x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Semintele avarilor - Egiptenii foloseau chimionul acum 5.000 de ani

Semintele avarilor - Egiptenii foloseau chimionul acum 5.000 de ani

de Cristina Andreea Calin    |    15 Ian 2007   •   00:00
Semintele avarilor - Egiptenii foloseau chimionul acum 5.000 de ani

Chimionul este foarte bun pentru aromarea verzei murate, dar si pentru a da mai multa savoare carnii de pui puse pe gratar.

Chimionul este un condiment cultivat pentru prima data in Egipt. Dovezile privind vechimea cultivarii lui - 5.000 de ani - vin de la arheologi care au gasit seminte de chimion intr-una din piramide. Nici grecilor si romanilor, chimionul nu le-a fost strain, ei folosindu-l in scopuri medicinale sau cosmetice. Din praful de seminte de chimion preparau o pudra pe care o foloseau pentru a da paloare fetei. Pentru romani, in special, chimionul era simbolul avaritiei.

Pentru ca ii place clima calda, astazi este cultivat cu precadere in India, Africa de Nord, China si America de Sud. Insa chimionul este asociat de cele mai multe ori cu Marocul, pentru ca mirosul lui parfumeaza strazile acestui stat. Aici este folosit frecvent la produsele de patiserie si la prajituri, care sunt de cele mai multe ori vandute in strada.

CATE PUTIN. Semintele de chimion pot fi folosite ca atare sau in combinatie cu alte condimente, pentru a prepara, de exemplu, curry. Pentru a-si pastra aroma, chimionul trebuie tinut in recipiente inchise ermetic. Atunci cand il folosim in bucatarie, trebuie sa stim ca, adaugat intr-o cantitate mare, chimionul anuleaza gustul si aroma celorlalte ingrediente folosite. Mai putin de o lingurita este suficient pentru a asezona patru portii de mancare.

Felurile de mancare unde putem folosi chimionul nu sunt foarte multe: carne de pui la gratar, orez, fasole sau prajituri. In Europa, germanii si portughezii sunt cei care folosesc cel mai des acest condiment. Primii - pentru a aroma varza murata, portughezii - pentru aromarea carnatilor traditionali.

×
Subiecte în articol: gastronomie chimionul