x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Schimbarea chipului

Schimbarea chipului

17 Mai 2005   •   00:00

  • de VANDA GEORGIA IONITOIU
  • SANATATE/FRUMUSETE
  • Indiferent ca este vorba de o zi stresanta, o noapte nedormita sau mult prea multe ore petrecute in fum, nimic nu trece pe langa noi fara sa ne marcheze intr-un fel sau altul. Si unde altundeva se reflecta mai bine acesti factori nocivi decat in sanatatea pielii si a tenului! Este important nu doar sa te feresti pe cat posibil de aceste influente nefaste, ci sa fii chiar cu un pas inaintea lor. Cum? Nu e o filosofie: o ingrijire corespunzatoare si putina disciplina fac minuni! Dar nu toti ne permitem tratamente cosmetice scumpe, asa ca lucrul cel mai simplu este sa accepti mana de ajutor a naturii si sa folosesti ce ai in casa. Si ca totul sa fie ca la carte, trebuie sa respecti cativa pasi importanti si sa nu faci totul "dupa ureche".

    EXFOLIERE. Acesta este procesul care indeparteaza celulele moarte sau uscate de pe suprafata pielii. Si, contrar asteptarilor tale, este mult mai necesar decat ai crede. Granulele continute de cremele abrazive activeaza circulatia sangelui si ajuta porii sa se deschida, astfel ca stratul superficial este indepartat, iar pielea poate recepta mai bine tratamentele aplicate. Cel mai usor este sa recurgi la aceasta metoda imediat dupa dus. Cu un buretel special, putin mai aspru, pielea se freaca, insistandu-se asupra zonelor cu probleme. Insa este mult mai eficient daca apelezi si la un exfoliant delicat: amesteca doua linguri cu tarate cu doua linguri cu ulei de masline si freaca usor cu ajutorul buretelului, apoi clateste cu apa calduta. Pielea va redeveni elastica si luminoasa.

    TONIFIERE. Dupa ce prima etapa a fost parcursa, este absolut esential pentru ten sa aiba parte de o tonifiere corespunzatoare. Si asta pentru ca, imediat dupa procesul de exfoliere, pielea este mai sensibila si mult mai vulnerabila, iar lotiunea tonica e menita sa stabileasca un echilibru intre factorii de mediu si epiderma. Nu conteaza daca e o masca tonifianta si revigoranta sau o crema cu astfel de proprietati. Iar daca nu ai in casa de nici unele… nu te alarma! Fa putina maioneza (neaparat de casa si proaspata) si intinde un strat generos pe fata. Lasa aceasta masca improvizata sa actioneze 20 de minute, apoi clateste din abundenta cu apa rece. Vei vedea imediat cum, datorita albuminei din ou, tenul se revigoreaza si este mult mai catifelat.

    HIDRATARE. Ingrijirea tenului nu este completa daca la final nu se aplica o masca sau o crema hidratanta. Cel mai bine este ca pentru acest ultim pas sa ai in casa o crema la care sa poti apela oricand, nu doar dupa un tratament complet al tenului. Daca insa nu este asa, atunci freaca usor fata cu o discheta de bumbac imbibata in lapte. Maseaza constant pentru cateva minute, las-o sa actioneze un sfert de ora, apoi clateste fata cu apa calduta. Nu este foarte costisitor si nici prea greu sa aplici metoda "cosmetica la domiciliu", dar trebuie sa ai rabdare si bunavointa. Altfel, din tot zelul tau se poate alege praful! Iar daca ai reusit o data sa urmezi pasii, persevereaza! La inceput este putin mai greu si nu foarte comod, dar cu timpul rezultatele vor aparea, iar tu vei fi multumita!

    ATENTIE!
    Ochii sunt cei care de multe ori tradeaza adevarata stare a tenului. Ai grija de ei si incearca sa scapi de pungi aplicand constant comprese cu suc proaspat de cartofi.
    Ochii vor arata mai odihniti, iar in timp se vor reduce si cearcanele.

    TIPURI DE TEN
  • In cazul in care tenul tau are tendinte de ingrasare, alege binefacatoarea miere. Intinde un strat subtire pe fata si pe gat si asteapta sa se usuce. Apoi indeparteaza cu apa calda.
  • Daca esti posesoarea unui ten mixt, e bine sa-l ingrijesti "pe bucatele", conform necesitatii. In zona "T", adica barbie, nas si frunte, o zona care este putin mai grasa, aplica o masca astringenta. Absoarbe excesul de sebum si da senzatia de prospetime. Pe restul fetei intinde o masca energizanta sau reconfortanta.
  • Daca te chinuiesti cu ingrijirea unui ten uscat, in nici un caz nu folosi creme pe baza de argila sau citrice, care nu fac decat sa-ti usuce si mai mult pielea. In general, tenul uscat este si foarte sensibil, asa ca trebuie sa alegi ceva foarte emolient, care sa contina aloe, musetel sau ulei de palmier.
  • ×