x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simplitate si mirodenii

Simplitate si mirodenii

de Cristina Andreea Calin    |    06 Sep 2006   •   00:00
Simplitate si mirodenii
CAIET DE RETETE - LAZIO
Pentru locuitorii regiunii Lazio, ingredientul de baza al mancarurilor este carnea de miel. La capitolul legume, anghinarea ocupa locul intai in dieta locuitorilor regiunii Lazio. Preparatele moderne cer ca ingredient carnea de porc, de cele mai multe ori sub forma de sunca. Ricotta si mozzarella sunt tipurile de branza traditionale pentru aceasta parte a Italiei.

MEDITERANEAN. Toate aceste bucate au savoarea mediteraneana, au in ele gustul soarelui si al marii. Italienii sunt recunoscuti pentru faptul ca folosesc condimente si mirodenii racoritoare. La fel este si in reginunea Lazio, unde mancarurile au savoarea busuiocului, a rozmarinului, a cimbrului, a caperelor si a atator alte condimente. Nu trebuie uitat nici uleiul de masline, de soia sau de porumb, care pe langa faptul ca adauga bucatelor un gust deosebit, sunt si mult mai sanatoase decat uleiul de floarea-soarelui.

Bucatele traditionale din regiunea Lazio sunt in general foarte simple, pentru ca sunt inspirate din modul de viata al ciobanilor care isi pastoresc mioarele pe acele meleaguri. De aceea, de cele mai multe ori in farfuriile lor se afla preparate din carne de miel, alaturi de care sunt asezate broccoli, morcovi sau alte legume. Fiecare masa este insotita de un vin bun, fie el alb sau rosu.

UOVA ALLA PROVATURA - Oua cu provatura
Ingrediente: 120 g branza provatura (poate fi inlocuita cu branza mozzarella), doua linguri cu unt, 8 oua, branza parmigiano rasa, sare, piper.

Preparare: Se taie branza cubulete si se pune intr-o tigaie cu unt. Se tine pe foc pana cand se topeste branza, apoi se sparg ouale deasupra. Se sareaza, se pipereaza si se coace la foc mic. Se rade deasupra parmezanul.

BROCCOLETTI ALLA ROMANA - Broccoli in stil roman

Ingrediente: 450 g broccoli, doua linguri cu ulei de masline, doi catei de usturoi, un ardei iute, sare.
Preparare: Se spala broccoli si se indeparteaza frunzele mai lungi. Se fierbe pentru cateva minute intr-o oala cu apa sarata si se lasa deoparte. Usturoiul se taie rondele si se prajeste intr-o tigaie cu ulei. Se adauga ardeiul iute si, cand usturoiul este gata, se scoate ardeiul iute si se adauga broccoli. Se sareaza si se lasa pe foc pana cand se inmoaie, dar nu foarte tare. Se serveste drept garnitura alaturi de carne de porc sau vita.

FETTUCCINE ALLA DOPPIA CREMA - Fettuccine cu unt

Ingrediente: 500 g paste fettuccine, 150 g branza parmigiano rasa, 300 g smantana foarte grasa (48% grasime), piper alb macinat.
Preparare: Se fierb pastele cu mai multa sare ca de obicei si se strecoara. Se pun apoi intr-o tigaie, se adauga cateva linguri cu apa, smantana si parmezan. Se va obtine un sos moale, matasos. Nu trebuie lasat sa se usuce. Se adauga piper si se serveste imediat.

PORCHETTA - Carne de porc suculenta

Ingrediente: un porc de lapte de 10 kg, 4 catei de usturoi, ulei de masline, doua linguri cu vin alb, coriandru, chimen, nucsoara, 4 fire de rozmarin, un ardei iute, sare, piper.
Preparare: Se toaca si se soteaza ficatul, inima si rinichii in doua linguri cu ulei de masline. Cand sunt fierbinti se adauga vinul, se lasa sa scada si se ia de pe foc. Porcusorul se asezoneaza cu maruntaiele sotate si condimente: chimen, rozmarin, sare, piper, o parte din usturoi, coriandru, nucsoara si ardei iute. Se ruleaza ca un carnat mare, se prinde cu sfoara si se coace pe o tepusa, deasupra focului, timp de patru ore. Din cand in cand se unge cu crengute de rozmarin inmuiate in ulei si vin alb. Sucul si grasimea stranse intr-o tigaie pot fi folosite pentru a praji cartofi sau ceapa, care se servesc alaturi de porchetta.

CODA ALL VACCINARA - Coada de bou inabusita

Ingrediente: 1,5 kg coada de bou, 50 g osanza maruntita, un morcov de marime potrivita, o ceapa tocata marunt, doua capatani de usturoi pisate, patrunjel verde tocat marunt, o jumatate de cana cu vin alb sec, 30 g untura, doua linguri cu bulion de rosii, sare si piper dupa gust.
Preparare: Se taie coada de bou in bucatele si se caleste in untura, impreuna cu morcovul, ceapa, usturoiul, osanza si piperul. Se adauga vinul si sarea si se mai lasa pana cand scade. Apoi se adauga doua linguri cu sos de rosii. Acesta a fost dizolvat inainte in jumatate de litru de apa fierbinte. In continuare se presara patrunjelul proaspat tocat. Se lasa sa fiarba trei ore, adaugand apa daca mai este necesar.

TORTA DI CAROTE - Placinta cu morcovi

Ingrediente: 200 g morcovi, sare, 5 oua, 16 linguri cu zahar, o cana cu migdale macinate, o lamaie, o lingurita cu amidon de porumb, doua linguri cu rom, unt, faina.
Preparare: Se curata morcovii, se spala si se zdrobesc intr-o panza. Se acopera cu alt tifon si se lasa o ora sa se usuce. Se mixeaza albusurile cu zaharul pana se intaresc. Se adauga morcovii, migdalele, coaja de lamaie, amidonul si galbenusurile unul cate unul. Se toarna romul si se amesteca. Se unge cu unt si faina o tava de placinta si se adauga amestecul. Se coace in cuptor timp de 40 minute, la 170 °C. Se lasa la racit inainte de a servi.
×
Subiecte în articol: sare brănză linguri lasa adauga