x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari gogoși grecești

Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari gogoși grecești

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2024   •   23:15
Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari gogoși grecești
Sursa foto: a1

Gogoșile grecești, numite loukoumades, sunt crocante la exterior și moi în interior, înmuiate într-un sirop dulce de miere și presărate cu scorțișoară și nuci. 

Au fost menționate în textele lui Aristofn și erau oferite ca recompense pentru sportivii care câștigau întrecerile sportive de la Jocurile Olimpice. Rețeta s-a răspândite în culturile mediteraneene și orientale. 

Amestecul trebuie să fie moale și elastic, lăsat să dospească până își dublează volumul. Se folosește o lingură umedă pentru a forma mici bile de aluat, apoi se pun în uleiul încins.

Uleiul trebuie să fie la temperatura potrivită (175-180°C). Dacă este prea fierbinte, acestea se vor arde la exterior înainte de a fi gătite în interior. Dacă nu este încins suficient  vor absorbi prea mult ulei.

Citiți și Efectele micului dejun asupra calității vieții adolescenților 

Se prepară și un sirop din miere, apă și zahăr, adăugând o notă de lămâie. Loukoumades se scufundă imediat în siropul cald pentru a absorbi dulceața.

Ingrediente

  • 80 ml apă caldă
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri de drojdie uscată activă
  • 70 ml lapte integral călduț
  • 230 g făină + 2 linguri împărțite
  • 1/4 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei de măsline împărțite
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • Toppinguri
  • miere
  • scorţişoară.

Mod de preparare

Se pun apa călduță, zahărul și drojdia într-un castron mare.

Se amestecă ușor apoi se lasă să stea 5-10 minute până compoziția devine spumoasă. Se adaugă laptele cald, nu fierbinte,  făina, sarea și uleiul de măsline. Se amestecă bne cu o lingură de lemn circa2 minute, până se formează un aluat lipicios și neted. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă la un loc cald să crească cel puțin o oră sau până când aluatul și-a dublat volumul.

Citiți și Potasiul, cheia unei inimi sănătoase: Alimentele care îți mențin tensiunea arterială sub control 

După ce aluatul a crescut, într-o tigaie de mărime medie cu latura înaltă se pune ulei și se lasă pe foc să se încingă. Se unge o lingură cu ulei și se ia aluat din vas, apoi se formează bile cu mâinile. Se adaugă fiecare gogoașă în uleiul încins, nu foarte multe în același timp pentru a avea suficient loc să se prăjească. Se lasă 2-3 minute, întorcându-le fiecare 30 de secunde până când devin maro intens pe fiecare parte.

Se scot gogoșile cu o lingură  într-un vas în care a fost pusun prosop de hârtie. Se continuă procesul până când se termină tot aluatul. Se servesc cu miere și scorțișoară.

Cum se consumă

Loukoumades se consumă calde, imediat după ce au fost scufundate în sirop. Se presară cu scorțișoară și nuci mărunțite. Grecii le consumă alături de cafea sau  ceai sau ca o gustare dulce.

Sunt cel mai bine savurate proaspete și pot fi păstrate pentru o perioadă scurtă de timp. Se pun într-un recipient etanș la temperatura camerei pentru maxim o zi. Reîncălzirea se face în cuptor, la temperatură joasă, pentru a-și recăpăta textura crocantă, notează hellotaste.ro.

 

×
Subiecte în articol: culinar gogosi grecesti