x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sărbători pentru români

Sărbători pentru români

de Simona Chiriac    |    04 Aug 2009   •   00:00
Sărbători pentru români

Pe site-ul Ministerului Turismului a fost publicat un calendar al evenimentelor ce vor avea loc în luna august, turiştii putând astfel să plece în minivacanţe de week-end în diferite zone din România.



Iniţiativa are rolul de a promova turismul intern, multe dintre evenimente având caracter local, fiind în acelaşi timp pitoreşti şi interesante. Cazarea se poate face la hoteluri sau pensiuni agroturistice, oaspeţii putându-se bucura de toate beneficiile unei alimentaţii sănătoase şi naturale. Nu trebuie uitat nici contactul cu vechile tradiţii şi meşteşuguri româneşti, costumele şi dansurile populare fiind marca acestor manifestări. Cu alte cuvinte, fiecare sfârşit de săptămână poate însemna pentru români o evadare într-un colţ de ţară necunoscut, o şansă de a descoperi locuri şi oameni noi. În perioada 7-9 august oraşul Cristuru Secuiesc găzduieşte Festivalul internaţional de dansuri populare, un curcubeu de costume populare şi tradiţii. La Odorheiu Secuiesc va avea loc Bâlciul Meşteşugarilor, readucerea la viaţă a unui vechi obicei, acela al petrecerilor câmpeneşti unde meşteşugarii îşi dădeau măsura talentului. Zilele Branului reprezintă şansa de a gusta specialităţi locale precum brânza de burduf în cetină de brad, pastrame şi gemuri din fructe de pădure. La Praid are loc Ziua Minerului, iar la Corund, Târgul de ceramică Arcso. În perioada 14-16 august turiştii vor degusta diferite preparate de peşte la Festivalul Naţional al Păstrăvului de la Ciocăneşti, Suceava, sau vor merge la Vatra Dornei la Festivalul internaţional al sporturilor extreme. Pe litoral va avea loc la 15 august Ziua Marinei Române, pentru ca la Coteana (judeţul Olt) să se organizeze Târgul de fete de la Coteniţa - un concurs în care va fi aleasă cea mai frumoasă fată de măritat cu cea mai de seamă zestre.

Portal turistic
Ministerul Turismului va investi 1.338.750 de lei pentru crearea unui portal turistic ce va avea ca scop promovarea destinaţiilor româneşti, dar va cuprinde şi detalii tehnice şi statistici precum înregistrarea turiştilor, contorizarea spaţiilor de cazare vacante sau ocupate, evaluarea programelor de turisim.  Portalul va putea fi accesat în principalele zone de interes precum gări, aeroporturi sau puncte de informare turistice, fiind un real ajutor pentru turiştii români, dar şi străini.

Restaurante la înălţime

Acoperişurile clădirilor zgârie-nori din New York nu sunt doar locuri de unde se admiră cea mai frumoasă panoramă asupra oraşului, dar şi restaurante de unde poţi gusta preparate delicioase foarte aproape de nori. Fie că sunt în Manhattan, Queens sau Brooklyn, restaurantele de la înălţime oferă meniuri complete la preţuri cuprinse între 36  şi 45 de dolari, incluzând băuturile. Pentru turişti reprezintă o modalitate excelentă de a face cunoştinţă cu fabulosul oraş american.

Strategii în turism

Lipsa personalului calificat din industria hotelieră este una dintre problemele ce urmează a fi rezolvate prin cursuri de specializare organizate de Ministerul Turismului şi nu de cel al Muncii aşa cum se întâmplă în prezent. Ministrul Elena Udrea a afirmat că prin această măsură instituţia pe care o conduce "face totul - verificare, şcolarizare, formare profesională". Cele mai mari probleme sunt pe litoral, turiştii plângându-se foarte des de calitatea serviciilor. De asemenea, multe dintre hoteluri sunt într-o avansată stare de degradare. "Ministerul Turismului este în acest moment cu oamenii de la Institutul Naţional pentru Cercetare-Dezvoltare în Turism pe tot sudul litoralului, pentru a avea o strategie în partea de sud, pornind de la Eforie Nord până în Vama Veche."

Unde ficţiunea devine realitate

Acesta este mottoul celei de-a XX a ediţii a Academiei de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport "Atlantykron". Timp de douăzeci de ani cursurile au fost, pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 28 de ani, oportunitatea de a-şi deschide orizonturile, temele fiind dintre cele mai diverse. Maşina timpului, Robotică şi inteligenţă artificială, Ştiinţa complexităţii, Astronomie şi astrofizică, Energii alternative, Şcoala de OZN-uri, Jurnalism, Science Fiction, Creaţie literară, Advertising, Cultură Japoneză, şi multe altele. Cursurile şi atelierele se desfăşoară între 31 iulie şi 9 august pe insula dunăreană Atlantykron (situată lângă ruinele cetăţii Capidava).

×