O masa cu copiii la restaurant poate da batai de cap parintilor. Micutii plini de energie alearga prin local, rad zgomotos si vorbesc tare. Lucrurile se schimba insa cand ospatarul le serveste mancarea.
CRISTINA CATANA
Pentru Maria, ospatar la restaurantul "La mama", a devenit o obisnuinta sa vada familii insotite de copii la mese la sfarsitul saptamanii sau atunci cand "este vreun botez, cand se taie vreun mot sau cand se organizeaza vreo petrecere". Vin copii de toate varstele si isi aminteste ca a vazut chiar si un bebelus de numai 6 luni. Atunci cand copiii sunt foarte mici si nu pot manca decat preparate speciale, parintii nu le comanda nimic, dar mai sunt si situatii in care le dau sa guste cate putin din ceea ce mananca ei.
Pentru copiii de varste mai mari meniul este ales de parinti. De cele mai multe ori ei cer preparate din carne de pui: pulpe la cuptor, snitel sau frigarui. Garniturile preferate sunt cartofii prajiti si piureul de cartofi. Alaturi de aceste mancaruri parintii mai comanda pentru copii si salate. Dintre cele mai cerute sunt salata de varza alba si salata de rosii cu branza.
Maria spune ca "parintii aleg preparatele din carne de pui pentru ca sunt foarte usoare si nu afecteaza sanatatea copiilor". Insa exista si exceptii. I s-a intamplat ca un copil sa ceara ciorba de burta, ceea ce a facut-o sa isi dea seama ca preferintele culinare ale copiilor sunt strans legate de ceea ce se mananca de obicei in familie. Desertul insa e alegerea celor mici: clatitele cu ciocolata si dulceata, papanasii si inghetata ocupa primul loc in topul preferintelor.
COMPORTAMENT. In ceea ce priveste comportamentul copiilor in restaurant, acestia incearca sa isi imite parintii, devenind foarte seriosi. O perioada. Daca se intampla insa ca ospatarul sa intarzie, renunta la atitudinea "de oameni mari" si alearga prin restaurant, tipa si rad. Din fericire, ceilalti clienti ii privesc ingaduitori si de foarte putine ori se intampla sa se supere si sa faca reclamatie, dupa spusele Mariei.
Citește pe Antena3.ro