x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sarmale si fripturi

Sarmale si fripturi

21 Dec 2004   •   00:00

MAMALIGA CU CHIP DE OM

Pentru ca sarmaua fara mamaliga e ca nunta fara lautari, doamna Costache face si din aceasta o delicatesa. "Nu imi place sa fac nimic in mod obisnuit… Vreau ca totul sa aiba o pata de culoare, putin din personalitatea mea", spune aceasta avand intr-o mana lingura de lemn cu care amesteca malaiul, iar in cealalta o sticla de ulei. Acesta este de altfel si secretul mamaligii fara cocoloase. Pana sa fie asezat pe farfurie, amestecul din ceaun arata obisnuit si nu avea nici o forma. Apoi, cu simt artistic, doamna Costache ii da nota finala. Un ardei infipt in loc de nas, doua masline drept ochi si o bucata de gogosar ca niste buze rosii si mamaliga-i gata. "Eu cred ca talentul se mosteneste. Mama a fost croitor, deci putin spirit artistic trebuie sa existe…" Conform credintei dupa care se ghideaza atunci cand gateste, incearca sa faca din tot ceea ce ii trece prin mana ceva deosebit.

PULPA DE PORC IMPANATA CU CARNATI SI CASCAVAL

Click pentru a mari imaginea
Pentru prepararea acestei specialitati avem nevoie de o pulpa de porc, pe care o vom taia in forma de evantai, in asa fel incat condimentele sa patrunda cum se cuvine in toata bucata de carne. Gradul de dificultate pentru felul principal al mesei de Craciun poate fi considerat ridicat, pentru ca pregatirea lui dureaza doua zile. In seara dinaintea prepararii, in pliurile pulpei pe care am taiat-o evantai se pun cativa catei de usturoi intregi, cimbru dupa gust si un pahar cu bere, indiferent daca este blonda sau bruna. In loc de bere se poate folosi si un pahar de vin rosu. A doua zi, dupa ce toate aceste mirodenii si-au pus bine amprenta asupra gustului, se scurge zeama care s-a format. Intr-o cratita se asaza pulpa, in pliurile careia se pune cate un carnacior "de casa, subtire, putin afumat". Pe deasupra acestui aranjament se pune cascaval taiat in forma de suvite si apoi se stropeste totul cu bere. Se pune sa se rumeneasca la cuptor si se tine cam o jumatate de ora la foc potrivit. Pentru servire se taie cu grija, respectand liniile evantaiului. Se serveste cu o salata asortata de muraturi in otet.

CUIB CU SARMALE

Click pentru a mari imaginea
Se ia un polonic, i se unge peretele cu putina untura si se asaza o foaie fina de varza acra, asa incat sa-i atarne marginile peste polonic, pentru a imbraca sarmalele, formand cuibul. In acesta se asaza in forma semnului plus cate patru sarmale (doua cu vita, doua cu varza), o crenguta de cimbru si se inveleste totul cu foaia de varza. Apoi se pune cuibul format peste o bucata de kaizer sau muschi file, iar colturile vor fi fixate pe cuib cu doua scobitori. Se aranjeaza pe un platou rotund, ornand cu mamaliguta si ardei rosii si verzi si cu smantana. Putem orna si cu gramajoare de pasta de hrean si o frunza de patrunjel verde. La sfarsit, ca sa obtinem un efect deosebit, in fiecare din cele patru capete ale scobitorilor putem infige patru masline negre mari.
×