Dragul meu Iepuraş (coconaş), trebuie să mă plâng şi eu cuiva! De când am aflat gustul ciocolatei fac toate ghiduşiile pentru ca părinţii mei să îmi dea şi mie acest desert cât mai des. Într-o zi i-am spus mamei: „Mami, spune-i lui tati: ăsta mic vrea ciotolată! Hai, spune-i!”. Părinţii mei au râs în hohote, dar nu mi-au dat decât o pătrăţică! Şi aceasta trebuia să îmi ajungă pentru câteva zile. Aşa că n-am avut prea mult succes! Fiind un mic magician în bucătărie, aş putea să-mi fac o ciocolată de casă, dar nu aş vrea să îi supăr pe părinţi. Nu ştiu ce să mă mai fac! M-am gândit că tu m-ai putea ajuta. Dă-mi un sfat, te rog! Am sau n-am voie să mănânc ciocolată?
Răspunsul dorit
Dragul meu Mario, eu ştiu că ciocolata e benefică stării de spirit şi inimii, potrivit unui studiu realizat de centrul medical al Universităţii din Dallas, Texas. Rezultatele cercetării vin să echilibreze proasta reputaţie pe care şi-a câştigat-o ciocolata în ultimele decenii. Acneea, obezitatea, bolile de ficat sunt doar câteva rele puse în seama consumului în exces de ciocolată, încadrată de obicei la junk food. Ai putea să le spui părinţilor tăi că ciocolata este o sursă de antioxidanţi. Medicii nutriţionişti sunt de părere că, dacă se consumă în mod echilibrat, ciocolata e bună. Un om sănătos poate consuma 20-30 grame de ciocolată de trei ori pe săptămână. În ceea ce priveşte tipurile de ciocolată, cea recomandată pentru consum este ciocolata simplă, neagră, cu un conţinut redus de zahăr şi fără diverse umpluturi. Eu îţi promit că îţi voi aduce de Paşte acest tip de ciocolată, dar să o mănânci cu moderaţie, aşa cum ţi-am mai spus. Până atunci, fă o magie în bucătăria ta, preparând o delicioasă ciocolată de casă, după reţeta mea.
Reţeta Iepuraşului
Ingrediente: 150 ml apă, 400 g zahăr, 100 g unt topit şi răcit, 250 g lapte praf, 50 g cacao, o esenţă vanilie (esenţă de rom), alune de pădure
Preparare: Laptele praf se amestecă bine cu cacaua. Se pune apa la fiert cu zahărul. Se amestecă până se dizolvă zahărul. Când începe să fiarbă siropul va face o spumă albă. Când siropul e gata, se stinge focul şi se adaugă laptele praf în câteva tranşe, până se omogenizează bine. Se adaugă untul şi esenţa şi se amestecă bine. Se pune repede compoziţia într-o tava unsă cu unt şi se nivelează cu dosul unei linguri care se înmoaie frecvent în apă rece, apoi se presară deasupra alunele. Se apasă ca să intre bine în ciocolată. După ce s-a răcit se dă la frigider până se întăreşte. Dacă siropul este subţire se lasă peste noapte să se întărească, dacă însă siropul este gros, va dura doar două-trei ore până să se poată tăia.