CAIET DE RETETE / Preparate de post
Prima saptamana a Postului Mare are semnificatii aparte, deoarece fiecare zi este randuita conform unor ritualuri. Dupa Lunea Curata, in care se curata toate vasele si ustensilele care au folosit la prepararea mancarurilor de dulce, urmeaza trei zile deosebit de periculoase, in care gospodarii se feresc sa lucreze pe camp sau in gospodarie, pentru a nu fi loviti de fulgere, boli sau alte nenorociri. In Sambata Santoaderului se tine post, cu grau fiert si apa, in amintirea minunilor pe care le-a savarsit Sfantul Teodor in timpul prigonirii crestinilor.
Incepand insa din a doua saptamana de post, oamenii se pot simti la adapost de toate cele rele. Ei au prilejul sa intre intr-un ritm de viata firesc si sa pregateasca mancaruri de post pentru toti cei ai casei.
| ||
CEAPa CU SOS LA CUPTOR200 g radacina de patrunjel si 100 g morcovi se fierb n apa cu sare. Se pune deoparte o radacina de patrunjel. Cealalta se paseaza si i se pastreaza zeama. Se dizolva doua linguri de faina de grAu n zeama de zarzavat, se adauga radacina de patrunjel pasata si se mai toarna zeama de zarzavat pAna ce iese o pasta putin mai groasa decAt cea de clatite. In aceasta compozitie se adauga o radacina de patrunjel si o radacina de morcov taiate n cubulete, fulgi de boia, sare, piper, doua linguri de ulei de masline. Sase-opt cepe se curata, se cresteaza putin fundul fiecarei cepe n patru si se pun ntr-un vas termorezistent, uns cu ulei. Se toarna sosul de radacina de patrunjel (sa acopere pe trei sferturi cepele!), se presara patrunjel verde tocat marunt si se da la cuptor, la foc potrivit, pAna cAnd cepele se auresc si sosul se ngroasa si se rumeneste. Se pot servi ca garnitura pentru gratar. |
| ||
DOVLECEI SI VINETE CU SOS DE USTUROI |
|
CARTOFI LA CUPTOR CU CIUPERCI SI LEGUMESe aleg sase-opt cartofi frumosi, se spala (nu se descojesc), se ung cu ulei si se pun fiecare in cate o folie de aluminiu. Se dau la cuptor, la foc potrivit, pana se coc (pentru a va da seama cand sunt copti, strangeti usor unul dintre ei). Intr-o craticioara se pune putin ulei de masline (daca doriti, puteti folosi unt in loc de ulei) si se calesc in el: 100 g ciuperci, un ardei rosu, o ceapa mica (toate tocate marunt) si o lingura de patrunjel verde si de marar tocat. Se adauga sare si piper, dupa gust. Se scot cartofii din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, apoi se desface folia de aluminiu in partea de sus, se cresteaza si se scoate cam o treime din miezul cartofilor, care se zdrobeste cu lingurita si se amesteca apoi cu ciupercile si cu legumele calite. Se umple fiecare cartof cu aceasta compozitie si se da din nou la cuptor (fara a mai strange la gura folia de aluminiu) pentru doua-trei minute, sa se rumeneasca. Daca nu tineti post, puteti adauga in umplutura putina branza rasa sau cascaval ras. Cand se servesc se asaza pe un platou si (pentru a nu fi prea uscaciosi) se pune deasupra fiecarui cartof cate o aschie de margarina (sau de unt). |
| ||
SUPA DE PRAZ |
|
SALATA DE HRIBI800 g hribi se curata, se spala si se fierb in apa cu un praf de sare. Dupa ce s-au inmuiat bine, se scot (zeama in care au fiert se pastreaza) si se taie in feliute subtiri. Se incinge ulei de masline si se calesc doua cepe taiate solzisori. Separat se coc 800 g ardei capia si 200 g gogosari, se curata de seminte si de coaja, se taie in felii si, impreuna cu hribii, se adauga peste ceapa calita. Se stinge totul cu 50 ml vin si cu zeama fiarta de hribi (cam 50 ml). Se condimenteaza cu sare, piper, un praf de boia iute si se adauga doua frunze de dafin. Se lasa la foc potrivit cateva minute. |
SFATURI CULINARE
| ||
|
Citește pe Antena3.ro