x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Savoarea celor trei culturi

0
Autor: Simona Chiriac 22 Noi 2006 - 00:00
Savoarea celor trei culturi

BUCURESTI, 1897
"Carte lucrata dupa cele mai moderne scrieri culinare, pe langa multimea recetelor ce cuprinde, se recomanda bunelor menagere pentru modul cel inlesnitor si practic de a le prepara"

BUCURESTI, 1897
"Carte lucrata dupa cele mai moderne scrieri culinare, pe langa multimea recetelor ce cuprinde, se recomanda bunelor menagere pentru modul cel inlesnitor si practic de a le prepara"

O cina, la sfarsitul secolului al XIX-lea, intr-o familie romaneasca de rang inalt lasa amintiri de neuitat. Mese incarcate cu preparate deosebit de aspectuoase, cu ingrediente neobisnuite pentru acea vreme, in special condimente si fructe exotice. Se descopereau gusturi si stiluri noi, bucatarii straini erau la mare cautare, iar numarul impresionant de preparate frantuzesti si germane, cheia unei mese cu totul speciale, asigurau succesul unui dineu. Fiecare familie tinea la eticheta, si, de obicei, familiile aristocratice instituiau moda. De ce nu, exista si o moda culinara.

In acest context, era fireasca aparitia unei carti de bucate. Numita "Cele trei bucatarii principale sau Bucataria romana, francesa si germana", ea isi propunea sa aiba ca obiect de studiu "bucataria de toata mana incepand de la cea mai simpla si economica pana la cea mai lucsoasa". Retetele aveau "toate deslusirile cerute pentru ca esecutarea recetelor ce coprinde sa reuseasca fara nici o greseala". Aceasta carte de bucate si-a facut un scop din a educa gustul culinar al oricarei familii, indiferent de starea sociala si materiala. In felul acesta, luxul bucatariilor frantuzesti si germane intra in casele romanilor.

BUCATARIE ROMANEASCA VALOROASA

Cu toate acestea, autorii remarcau necesitatea reconsiderarii bucatariei romanesti ca fiind pe masura bucatariilor europene apusene. In acea vreme, clasele aristocratice aveau tendinta de a desconsidera bucataria traditionala romaneasca, considerand-o arhaica si rudimentara. O intoarcere la filonul romanesc, al bunului gust, asa trebuie inteles indemnul plin de patos al autorului: "Bunelor menagere, vorbiti romanesce, ati inceput pe ici pe colea sa va imbracati romanesce, este timp sa mancati si romanesce. Urmand dupa retetele ce va dam suntem siguri ca veti uita curand bucatele streine".

BUCATARIA ROMANA
Cuprinde, in mod firesc, preparate traditionale ce se gaseau pe masa oricarui roman, din orice colt al tarii: bors cu potroace, sarmale in diferite foi, muraturi, gogosi, cozonaci si dulceturi.

SUPA TARANEASCA

Se taie cateva cepe felii prea subtiri si se pun in zeama de carne sau de pasare dinpreuna cu cateva cotoroage de la acea pasare care cateva bucatele de carne de vaca taiate forte marunt; se adaoga sarea trebuitoare si ardei rosu pisat dupa plac; se pune la foc sa fearba spumandu-se adesea si se serveaza cu putin patrunjel taiat d-asupra.

MERE SI GUTUI UMPLUTE

Se toaca bine carnea si se prajeste in unt cu putin patrunjel, faina, piper si sare; in aceasta tocatura se poate adauga galbenus de ou, stafide si zahar pisat, se umplu merele si gutuile si se pun intr-o tigaie cu putin unt si supa. Lasandu-le sa scada bine la foc. Asemenea se fac si patlagelele umplute, dar in loc de stafide si zahar se pune miezul lor in tocatura, dupa ce s-a scos si s-a prajit cu unt.Sarmale de frunza de vita sau de coacaze Se cauta frunzele sa fie tinere, se oparesc, se face umplutura mai sus aratata, adaugandu-i-se putin marar si patrunjel.
Aceste sarmalute se fac mai bine cu carne de miel si se serva cu zeama de lamaie sau de agurida, cu iaurt sau cu smantana, or cu galbenus de ou batut cu zeama de lamaie care se toarna pe deasupra.

BORS CU POTROACE

Se lasa borsul sa fearba cu ceapa si cu patrunjel, apoi se pun potrocele in el taiate marunt si dupa ce vor fi bine ferte se pot servi la masa. Cine voesc a-i da mai bun gust bate un ou in smantana si il amesteca in bors inainte de a-l servi.

BUCATARIA FRANCESA
Preparate rafinate, cu nume sofisticate: "Soupe à la Condé", Ragout, Omleta souflée, Consomé, Biscotine si, nu in ultimul rand, celebra reteta de Maionese.

SOUPE À LA COUPE

Se pune intr-o oala cu bulion sau apa boabe de fasole rosie cu diferite verdeturi, cuisoare si o bucatica unt sau slanina sa fiarba bine pana se face un piure ce se da apoi prin sita si se umple din nou cu bulion pana se subtie ca supa si se serva cu franzela prajita in unt.

RAGOUT DE FICATI GRASI

Se curata ficatii de fiere fara a se taia, se pun apoi in apa clocotita sa se albeasca; se scot din apa, se scurg bine si se aseaza in tingire cu doua linguri de vin alb, tot atata must de carne, tot atata bulion de carne bun, patrunjel, arpagic, o jumatate capatana de usturoi, dupa plac, sare si piper pisat mare; se lasa sa fiarba impreuna vreo 30 minute si, dupa ce i se ia grasimea, se da la masa cu orice carne va voi cineva si chiar singur ca mancare.

BUDINCA DE VISINE CU MIGDALE

Se piseaza subtire 40 de dramuri migdale si 30 dramuri zahar, se pune in ele coaja de la o lamaie, 4 oua intregi, 3 galbenusuri, 4 albusuri facute spuma, se aseaza intr-o strachina si se freaca o ora. Se unge forma cu unt, se presara cu pesmet pisat, se pune a treia parte in intru, se da la cuptor si se coace putin; apoi se scoate, se presara cu zahar visinele cu samburii scosi, li se scurge zeama, se presara pe deasupra, apoi se pune si cealalta jumatate, se da iara la cuptor sa se coaca tot putin numai; atunci se scoate si i se pune iara visine, se adauga si a treia parte, se pune sa se coaca bine, se presara cu zahar si se da la masa.

BUCATARIA GERMANA
Indiscutabil, vedetele sunt cartofii si carnea de pui sau porc. Sub numele de "felioare" puteai descoperi reteta de schnitzel, iar carnea umpluta cu ciuperci si sos de smantana era o delicatesa.

SUPA DE CHIMEN

Se face o rumeneala tare cu unt sau cu alta grasime, dupa ce se rumenesce bine faina se pune o mana de chimen, se toarna pe deasupra apa fierbinte si sarata si mai fierbe o jumatate de ora, apoi se trece prin strecuratoare de franzela sau pe paine taiata bucatele. Se drege mai bine cu un galbenus de ou inainte de a se turna pe paine.

SUPA DE CARTOFI

Se taie cartofii felii subtiri si se prajesc morcovi cu patrunjel in grasimea luata dupa supa si dupa ce s-au rumenit se fierb in supa. Aceasta supa se face si cu cartofi copti, curatindu-i de coaje, faramandu-i bine cu dosul lingurii si prajindu-i bine in supa cu sare si trecand supa prin strecuratoare pe franzela ori pe carnati taiati maruntel.

FELII DE CARNE UMPLUTE

Se iau felii de carne rotunde si se bat bine, apoi se ia carne fripta si putina paine muiata in lapte si se taie maruntel; se adauga cateva ciuperci, coaja de lamaie, putin piper, doua oua, doua linguri de smantana si se amesteca bine impreuna; pe urma se intinde tocatura peste felii, se pune in tingire putina slanina sau grasime si se lasa pe jeratic sa se rumeneasca. Dupa aceasta se pune intr-o alta tingire putina grasime, doua linguri cu pesmet pisat, putina zeama de carne, 50 dramuri de smantana, putina floare de sofran, zeama de la o jumatate de lamaie si, dupa ce vor fierbe bine, se aseaza feliile de carne pe farfurie si se toarna sosul pe deasupra.
Citeşte mai multe despre:   carne,   supă

 



Mai multe titluri din categorie

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...
Serviciul de email marketing furnizat de