x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Şcoala de bucătărit.

Şcoala de bucătărit.

de Tudor Cires    |    25 Mai 2011   •   21:00
Şcoala de bucătărit.

Stefano Verdura e un norocos. La 31 de ani se poate considera un chef de cuisine cu reputatie in lumea creatorilor de meniuri. Pe langa talentul sau culinar innascut, care l-a recomandat pentru bucatariile unor restaurante din sudul Siciliei, Stefano e un inspirat pe­dagog. L-am putut urmari, la Bucuresti si la Niscemi, inconjurat de elevii sai de la Colegiul ECAP, de Arta Culinara, mereu in cautarea unui element care sa dea uni­citate retetelor sale, cele mai multe inspirate din traditia locala.

Si ce poate fi mai semnificativ, pentru zona Niscemi-Caltanisetta, decat anghinarea? Anghinarea, o planta inepuizabila, surprinzatoare si de mare viitor in gastronomie. In zilele Festivalului Anghinarei Violete din Niscemi, Stefano Verdura a deschis o bucatarie in aer liber chiar in piata catedralei din orasul sicilian in care s-a nascut. La sfarsitul zilei incarcate de emotii pozitive am putut vedea, la aceasta lectie culinara deschisa in prelungirea festivalului strazii, sute de farfurii cu mancare circuland ca pe banda rulanta, zeci de tineri bucatari alergand veseli intre cuptor si spatiul de servire, mii de ochi savurand anghinarea sub toate ipostazele sale culinare: coapta pur si simplu pe jar, fiarta, cu legume, tocana, in dulceata sau in inghetata.

Aceeasi prestatie stralucita a "scolii Verdura" am descoperit-o la Bucuresti, unde Stefano a lucrat, o vreme, la restaurante de prestigiu, de unde i se trage si cunoasterea limbii romane despre care spune ca seamana izbitor de mult cu dialectul sicilian. Din meniurile sale pe baza de anghinare am gustat, la o cina prieteneasca la care n-au lipsit multi oameni frumosi din Niscemi si Caltanisetta, o caponata di carciofi, pomodori secchi ripieni con carciofi in vino rosso si o portie de canoli siciliani. Mai inainte insa signor Verdura a taiat in doua un mugure de anghinare si mi-a aratat miezul cu gust de nuca dupa care ofteaza gurmetii de pe malurile Senei.

L-am putea, cu totii, revedea pe iscusitul buca­tar-pedagog, anul acesta, la Sighisoara, in cadrul unui proiect de schimb de elevi-gastronomi cu Centrul Educational Interetnic pentru Tineret. Tocana saseasca de ceapa are, astfel, sansa de a se intalni, pe aceeasi masa, cu caponata siciliana de anghinare. Sunt semne ca se vor placea si, cu siguranta, se vor imprieteni.

×