x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Scoala thailandeza

Scoala thailandeza

de Veronica Guzun    |    29 Iun 2005   •   00:00
Scoala thailandeza

Sub sorturile albe si lungi se ascund taioare de firma si pantaloni la dunga. Cuminti, ca in prima zi de scoala, s-au adunat toate in jurul mesei pline de ingrediente cunoscute si mai putin cunoscute.
Le miros, le pipaie, dar inca nu risca sa le guste. Femeile de afaceri sunt de aceasta data ucenicele unui bucatar. Cea care va tine lectia practica va fi o bucatareasa venita tocmai din Bangkok. Intr-un restaurant din Romania se va gati ca in Thailanda.

START! Pana sa inceapa lectia, zgomot mare. Elevele zumzaie pe o singura tema: bucataria thailandeza.

S-a lasat liniste. A intrat "profesoara". O femeie ca un bibelou de caolin. Le zambeste celor zece curioase care sunt gata sa fie puse la treaba. Lectia incepe cu partea teoretica. Fiecare are reteta in fata. Raymond Gomes, bucatarul-sef al hotelului, are rol de traducator, pentru ca thailandeza Som Pong nu vorbeste englezeste. Sa incepem. Som se pune pe treaba. In tigaia incinsa toarna lapte de nuca de cocos. Nu trece mult, si laptele incepe sa scoata bulbuci. S-a umflat atat de tare, incat a umplut tigaia, dar nu este lasat sa iasa din albie, pentru ca i se alatura o ligura sanatoasa de pasta de curry. Laptele se inverzeste.

Intre cele zece spectatoare si artistii din bucatarie s-a instalat o panza alba de fum. Som se misca foarte repede. E ca o minge de ping-pong, mingea Som Pong. A luat farfuria cu frunze de busuioc si le-a rasturnat in tigaie. Nu se opreste nici o clipa. Cu o mana amesteca, iar cu cealalta mai ia o farfurie cu ingrediente. Raymond povesteste despre specificul thai. Mancarea lor nu este atat de iute pe cat se crede, totul depinde de cat de generos esti cand pui ardeiul chilli. Din respect pentru stomacurile noastre europene, Som a fost zgarcita la chilli. Amesteca de zor, nu se opreste nici o clipa. Sala de curs de mult si-a pierdut din sobrietate. A devenit un spatiu unde se vede cum Raymond si Som se invartesc in jurul tigaii, se aude cum fierbe mancarea si se simte cum pofta creste. Cele 15 minute par infinite, cu cat se inteteste mirosul de mancare, cu atat timpul trece mai greu.

La sfarsitul lectiei, Raymond Gomez le-a urat ucenicelor pofta buna

PREMIU. In sfarsit, e gata! Chiar si cele mai rabdatoare eleve au recunoscut ca mor de pofta. Fiecare si-a luat cate o farfurie si un tacam si s-a asezat la coada. Pentru inceput, o ligura cu orez si una cu sos. Apoi, episodul doi: doua linguri cu orez si doua cu sos. Iar pentru unele ucenice a urmat si episodul trei.

E foarte bun! Un adevarat portativ de note gustative! Ingredientele s-au imbinat atat de bine, incat formeaza o echipa. Usturoiul, busuiocul, chilli - toate s-au dizolvat in sos, fiecare daruind aroma preparatului thailandez Gaeg Keow Waan Dai. Orezul - un alt element-cheie in farfuriile noastre. Alb, nelipicios si cu o usoara aroma de iasomie, a devenit un subiect de discutie pentru comeseni.
Toate ingredientele au fost aduse din Thailanda
Cei doi bucatari au tinut un curs de bucatarie

Pui thailandez


  • Ingrediente: 850g carne de pui dezosata, doua linguri de coriandru, o lingurita cu piper negru boabe, 3 chilli verzi, o lingura cu ghimbir, doi catei de usturoi, o ceapa, 400 ml de lapte de nuca de cocos, 3 linguri cu ulei, frunze de busuioc, coaja de limete, frunze de coriandru.
  • Preparare: Se zdrobesc coriandrul si boabele de piper in rasnita. Se adauga chilli si ghimbirul taiate, usturoiul pisat, ceapa tocata si coaja de limete, se amesteca toate pana iese o pasta verde. Acesta pasta se prajeste intr-o tigaie in care am incins putin ulei. Dupa trei minute, adaugam laptele de nuca de cocos. Lasam sa fiarba 10 minute. Se adauga puiul taiat cubulete, apoi turnam un pahar cu apa si amestecam. Lasam sa fiarba 20 de minute.
  • Orez thailandez


  • Ingrediente: doua cani si jumatate cu orez thailandez, 3 pahare cu apa.

  • Preparare: Secretul unui orez perfect sta in cantitatea de apa folosita. Puneti orezul intr-o sosiera. Clatiti-l cu apa rece de doua-trei ori. Schimbati orezul intr-o cratita si turnati apa, cat sa-l acopere un centimetru. Vasul se acopera cu un capac. Se pune la foc mediu si se aduce la fierbere. Apoi micsorati focul si lasati sa fiarba inca zece minute acoperit, pana se evapora toata apa. Luati cratita de pe foc si lasati orezul sa se odihneasca acoperit inca cinci minute. Se serveste la temperatura camerei, cu condimente. Este o garnitura potrivita pentru puiul thailandez.
  • ×