|
|
AMERICANUL. Era un copil ca oricare altul, neinhibat, curios si foarte energic. O data mi-a zis: "Hai sa facem curat si apoi sa cerem adultilor sa ne plateasca". S-a suparat foc atunci cand nu i-am acceptat jocul si mi-a reprosat: "Nu vrei sa faci bani, sa-ti fie rusine!".
â¦Cum am mai spus, avea ceva de-al nostru copilul acela. Un lucru ne-a unit - aceleasi gusturi gastronomice. Nu e vorba aici despre dulciuri sau sucuri carbogazoase, ci chiar despre traditionalele sarmale romanesti.
ROMANUL. Intr-o zi, dupa o lunga plimbare prin parc, care pana si pe acel titirez l-a obosit, a spus: "Bunica, Iâm hungry". Matusa mea, pentru ca insista ca micutul sa vorbeasca romaneste, l-a intrebat: "Ce vrei sa iti pregatesc?". "Sarmaliiiiiiii", a exclamat copilul cu par blond. "De data aceasta, bunica va pregati sarmale dupa o reteta veche. Vor fi sarmale fara carne, caci suntem in Postul Pastelui." "Post? Ce este aceasta post?" Matusa mea, cu foarte multa rabdare, ca si cand i s-ar adresa unui copil, dar si cu foarte multa seriozitate, ca si cand ar povesti unui adult, a inceput sa spuna: "Postul este o perioada in care toti credinciosii trebuie sa se purifice sufleteste si trupeste. Ei nu trebuie sa manance alimente care contin carne, lactate sau oua, adica tot ceeea ce provine de la animale, si sa fie buni cu toti oamenii, sa raspunda cu bine la bine si la rau". "Bunica, zise atunci copilul, nu inteleg, de ce oamenii mari trebuie sa fie buni numai cand e post?" Iata ca si matusa mea a fost pusa un pic in incurcatura. I-a luat cateva clipe sa-si adune argumentele, dar baiatul a sarit inainte si a spus: "Whatever, hai mai repede acasa sa imi faci sarmali de acelea fara carne".
RETETA. Pentru ca nici eu nu am mai vazut cum se fac sarmalele de post, am stat cuminte la bucatarie, langa un copil romano-american si langa bunica lui. Noi doi eram asistentii, care ne supuneam poruncilor gospodinei. Am tras cu coada ochiului si am invatat reteta. Matusa mea a folosit doua bucati de varza murata, jumatate de kilogram de orez, trei cepe mari, doua bucati de ardei gras, piper, sare, patru rosii, 100 de grame de stafide, 200 de grame de ciuperci, 50 de grame de ulei si 50 de grame de pasta de tomate. Ea a tocat ceapa si ardeiul gras, apoi le-a calit, a adaugat orezul si le-a calit impreuna. Apoi a adaugat un litru de apa si a fiert amestecul pe jumatate. Dupa aceea am vazut cum matusa mea a adaugat stafidele, ciupercile si rosiile tocate marunt. A potrivit de sare si piper si a scos amestecul la balcon sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, am infasurat impreuna sarmalele, le-am asezat in ceaun si am supravegheat fierberea. Cand au fost aproape gata, le-am scos de pe foc si le-am pus pentru inca un sfert de ora in cuptor. Dupa care a venit momentul preferat: am putut contempla si apoi savura rezultatul muncii noastre. Sarmalele de post cu rosii murate au fost delicioase. Ce fericire pentru baiatul din povestea noastra!
CUM SE MUREAZA ROSIILE?
| |||
|
Citește pe Antena3.ro
| ||
| ||
|