x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simbioza a civilizatiilor

Simbioza a civilizatiilor

de Cristina Andreea Catana    |    18 Oct 2005   •   00:00
Simbioza a civilizatiilor

A fost adus in Europa de Cristofor Columb, tocmai de pe continentul american. Apreciat de gospodine, dovleacul nu a scapat de asocierea cu magia.

Toamna ne aduce pe langa ploi si frig, bucuria de a sta in bucatarie sa preparam o multime de bunatati, care pentru iarna, care pentru a fi servite imediat. Si mai mult decat atat avem posibilitatea sa ne delectam cu bucate pe care, peste an, nu avem cum sa le degustam. Mancarurile si prajiturile pe baza de dovleac sunt unele dintre ele.

SIMBOLISTICA. Acest aliment si-a capatat reputatia de simbol al fertilitatii, al nasterii inca din timpurile mitice ale Chinei celor cinci imparati. Forma dovleacului, dimensiunile foarte mari si numarul mare de seminte i-au facut pe asiatici sa vada in acesta o personificare a fecunditatii. In unele zone ale Asiei, cativa stramosi mai inventivi i-au gasit dovleacului si alte utilizari decat cele gastronomice. L-au transformat in colivii pentru pasari si insecte sau palarii. Haitienii il folosesc si astazi drept obiect de infrumusetare.

IMPRUMUT. Dovleacul isi are originile in America Centrala. Indienii il foloseau pentru a confectiona amulete, vase si rogojini. Chiar daca acestia se hraneau preponderent cu porumb, dovleacul si-a castigat si el loc printre preferintele lor culinare, fiind consumat crud sau prajit direct pe foc. Cand europenii au debarcat pe pamant american au fost impresionati de dovleac si l-au integrat repede in bucataria lor. Celebra placinta de dovleac a luat nastere tot din aceasta simbioza a civilizatiilor.

IMAGINE. Daca este sa ne intoarcem la simbolistica dovleacului, nu putem sa nu remarcam ca imaginea lui s-a schimbat radical. Vazut de oamenii primitivi ca fiind imaginea unui craniu luminat si inteligent, in mintea omului modern asocierea este tocmai inversa, devenind sinonim cu un cap sec si lipsit de orice urma de chibzuinta. In Evul Mediu, nici dovleacul nu a scapat de asocierea cu magia. Era considerat un mijloc sigur de a introduce demonii in corpul unui om. Simplul fapt de a bea apa conservata intr-un dovleac te transforma intr-un client al Inchizitiei.

×
Subiecte în articol: gastronomie