x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sarbatoarea lui Bachus la Focsani

Sarbatoarea lui Bachus la Focsani

27 Oct 2004   •   00:00

Focsaniul s-a pregatit de sarbatoare. Muzica, oameni bine dispusi, gratare pe care sfarie mici, pastrama, carnati, pulpe de pui. Festivalul International al Viei si Vinului Bachus 2004 a transformat Vrancea in capitala viticulturii.

CRISTINA CATANA

DISTRACTIE. Toata lumea a fost multumita de petrecerea oferita in cinstea vinului
Aflat la a XIII-a editie, festivalul a adus in Focsani comercianti, producatori, vizitatori din Vrancea, dar si din Ardeal. Cei din urma au venit cu obiecte artizanale: icoane, vase din lut si din lemn si alte obiecte pe care vizitatorul le-a cumparat ca amintire.

Vinul a fost regele acestei manifestari. De la producatorii mari pana la cei mai mici au venit in Piata Unirii din Focsani sa incante publicul cu savoarea licorii bahice. Sticlele frumos aranjate in rafturi de lemn sau butoiasele care strajuiau gratarele au fost luate cu asalt de oamenii veniti sa se relaxeze in aceste zile insorite de toamna.

AJUTOR. Camera de Comert si Industrie a Judetului Vrancea i-a ajutat pe unii dintre producatorii particulari sa isi imbutelieze vinurile si sa le expuna in standul institutiei. Sticlele cu licoarea aurie, roze sau aproape neagra au fost printre cele mai cautate, pentru ca pretul lor era foarte mic. Au existat insa si sortimente foarte rare, expuse spre vanzare de firmele mari. Vinuri vechi de mai bine de 10 ani, cu preturi mai piperate, au fost atractia cunoscatorilor. Legendele spun ca undeva la Panciu, la Vartejoiu si la Odobesti ar mai fi ascunse sticle de vin de pe vremea lui Stefan cel Mare si Sfant. Aceasta este povestea care se transmite de la strabuni, insa ceea ce se poate vedea cu adevarat ca a mai ramas din acele timpuri sunt cramele. In timp, acestea au fost modernizate, insa vrancenii sunt mandri ca isi pastreaza vinurile in aceleasi spatii cu cel mai iubit dintre voievozii Moldovei.

Vrancenii, ca iubitori de vin, au avut pe perioada festivalului si un concurs de poezie bahica - "Lauda vinului". Peste o suta de manuitori ai condeiului au cantat in versuri licoarea care este pentru unii cea mai buna inspiratie. Chiar si castigatoarea - Valeria Manta-Taicutu - spune in poezia care i-a adus premiul "ca-n vinul nou poetii isi cauta puterea". Organizatorii au promovat tot ceea ce este frumos in Vrancea.

×
Subiecte în articol: gastronomie