x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Savoare fara carne

Savoare fara carne

de Simona Chiriac    |    Simona Lazar    |    21 Feb 2007   •   00:00
CAIET DE RETETE / Preparate de post
Prima saptamana a Postului Mare are semnificatii aparte, deoarece fiecare zi este randuita conform unor ritualuri. Dupa Lunea Curata, in care se curata toate vasele si ustensilele care au folosit la prepararea mancarurilor de dulce, urmeaza trei zile deosebit de periculoase, in care gospodarii se feresc sa lucreze pe camp sau in gospodarie, pentru a nu fi loviti de fulgere, boli sau alte nenorociri. In Sambata Santoaderului se tine post, cu grau fiert si apa, in amintirea minunilor pe care le-a savarsit Sfantul Teodor in timpul prigonirii crestinilor.

Incepand insa din a doua saptamana de post, oamenii se pot simti la adapost de toate cele rele. Ei au prilejul sa intre intr-un ritm de viata firesc si sa pregateasca mancaruri de post pentru toti cei ai casei.

CEAPa CU SOS LA CUPTOR

200 g radacina de patrunjel si 100 g morcovi se fierb n apa cu sare. Se pune deoparte o radacina de patrunjel. Cealalta se paseaza si i se pastreaza zeama. Se dizolva doua linguri de faina de grAu n zeama de zarzavat, se adauga radacina de patrunjel pasata si se mai toarna zeama de zarzavat pAna ce iese o pasta putin mai groasa decAt cea de clatite. In aceasta compozitie se adauga o radacina de patrunjel si o radacina de morcov taiate n cubulete, fulgi de boia, sare, piper, doua linguri de ulei de masline. Sase-opt cepe se curata, se cresteaza putin fundul fiecarei cepe n patru si se pun ntr-un vas termorezistent, uns cu ulei. Se toarna sosul de radacina de patrunjel (sa acopere pe trei sferturi cepele!), se presara patrunjel verde tocat marunt si se da la cuptor, la foc potrivit, pAna cAnd cepele se auresc si sosul se ngroasa si se rumeneste. Se pot servi ca garnitura pentru gratar.

DOVLECEI SI VINETE CU SOS DE USTUROI

Se alege o vanata si un dovlecel de marime potrivita, se spala, se taie in felii groase de cinci milimetri si se presara sare, pentru a-si lasa zeama si amareala. Dupa 10-15 minute, fiecare felie se tamponeaza cu un servet curat sau cu hartie absorbanta, dupa care se prajesc in ulei. (Pentru cei care tin dieta se pot frige usor pe gratar). Se prepara un sos rosu, usor picant, cu usturoi, din doua-trei rosii tocate marunt, o jumatate de ardei rosu, doua-trei cepe (tocate), cinci catei de usturoi, cimbru, sare, piper dupa gust si ulei de masline. Mai intai se pune ceapa in ulei si se adauga imediat rosiile tocate marunt (in felul acesta, ceapa nu se prajeste, ci se inabusa in sosul lasat de rosii). Se adauga ardeiul (tocat, de asemenea) si usturoiul taiat in felii subtiri. Daca vi se pare ca este sos prea putin, se poate pune si o lingura sau doua de sos tomat, dizolvat in putina apa sau in supa de zarzavat. Se condimenteaza dupa gust, se lasa sa fiarba pana se obtine un sos potrivit de gros. Se serveste fie turnat deasupra legumelor, fie adus alaturi, in sosiera.

CARTOFI LA CUPTOR CU CIUPERCI SI LEGUME

Se aleg sase-opt cartofi frumosi, se spala (nu se descojesc), se ung cu ulei si se pun fiecare in cate o folie de aluminiu. Se dau la cuptor, la foc potrivit, pana se coc (pentru a va da seama cand sunt copti, strangeti usor unul dintre ei). Intr-o craticioara se pune putin ulei de masline (daca doriti, puteti folosi unt in loc de ulei) si se calesc in el: 100 g ciuperci, un ardei rosu, o ceapa mica (toate tocate marunt) si o lingura de patrunjel verde si de marar tocat. Se adauga sare si piper, dupa gust. Se scot cartofii din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, apoi se desface folia de aluminiu in partea de sus, se cresteaza si se scoate cam o treime din miezul cartofilor, care se zdrobeste cu lingurita si se amesteca apoi cu ciupercile si cu legumele calite. Se umple fiecare cartof cu aceasta compozitie si se da din nou la cuptor (fara a mai strange la gura folia de aluminiu) pentru doua-trei minute, sa se rumeneasca. Daca nu tineti post, puteti adauga in umplutura putina branza rasa sau cascaval ras. Cand se servesc se asaza pe un platou si (pentru a nu fi prea uscaciosi) se pune deasupra fiecarui cartof cate o aschie de margarina (sau de unt).

SUPA DE PRAZ

Se aleg trei fire de praz si o legatura mica de ceapa verde. Se curata si se taie fin, apoi se calesc usor in doua linguri de ulei de masline (ori in unt, ori in margarina). Se adauga o lingura de faina (sau de pesmet pentru cei mai sensibili cu stomacul) si se lasa doar cat sa se aureasca foarte putin. Se adauga trei cartofi, un pastarnac si un morcov, toate legumele taiate in cubulete mici, se toarna deasupra patru cani de apa, se pun condimente, dupa gust, si se lasa vasul pe flacara mare pana cand se aduce la fierbere, apoi se face focul mic si se mai fierbe inca o jumatate de ora. Va iesi o supa mai deasa ce se poate servi fie ca atare, fie se mixeaza legumele si se prepara din ea o supa-crema delicioasa, ce se aduce la masa impreuna cu crutoane de paine.

SALATA DE HRIBI

800 g hribi se curata, se spala si se fierb in apa cu un praf de sare. Dupa ce s-au inmuiat bine, se scot (zeama in care au fiert se pastreaza) si se taie in feliute subtiri. Se incinge ulei de masline si se calesc doua cepe taiate solzisori. Separat se coc 800 g ardei capia si 200 g gogosari, se curata de seminte si de coaja, se taie in felii si, impreuna cu hribii, se adauga peste ceapa calita. Se stinge totul cu 50 ml vin si cu zeama fiarta de hribi (cam 50 ml). Se condimenteaza cu sare, piper, un praf de boia iute si se adauga doua frunze de dafin. Se lasa la foc potrivit cateva minute.

SFATURI CULINARE
  • CIUPERCI. In locul ciupercilor proaspete, se pot folosi si ciuperci din conserva, dupa ce au fost clatite in apa rece si lasate pentru cateva minute intr-o strecuratoare, la scurs.
  • CEPE. Pentru ca cepele sa nu fie foarte iuti, se pot cresta, se presara sare grunjoasa si se lasa deoparte pana cand lasa un pic de zeama sau se pot tine intr-un vas cu apa rece.
  • SOS PICANT. Un alt sos picant se poate obtine daca in loc de usturoi se pune foarte putina pasta de ardei iuti, sau chiar chilli.
  • PRAZ. Dupa ce se curata prazul, se foloseste cu precadere partea alba care are un gust mai dulceag. In loc de praz, se pot folosi fire de ceapa verde.
  • ×
    Subiecte în articol: sare pătrunjel ulei ceapa lasa curata zeama adauga