x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Si copiii tin post

Si copiii tin post

23 Noi 2004   •   00:00

SFATURILE MATUSII
Dragii mei, ma uit cateodata la copiii nepotilor mei si tare imi sunt scumpi si dragi! Dar saracii…!!! Cand vine vorba de mancare sunt mofturosi, tare mofturosi. Mai ales acum ca este post, este foarte greu sa le intri in voie. "Asta nu vreau! Asta nu imi place! Mami, acum nu mi-e foame…"
Si alte texte de genul acesta, care le dau parintilor batai de cap. Si daca ii intrebi ce vor sa manance, pana ajung la masa deja si-au schimbat optiunile… Ei, asa e si cu Danut, al Liviei, care nu are decat 5 anisori si este de pe acum seful casei. Acum ca este marisor, mama-sa i-a explicat cum este cu postul, ca nu trebuie sa manance laptic si carnita, ca sa il vada Doamne-Doamne ca e baietel cuminte si sa ii spuna si lui Mos Craciun, care o sa ii aduca bicicleta mult visata. A inteles el cam care este povestea. Dar tot mai face mofturi si stramba din nas. Livia ii face orez cu legume cam o data la doua zile pentru ca este si foarte sanatos si pentru ca poate sa orneze farfuria, astfel incat lui Danut sa i se para mancarea foarte interesanta. Pune ardei si rosii care, din punct de vedere estetic, se combina foarte bine.

Dar copiii se plictisesc repede si atunci cand iau o decizie, de genul "nu mai mananc asa ceva", este greu sa le mai intri in voie. Asa ca Livia are o misiune aproape imposibila. Dar oferta de pe piata este atat de variata incat de fiecare data cand merge la cumparaturi prinde curaj. Ieri, de exemplu, i-a pregatit lui Danut mazare cu salata de varza verde. Si nu a mai strambat din nas. A fost chiar incantat de bobitele mici pe care nu le putea prinde cu furculita.

Cu dulciurile a fost mai greu. Insa si din punct de vedere medical este bine ca micutii sa nu faca abuz de ciocolata, fainoase si grasimi. In schimb, trebuie sa utilizeze la maximum sursele de proteine, vitamine si saruri minerale disponibile. Astfel se recomanda folosirea legumelor si fructelor conservate prin frig (congelate) - metoda care mentine concentratia maxima a principiilor nutritive. Pentru ca sa nu se piarda acest avantaj, ele se vor pune la fiert congelate, direct in apa clocotita, cu scurtarea la minimum a timpului de fierbere. Si asa ati rezolvat si cu desertul. (Matusa Elvira)

SFATURI
VITAMINA C. Varza (si proaspata si murata), morcovul, hreanul au continut bogat in vitamina C, alaturi de cunoscutele mere, citrice, gutui.

FIER. Prunele uscate si stafidele au un continut crescut de fier.

CALCIU. Curmalele si stafidele sunt bogate in calciu.

CAROTEN. Morcovul, caisele si prunele uscate contin cantitati mari de caroten.

GLUCIDE. Nucile sunt bogate in glucide, grasimi de calitate si vitaminele din grupul B.
×