x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sihastria unui gurmand

Sihastria unui gurmand

de Anna Borca    |    14 Feb 2007   •   00:00
Sihastria unui gurmand

BUCATARIA DE ALTADATA
Su Shi (1037-1101) a fost un eminent poet si scriitor chinez, traitor in vremea dinastiei Song, care a condus China intre anii 960-1279 d.Hr. In volumul "Opt Mari Maestri ai prozei din dinastiile Tang si Song", Su Shi este prezentat si sub numele Su Dongpo, ceea ce s-ar traduce prin "Sihastrul de pe Colina de Rasarit."
BUCATARIA DE ALTADATA
„Su Dongpo… a scris nu numai un mare numar de poeme renumite, dar a preparat si multe mAncaruri cunoscute la sud de Yangzi. Multumita cartii sale de retete, pot fi descoperite o serie de preparate delicioase: Le Dongpo Rou (carne slaba à la Su Dongpo ), Dongpo Zhouzi (jambon delicios à la Su Dongpo), Le Dongpo Doufu (brAnza de soia à la Su Dongpo)"
Huo Jianying
Su Shi (1037-1101) a fost un eminent poet si scriitor chinez, traitor in vremea dinastiei Song, care a condus China intre anii 960-1279 d.Hr. In volumul "Opt Mari Maestri ai prozei din dinastiile Tang si Song", Su Shi este prezentat si sub numele Su Dongpo, ceea ce s-ar traduce prin "Sihastrul de pe Colina de Rasarit."

Nascut intr-o familie de literati din Meishan (provincia Sichuan), Su Shi a primit o educatie aleasa. In zbuciumata sa viata, fiind un caracter cinstit si integru, a facut fata fenomenelor corupte ale dregatorilor, aplicand cu tact si intelepciune conceptiile confucianiste, budiste si daoiste. Recunoscandu-i-se exceptionalele calitati, a fost ales membru al Academiei Imperiale Hanlin, o institutie a elitelor, infiintata in secolul al VIII-lea.

Su Shi a fost, totusi, un "sihastru". Era singular in cutezanta sa de a raporta suveranului racilele dregatorilor, motiv pentru care a cazut victima intrigilor dintre diferite cercuri din sanul Curtii Imperiale. Am putea spune: "nimic nou sub soare".

Povestea porcului

Talent polivalent - poet, scriitor, pictor si caligraf - a fost daruit cu harul de a fi si un maestru in ale gastronomiei. Una dintre mancarurile sale preferate era carnea de porc inabusita in sos de soia. Ii placea sa-si invite prietenii si sa le gateasca. Odata, pregatindu-se pentru un ospat, l-a trimis pe unul dintre slujitori la Heyang, locul unde se vindeau cei mai buni porci, vestiti pentru carnea lor frageda, sa cumpere unul. Numai ca slujitorul, dupa ce a cumparat porcul, s-a dus intr-o carciuma si s-a cherchelit. Urmarea: cand s-a trezit a constatat ca pierduse "pretiosul animal". In drum spre casa, a cumparat un alt ramator si l-a dus stapanului, spunandu-i ca este porc de la Heyang.

Surpriza ospatului

Iata si ziua ospatului. Lume multa. Pe masa bucate alese. Aproape toti invitatii nu conteneau sa laude, in special, dulceata carnii "porcului de Heyang". Si surpriza! La poarta lui Su Shi venisera niste oameni sa-i aduca "porcul ratacit". Surprins, poetul si-a chemat slujitorul, care a marturisit cele intamplate. Se spune ca, auzind una ca asta, poetul a ramas inmarmurit, iar oaspetii, la plecare, au replicat: "Atata osteneala si atatea pregatiri pentru un porc oarecare."

Se pare ca un astfel de mod de exprimare a parerilor convivilor "cunoscatori" il intalnim adesea si-n vremurile noastre!
×
Subiecte în articol: dongpo