 linguri de compoziţie păstrate pentru glazură se pun la foc cu lingura de cacao păstrată, până dă în clocot. Se scoate tava (s-a copt atunci când se desprinde de pe marginile tavii) şi se toarnă deasupra glazura caldă. Se dă la rece şi se taie bucăţele. Fructele se curăţă şi se taie după dorinţă. Pe un băţ de frigăruie se pun alternativ fructele şi bucăţelele de negresă.

×
Subiecte în articol: caiet de retete