x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Socializarea înseamnă viață culturală, iar vinul este liantul între oameni și idei

0
Autor: Diana Scarlat 27 Apr 2021 - 08:17
Socializarea înseamnă viață culturală, iar vinul este liantul între oameni și idei
Vezi galeria foto

Vinul bun a fost mereu în strânsă legătură cu viața culturală. Reuniunile, schimbul de idei între oameni, s-au făcut, în mod tradițional, în jurul unui vin bun. Socializarea a condus către progresul cultural al omenirii, în ultimele sute de ani, iar vinul a fost omniprezent. Acest lucru nu implică o cantitate mare, ci o calitate foarte bună a licorii bahice. Tocmai de aceea, specialiștii vorbesc despre o cultură a vinului. Există o strânsă legătură între licoarea provenită din struguri și evoluția artei în cultura europeană.

 

Franța a fost asociată, în ultimele secole, cu vinurile nobile. Dar toate țările europene au experimentat legătura incontestabilă între vin și cultură, având fiecare specificul propriu și o istorie culturală legată de vinuri. „Vinul este o cultură în sine. Ca să poți să vorbești despre vinuri, trebuie să ai un anumit nivel de cultură, să cunoști istoria vinului, a locurilor, a oamenilor. Toți marii artiști au avut un vin preferat și chiar inspirațional. Ce altă plăcere mai mare să fie decât să savurezi un pahar de vin bun și să poți vorbi despre o carte bună, despre un tablou sau despre o compoziție muzicală? Asta înseamnă relaxarea cu vin și cultură. Pasteur spunea că este mai multă filosofie într-o sticlă de vin decât în cel mai gros manual. Avem și răspunsul pentru care, da, vinul ne stimulează, ne face să ne gândim la frumos și la lucruri minunate pe care ni le dorim în viața noastră”, explică Diana Pavelescu, una dintre degustătoarele profesioniste de vin din România. Ocupația de degustător presupune pregătire, știință, dar și talent, pasiune și anumite calități pe care nu toți oamenii le au, în mod natural. De aceea, s-a constatat că femeile sunt cele mai bune degustătoare de băuturi alcoolice. Iar cel mai important lucru pentru cei care vorbesc despre vinuri este să aibă și un foarte bogat bagaj cultural. Fără acesta, descrierea unui vin nu este completă.

 

„Savoir vivre” la cursurile pentru degustători

 

Femeile sunt preferate, când e nevoie de specialiști în alcool. Sunt mai sensibile, iar un studiu publicat în anul 2014 de PLoS ONE a demonstrat că în creierul femeilor sunt, în medie, cu aproape 50% mai mulți neuroni în centrii olfactivi (partea dedicată mirosului) decât în creierul bărbaților. Yale University a descoperit că femeile au mai multe papile gustative. 35% dintre femei (15% dintre bărbați) se pot numi „superdegustători”, ceea ce înseamnă că identifică arome ca acru, amar și dulce mai cu acuratețe decât ceilalți. Din punct de vedere evolutiv, un miros mai bun ar fi putut ajuta femeile să-și aleagă mai bine partenerul. Mirosul și gustul sunt foarte apropiate, astfel încât nu este deloc surprinzător faptul că femeile tind să aibă un palat mai sensibil decât bărbații. Cei care vor să devină degustători profesioniști pot face cursuri și trebuie să acumuleze experiență, dar pentru a ajunge la performanță este nevoie de multe calități în plus față de ceea ce se cere în alte meserii. „Totul începe din pasiunea pentru vin, cu toată povestea lui: cultură, istorie, locuri, oameni și mult drag pentru «savoir vivre». Dacă e să dezbrac de toată această emoție meseria asta, spun că un degustător autorizat de vinuri este o persoană cu pregătire de specialitate, care lucrează în industria vinului și poate fi inițiat, specialist sau expert. Cei mai mulți am început pe același scenariu: cursul de degustători unde, în primul rând, ne-au fost testate capacitățile organoleptice, pragul de sensibilitate la cele patru gusturi de bază - acru, amar, dulce, sărat. De asemenea, memoria senzorială la 24, respectiv 48 de ore, teste psihologice, identificări de culoare, teste teoretice din vinificație, identificări de alcool, zahăr, aciditate, extract. Nu sunt teste grele pentru cineva care lucrează în domeniu, în schimb, pentru un «outsider», poate fi o provocare. Dar plăcută”, mai spune Diana Pavelescu. După cursuri urmează practica, iar cei care nu au „chemare”, adică pasiune pentru ceea ce fac, nu pot da randament. În afară de secretele degustării însă, cei care vor să devină specialiști în vinuri învață și foarte multă istorie a locurilor din care provin vinurile, fiind mereu conectați cu viața culturală a zonelor în care sunt cramele și podgoriile.

 

Pregătire continuă pentru performanță

 

În profesia de degustător de vinuri, specialiștii nu încetează niciodată să se pregătească și să învețe. „După 4 ani de experiență, cererea mea de a deveni membru ADAR fost acceptată. Acum, după 20 ani de când am făcut cursurile de vin și de distillate, pot spune că am expertiză în domeniu. Secretul este să deguști tot timpul și să-ți placă să faci asta. Am urmat și cursurile WSET (Wine and Spirit Education Trust) o școală britanică ce pregătește specialiști în domeniul degustării și cunoașterii vinurilor din toată lumea. Acum sunt la nivelul 4. Este un fel de masterat care durează aproape doi ani și-ți conferă o autoritate, este o diplomă recunoscută în întreaga lume”, explică Diana Pavelescu. Specialista a deschis, anul trecut, și o școală de degustători profesioniști în România, care deja a ajuns la cea de-a patra serie de formare.

 

„Vinul a făcut parte întotdeauna din viața culturală, pentru că înseamnă și viață socială, mai multe persoane strânse la un loc pentru că împărtășesc aceleași nevoi și aceeași dragoste față de frumos. Vinul ține loc de liant între oameni și cultură, apropiindu-ne”.

 

Diana Pavelescu, specialist internațional

 

 

Socializarea care ne menține tineri

Îmbătrânirea creierului poate fi încetinită prin folosirea cuvântului, iar cea mai recomandată metodă este socializarea, schimbul de idei între oameni, ceea ce face parte din viața culturală. La congresele neurologilor din ultimii ani s-a discutat foarte mult problema menținerii tinereții creierului și a întregului organism, dar și a recuperării în urma unor accidente sau afecțiuni, prin stimularea activității cerebrale cu ajutorul cuvântului al socializării. Neurologii ne recomandă să citim şi să dezbatem subiectele, pentru o viaţă cerebrală mai lungă şi armonioasă. Aceleaşi exerciţii pot încetini sau chiar stopa evoluţia bolii Alzheimer şi ajută la recuperarea neurologică în urma accidentelor. Specialiştii ne recomandă o viaţă emoţional-cognitivă echilibrată, odihnă suficientă şi folosirea cuvântului, în defavoarea imaginii, pentru a preveni îmbătrânirea prematură a creierului. La aceste exerciţii zilnice se adaugă un stil de viaţă sănătos din toate punctele de vedere, incluzând exerciţii fizice în aer liber, cât mai multă socializare şi alimentaţie sănătoasă, regulată. Mâncarea trebuie să fie îmbinată cu socializarea, iar studiile arată că mâncarea cu specific mediteranean este recomandabilă, nu doar pentru că este preparată într-un anumit fel, ci şi pentru că presupune asocierea cu prietenii sau familia.

În privinţa posibilităţilor de încetinire a procesului de îmbătrânire, specialiştii arată că ne putem antrena permanent pentru a preveni afecţiunile cerebrale şi pentru a ne asigura o viaţă lungă şi sănătoasă. De asemenea, nu toate semnele de oboseală arată începutul unei afecţiuni grave, iar exerciţiul mental este foarte important. Iar socializarea poate fi însoțită de un pahar de vin bun, înseamnă delectare și stimulează schimbul de idei culturale.


 



Mai multe titluri din categorie

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...
Serviciul de email marketing furnizat de