x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Semne bune

Semne bune

21 Oct 2004   •   00:00

Cateva publicatii "calde" editate in strainatate vin sa ne confirme pozitia buna a Romaniei ca producatoare de vinuri. Daca pana mai ieri comentariile despre tara noastra s-ar fi tradus prin "mult, dar cam lipsit de calitate", astazi lucrurile s-au mai schimbat.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

In sfarsit, specialisti de renume mondial au inceput sa ne viziteze tara si, chiar in absenta unor prezente comerciale cu greutate pe pietele occidentale, sa ne listeze vinurile in diferite rapoarte. Mai mult, revista Decanter publica in numarul dedicat lunii noiembrie (cu un avans de jumatate de luna) rezultatele uneia dintre cele mai mari competitii de vin din lume: The WORLD’S GRETEAST VALUES. Cele mai bune "valori" selectate din peste 1.250 de probe, avand preturi mai mici de 20 USD.

De zona centrala si est-europeana s-a ocupat un reputat analist (Master of Wine), dna Angela Muir.

Singurul vin romanesc, aparut la sectiunea "Laudate", este Tezaur La Cetate, Cabernet Sauvignon 2002. Deloc intamplator, firma-mama din Germania, Reh Kendermann, obtine un argint important in acelasi concurs.

Dominatia vinurilor unguresti si slovene este de necontestat. Din fericire, am atras atentia asupra acestor vinuri cu mult timp inainte de publicarea rezultatelor.

Se gasesc si in Bucuresti, merita sa va convingeti de evolutia spectaculoasa a celor de la Villany sau de stralucirea Refosk-ului vecin.

O alta lucrare, Wine of the World, gazduieste intr-un spatiu generos (ceva se schimba) informatii despre vinul nostru. Comentarii, harti, carti de vizita ale producatorilor care promit, dar si cateva recomandari. Astfel, alegerea autorilor se opreste la doua vinuri Carl Reh Winery - La Cetate Chardonnay si La Cetate Merlot, Chateau Pietro Tamaioasa Romaneasca, la Cherry Tree Hill al celor de la Cramele Halewood, la care se adauga si Pinot Noir Reserve. Recasul este prezent cu Cabernet Sauvignon, Serve cu excelentul Cuvee Charlotte.

Tom Stevenson, autorul Enciclopediei Vinului (The New Sotheby’s Win Encyclopedia), a lansat Wine Report pentru 2005! Compania titrata in care se afla vinurile noastre este un motiv de mandrie.

La rubrica "Best Bargains" (o alegere norocoasa cu bani putini, dar atentie! - asta nu inseamna ieftin neaparat) descoperim Tokaji Szamordni 1999, Merlot 2000 La Cetate, Pinot Noir Reserve 2000, Pinot Noir 2003 Recas, Merlot 2000 Chery Tree Hill.

Dupa cum observati, vinuri si producatori din Romania care exista in vizorul mai multor specialisti internationali.

Macar din curiozitate putem incerca sa vedem ce au gasit strainii la aceste vinuri.
×
Subiecte în articol: gastronomie