x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simbolurile Invierii

Simbolurile Invierii

de Simona Chiriac    |    19 Apr 2006   •   00:00
Simbolurile Invierii
TRADITII DE PASTI
Pentru crestini, lumea moare si reinvie in fiecare an, in mijloc de primavara. O data cu rastignirea si ingroparea lui Iisus, timpul isi inceteaza curgerea, iar lumea se goleste de sensuri. Un singur strigat poate insa sa faca imposibilul, urnind timpul din loc: "Hristos a inviat!" Lumanarea ce se aprinde simbolic in Noaptea de Inviere reprezinta inceputul unei noi lumi si a unui nou timp ce va culmina in miez de iarna cu Nasterea Domnului.

Doua sunt spatiile in care crestinii traiesc semnificatiile Sarbatorii Pastilor: biserica (pe care am putea-o considera un microcosmos, in care mii de inimi bat in acelasi ritm, un loc prin excelenta sacru) si casa (tot un spatiu sacru, in care omul isi organizeaza si conduce propriul univers).

La biserica, in cadrul slujbei de Inviere, se sfintesc alimentele ritualice: pasca, ouale rosii, cozonacul, faina si uleiul. Ele vor capata puteri vindecatoare si chiar magice. Astfel, crucea de pe pasca se pastreaza cu grija si poate fi folosita pentru indepartarea pericolelor. Amestecata in mancarea animalelor le va face sanatoase.

Dupa intoarcerea de la biserica, crestinii ocolesc casa de trei ori, tinand in mana lumanarea de la Inviere si avand grija sa nu se stinga. Dupa aceea, lumanarea se pastreaza intr-un loc ferit sau la icoana, putand fi folosita la nevoie (in caz de inundatii, cutremure sau furtuni). Primul lucru pe care-l fac crestinii, dupa ce intra in casa, este sa se aseze la masa. Inainte de a gusta pasca sau cozonacul, se indeplineste un ritual. Persoana cea mai importanta din casa ia un ou rosu, dintre cele sfintite in biserica, il taie in mai multe bucati si le imparte mesenilor. In felul acesta, daca cineva se va rataci la drum lung, va descoperi calea spre casa doar gandindu-se la cei cu care a stat la masa de Pasti.

Inainte de rasaritul soarelui, oamenii se spala cu apa in care au fost puse cateva oua rosii si bani de aur sau argint. Ouale ii vor proteja de boli si le vor face obrazul rumen si sanatos, pe cand banii vor aduce prosperitate. In alte locuri, crestinii se scalda intr-o apa curgatoare dis-de-dimineata, pentru a se curati si a se innoi.

Oul rosu are puterea de a prezice viitorul. Pastrat pana anul viitor de Pasti, el iti va arata cat de norocos esti. Daca peste un an il vei sparge si il vei afla gol in mijloc, inseamna ca norocul fuge de tine, daca, dimpotriva, este plin, atunci ai noroc cu carul. Tot semn de mare noroc este daca oul rosu de la Pasti nu se strica timp de patruzeci de zile sau daca se naste cineva chiar in ziua de Pasti.

In lunea de dupa Inviere exista obiceiul umblarii cu pasca la rudele cele mai apropiate. Copiii se duc la parinti si finii la nasi. Cu aceasta ocazie se ofera, pe langa pasca, cozonaci, oua rosii si felii de slanina.

CUM SE CIOCNESC OUALE


Ciocnirea oualor nu este lipsita de semnificatii, caci fiecare "rana" din coaja aminteste de suferintele de Iisus. Primul care ciocneste oul este persoana care se bucura de cel mai mult respect. Se va ciocni intai varful, pornindu-se de la premisa ca la inceput fruntea lui Iisus a fost insangerata prin asezarea coroanei de spini. A doua zi, ouale pot fi lovite si cu extremitatea opusa, asa cum picioarele si mainile Mantuitorului au fost insangerate. La sfarsit de tot pot fi ciocnite si partile laterale, precum soldatii l-au lovit pe Iisus in coaste.
×