GURMANDUL IN BUCATE
Spectacolul nostru are opt vedete. Ardeiul, cartoful,
ceapa, cateva ciupercute, morcovul, sparanghelul, telina si in final usturoiul. Nu putem sa va spunem despre ce e vorba pana cand nu veti afla la ce instrumente se canta. Cu siguranta le-ati mai intalnit, dar este bine sa va spunem si de aceasta data cateva vorbe despre fiecare.
INSTRUMENTE. Ardeiul, cu burta lui mare, va fi pe scena impreuna cu fratii lui: ardeiul galben, ardeiul rosu si ardeiul verde. Cultivati de acum 2.000 de ani in America Centrala si de
Sud, ardeii au calatorit in Europa alaturi de Cristofor Columb, iar portughezii i-au dus mai departe in Asia si India.
Cartoful a venit de pe meleaguri indepartate, tocmai din America Centrala. Acolo era deja apreciat de agricultorii mayasi, dar Cristofor Columb, celebrul explorator, a avut incredere in calitatile lui si l-a luat si pe el in Europa. Cartoful a ajuns in top datorita continutului ridicat de vitamina C (aproximativ 45%), de vitamina B6 - 14% si magneziu - 12%.
Ceapa se afla pe scena artei culinare de mai bine de 5.000 de ani, si astazi a ajuns la performanta de a fi utilizata pe toate continentele. Cei care i-au acordat incredere inca de la inceput au fost chinezii. Si egiptenii au lasat dovezi ale consumului de ceapa inca din 3500 i.Hr. De cand au descoperit ceapa, egiptenii au transformat-o chiar in obiect de cult, punand-o alaturi de bijuterii foarte scumpe in mormintele faraonilor.
Ciupercile, de aproape 10.000 de ani, sunt o sursa de hrana incontestabila pentru omenire. La inceput au fost consumate crude, insa, o data cu descoperirea focului, oamenii si-au dat seama ca sunt mult mai gustoase fierte sau prajite. Chinezii le folosesc ca medicament de foarte multe secole pentru ca au un continut ridicat de vitamina C, A si B.
Morcovul se poate lauda si el cu o istorie veche de 5.000 de ani. Originar din Asia Mijlocie, de undeva din zona Afganistanului de astazi, morcovul s-a raspandit foarte repede in spatiul mediteranean. Tot egiptenii sunt cei care au lasat cele mai multe insemnari legate de calitatile nutritive ale acestei legume. Papirusurile vorbesc de tratamente medicale cu morcovi, iar in mormintele faraonilor li s-au descoperit semintele.
Sparanghelul este poate cel mai nou pe scena noastra muzicala (culinara, adica). E cunoscut de doar 2.000 de ani, fiind originar din zona mediteraneana. Grecii sunt cei care l-au consumat pentru prima oara, dandu-si seama de calitatile lui deosebite. Cea mai importanta dintre acestea este capacitatea de a creste potenta barbatilor, motiv pentru care acestia erau verificati, in Antichitate, de catre sotii daca urina le miroasea a sparanghel. Orice urma de miros era o proba puternica in favoarea ideii ca acesta are o metresa.
Telina a cochetat la inceput cu medicina si se parea ca nu vrea sa aiba de-a face cu gastronomia. Asta se intampla in Antichitate. Mai apoi, in Evul Mediu, francezii au aratat ca mancarurile pe baza de telina pot fi foarte gustoase si de atunci a ramas un ingredient de baza in alimentatia multor popoare. Pare a fi sora mai mare a sparanghelului, pentru ca si pe ea o recomanda aceleasi calitati de crestere a virilitatii masculine.
Usturoiul are si el ceva vechime. De mai bine de 4.000 de ani isi joaca rolul cu foarte mult talent. Egiptenii credeau ca poate vindeca 22 de boli. Mai tarziu insa i s-au atribuit calitati care tin mai mult de o vindecare "miraculoasa": inlaturarea vampirilor, a stafiilor, a sufletelor celor dusi si a duhurilor rele.
PARTITURA. Acum ca v-am prezentat instrumentele, trebuie sa va spunem cate ceva si despre partitura. Deci, sa inceapa "Simfonia legumelor". Aveti nevoie de ardei colorat 120 g, telina 80 g, morcov 80 g, ciuperci 80 g, usturoi 5 g, sparanghel verde 10 g, cartofi 140 g, ceapa 20 g. Ardeiul, telina, morcovul, ciupercile si usturoiul se trag separat la tigaie in ulei de masline, sare, piper, sos chili si oregano, aproximativ doua minute fiecare. Sparanghelul se fierbe aproximantiv 8 minute, apoi se trage in ulei de masline si se pune pe gratar pentru maxim doua minute. Cartofii si ceapa se fierb separat. Ceapa se toaca marunt, iar catorfii se dau prin razatoarea mare. Se formeaza o clatita (se poate pune si un ou) si se prajeste in tigaie. Se baga la congelator pentru o zi. Se aranjeaza dupa preferinta.
ORCHESTRA DE LEGUME
|
CIUPERCILE. Sarace in calorii, ciupercile sunt o sursa de hrana foarte sanatoasa. Contin proteine vegetale, fier, zinc, fibre, motiv pentru care chinezii le-au folosit in tratarea diferitelor boli.
ARDEIUL GRAS. Este recunoscut pentru bogatia de vitamine A si C. De asemenea, este foarte recomandat in cazul dietelor pentru ca nu contine foarte multe calorii: 20 pentru fiecare trei sferturi de cana de ardei gras proaspat. Pentru a vedea daca ardeiul are intr-adevar aceasta calitate e bine sa fiti atenti la culoarea lui, care trebuie sa fie uniforma.
CEAPA. Libia este cel mai mare consumator de ceapa, cu 33 de kilograme ce revin unei persoane intr-un an. Dar ceapa este pretuita in bucatarie si in Franta, unde se prepara mancare de ceapa sau piure, servit cu friptura de miel. Britanicii pregatesc supa de ceapa.
CARTOFUL. Este o leguma foarte apreciata pe continentul american, unde se consuma aproximativ 60 de tone anual. Germanii sunt fani mult mai ferventi ai acestei legume. Aici cantitatea anuala de cartofi consumata este de 120 de tone.
MORCOVUL. Cercetari recente au descoperit ca morcovii pot preveni riscul aparitiei cancerului de san.
SPARANGHELUL. Sparanghelul verde se distinge prin faptul ca este bogat in vitamina A, C, B si acid folic. Aceasta leguma actioneaza ca un diuretic puternic.
TELINA. Prin continutul ridicat de vitamina C, ajuta sistemul imunitar sa faca fata asaltului bacteriilor care produc diferite boli. Este recomandat in cazuri de gripa si raceala.
USTUROIUL. In Antichitate era numit "medicamentul minune". Usturoiul avea reputatia de vindecator absolut. De la o banala raceala pana la ciuma, acesta era prescris de catre medici ca fiind un remediu sigur.
|