CALENDAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
|
Biserica Manastirii "Trei Ierarhi" din Iasi
|
Pe 30 ianuarie, Biserica Ortodoxa Romana ii sarbatoreste pe Sfintii Trei Ierarhi: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie de la Nazianz sau Teologul si Sfantul Ioan Hrisostom sau Ioan Gura de Aur.
Ei au trait la sfarsitul secolului al IV-lea, la putin timp dupa incetarea prigonirii crestinilor. Fiecare dintre ei a contribuit, in felul sau, la organizarea bisericii, conducand-o de altfel pentru perioade scurte de timp.
Astfel, Sfantul Vasile cel Mare alcatuieste o culegere de texte religioase intitulata: Filocalia - iubire de frumos. Tot el este cel care instituie regulile monahale, dar si liturghia care-i poarta numele.
Sfantul Grigorie de Nazianz a tinut la Constantinopol cinci Cuvantari avand ca tema Sfanta Treime, in urma carora a capatat numele de Teologul. El a incercat sa demonstreze ca intr-o societate, cultura crestina nu este cu nimic mai prejos decat cea clasica, numita si pagana in acele vremuri. Printre altele, a fost primul autor grec care a publicat o colectie de scrisori, impunand de atunci anumite reguli in redactarea lor: concizie, claritate si simplitate.
Sfantul Ioan Hrisostom ne-a influentat intr-o oarecare masura, caci in anul 399, la indemnul episcopului de Tomis, Sfantul Teotim, trimite misionari in Dobrogea, pentru a-i crestina pe locuitorii de la Dunare.
In cinstea celor trei sfinti, pe data de 30 ianuarie sunt interzise toate activitatile casnice si se dau pomeni pentru cei care au murit neimpartasiti. Se pot imparti fructe, coliva, biscuiti sau dulciuri. Toate acestea sunt insotite, de obicei, de o lumanare aprinsa.
A doua zi, pe 1 februarie, este sarbatorit Sfantul Trifon, denumit in popor si Trif Nebunul. Numele i-a ramas in urma unei intamplari mai putin obisnuite. Se spune ca, la 40 de zile de la nasterea lui Iisus, Maica Domnului se ducea la Templu. Trif a trecut in mare graba pe langa ea, a calcat-o pe rochie si chiar i-a rupt-o. Maica Domnului l-a lasat sa treaca inaintea ei, spunandu-i: "Treci, Nebunule, du-te inainte".
Biserica Manastirii "Trei Ierarhi" din Iasi a fost construita intre anii 1637-1639. Manastirea va deveni in timp locul unde Vasile Lupu isi intemeiaza colegiul, punctul de plecare catre viitoarea Academie domneasca. Tot aici se afla instalata o tiparnita, care va scoate la lumina in 1643 "Cartea romaneasca de invatatura".
OCROTITORUL INSECTELOR
|
In credinta populara, Trif este insa patronul omizilor, viermilor, al lacustelor si al tuturor insectelor. Bineinteles, cine doreste sa-si protejeze recoltele de stricaciunile lor va respecta anumite reguli in ziua de 1 februarie. Dis-de-dimineata, oamenii se vor duce la biserica si vor aduce apa sfintita cu care se stropesc livezile, viile sau gradinile. Nu se lucreaza in aceasta zi pentru ca via sa fie pazita de grindina. Femeile au obiceiul de a lipi cu pamant vetrele, gura cuptorului si orice crapatura, ca sa se lipeasca ochii si gura pasarilor, viermilor sau insectelor, ca sa nu mai faca nici o stricaciune recoltelor. Exista obiceiul de a da de pomana o strachina de malai ca sa nu navaleasca lacustele vara in porumb.
|
26 IANUARIE -1 FEBRUARIE
|
|
Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan
|
26 M Cuv. Xenofont, sotia sa Maria si fiii lor Arcadie si Ioan.
27 J â Aducerea moastelor Sf. Ioan Gura de Aur.
28 V Cuviosii: Efrem Sirul, Paladie si Iacob
29 S Aducerea moastelor Sf. Sfintit Mc. Ignatie Teoforul
30 D â ) Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur; Sf. Sfintit Ipolit
31 L Sfintii Doctori, facatori de minuni Chir si Ioan
1 M Inaintepraznuirea Intampinarii Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mucenite Perpetua si Felicitas
|