x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Schimbări în natură

Schimbări în natură

de Simona Chiriac    |    05 Aug 2010   •   00:00
Schimbări în natură

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului (pomenită în calendarul ortodox la data de 6 august) are ca echivalent în natură o întoarcere uşor perceptibilă către toamnă. Mai întâi încep a se îngălbeni frunzele copacilor, iar berzele şi rândunelele pornesc în cele patru zări. Copiii le urmăresc cu privirea, în speranţa că se vor reîntoarce odată cu dezmorţirea pământului.

În acelaşi timp, oamenii au grijă să respecte ritualurile de Obrejenie ca să nu se rătăcească în călătorii şi să se întoarcă mereu cu bine acasă. Toate vietăţile mici se ascund în crăpăturile pământului, şi numai pe cele care nu s-au grăbit să se adăpostească le este permis oamenilor să le omoare. Florile şi buruienile de prin grădini prind să se usuce, aşa că nu mai pot fi culese pentru leacuri. În schimb, oamenii se feresc să fie trişti sau prea semeţi ca să nu se veştejească la fel ca plantele.

RITUALURI CULINARE
Din punct de vedere culinar, de Obrejenie se pot mânca toate poamele care se găsesc prin gospodării, mai ales strugurii, care, după ce sunt duşi la biserică, sunt gustaţi rostindu-se următoarea formulă magică: "Boabă nouă în gură veche!". Mierea se adaugă nu doar în vin, cu ea se ung colăceii şi alte plăcinte ce se mai fac în cuptor. Se fierbe grâu şi se amestecă bine cu miere, apoi li se dă copiilor să guste.

De altfel, mierea este foarte importantă în gospodării, fiind folosită atât drept conservant sau leac tămăduitor, cât şi în ritualurile care asigură un curs firesc al vieţii. Aşa se face că femeilor care nu pot avea copii li se dă să bea o licoare obţinută din plante de leac (usturoi, romaniţă, trandafir alb, hamei) care au fost puse la fiert în miere. În scăldătoarea de la botez i se pun copilului în apă o bucăţică de fagure de miere (ca să-i fie vorba dulce ca mierea, iar viaţa să fie mereu plăcută), o crenguţă de busuioc păstrată special în casă de la Ziua Crucii (astfel copilul va fi curat şi iubit), bani de argint (ca să fie preţuit de cei din jur), pâine (pentru un trai îndestulat), lapte dulce (să fie alb şi curat) sau un ou (sănătos şi întreg).


Prăjitură cu miere
Ingrediente: 3 ouă, 50 g zahăr tos, 100 ml miere, 100 g unt, 150 ml lapte dulce, 200 g făină, un pliculeţ praf de copt, o linguriţă cu scorţişoară, o lingură cu cacao, o lingură cu cafea măcinată, un sfert de linguriţă cu sare, un vârf de cuţit cu boia iute.
Preparare: Într-o oală se pune la topit mierea şi când a început să fiarbă se ia de pe foc. Se adaugă scorţişoara, boiaua iute şi cafeaua măcinată. Se adaugă cacaua, laptele dulce şi se amestecă. Se lasă să se răcească compoziţia, se trece printr-o strecurătoare şi se adaugă ouăle mixate împreună cu zahărul tos şi sarea. Se adaugă praful de copt, untul moale şi făina treptat până rezultă un aluat ca de chec. Se mixează până se omogenizează aluatul, se toarnă într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt, se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc potrivit 45-60 de minute sau până când, dacă introducem o scobitoare în aluat, aceasta iese uscată.

● Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic