x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Socoteala de acasă e mai ieftină şi mai scurtă

Socoteala de acasă e mai ieftină şi mai scurtă

de Veronica Bectas    |    26 Iun 2010   •   00:00
Socoteala de acasă e mai ieftină şi mai scurtă

După cum a început ziua, noroasă şi apăsătoare, nu pot spune că mă va duce prea departe inspiraţia. Evitând trăncăneli banale, doar cu saluturi scurte, care tăiau orice dorinţă de lălăială, am zburat pe lângă două vecine, fără să bag în seamă picăturile de ploaie parşivă.

Am prins un tramvai şi nici nu ştiu când am ajuns la piaţă. Mi-am pus în gând să nu stau prea mult şi să mă axez pe legume. Fac un tur al pieţii, ca să testez calitatea şi preţul şi aflu câteva tarabe cu produse bune şi mai ieftine.
 

Pofticiosul cheltuie mult

Am pus ochii pe nişte ardei gras, o frumuseţe, cu 4,50 lei kilogramul. Ce dacă-s scumpi? Vreau să-mi coc măcar şase bucăţi! Ce-mi veni? Aseară am trecut pe lângă blocul de-alături şi mirosea înnebunitor a ardei copţi. Mi-am zis că pot să-mi cumpăr un kilogram, ca să-mi fac pofta şi, pe lângă asta, n-o să-i mănânc pe toţi odată! Mănânc doi şi-mi mai rămân pentru alte două mese! Aşa că, mă încumet şi, cumpăr un kilogram, la care intră 15 bucăţi. Bravo! Fac repede socoteala şi schimb rapid meniul. Şase bucăţi pun la copt, unul îl păstrez ca să-l pun la o ciorbă mică şi opt ardei o să-i umplu cu carne. Na, poftim! Acum trebuie să cumpăr şi carne! O să iau o jumătate de kilogram, din cea pentru tocat. E mai ieftină! 14,00 lei kilogramul! Intru la o măcelărie şi oripilez vânzătoarea cerându-i 500 g de carne pentru tocat. Unde mai pui c-am avut şi tupeul să-i spun de unde să-mi dea! S-a uitat urât la mine şi mi-am adus aminte de vânzătoarele de acum 25 de ani. I-am zis:
- Doar de atâţia bani pot să cumpăr! Nu te mai strâmba că... în curând o să faci petrecere dacă-ţi intră cineva în magazin!
Femeia mi-a zis că are o zi proastă, pentru că n-a vândut mai mult de un kilogram la o persoană, până am intrat eu.
- N-are lumea bani, doamnă! Aveţi dreptate


Mă întind la peltea!
Am mai cumpărat un kilogram de roşii cu 3,00 lei, două kilograme de cartofi cu un leu kilogramul, patru dovlecei cu doi la leu, două legături de mărar şi două de pătrunjel cu un leu. Îmi făcusem în subconştientul gastronomic, socoteala c-am să mănânc ardeii copţi în sos de usturoi, ulei, puţin oţet de mere şi o roşie coaptă strivită, la o porţie de cartofi şi dovlecei prăjiţi, înmuiaţi în acelaşi sos. Ah! Şi... presăraţi cu puf fin de mărar şi pătrunjel tocat... Cumpăr şi o legătură cu patru căpăţâni mari de usturoi cu 1,50 lei. 

La o tarabă, am găsit nişte vişine mari şi bine coapte de-ţi lăsa gura apă! Ce era să fac? Am mai dat 3,5 lei pe un kilogram de vişine şi 4,00 lei pe 10 ouă. Socoteala din subconştient m-a împins către o prăjitură cu vişine, ţinând cont că aveam acasă făină, zahăr, ulei şi mirodenii. Beţivul vânzător îmi ia banii şi rânjeşte ciudat. Înşfac punga cu vişine şi o tai către casă. Trec şi cumpăr o pâine cu un leu.
Încerc să-mi dau seama cât de mult am cheltuit peste ce-mi propusesem dar, nu-mi stătea mintea decât la mirosul dovleceilor prăjiţi şi la parfumul divin al vanilinei din prăjitură.


Îmi pun şorţul
De cum am intrat în casă m-am echipat şi am pornit la atac. Am tocat carnea, am preparat tocătura şi când să pun orezul, am constatat că mi-a rămas un pumn de carne, numai bună de patru chifteluţe, pentru dimineaţă la ceai! Am curăţat ardeii, i-am umplut, le-am făcut un sos şi i-am dat la cuptor. Am curăţat dovleceii, i-am feliat şi i-am pus la prăjit, apoi am pus la copt minunaţii ardei. M-am lăsat scăldată în mirosul divin în timp ce-i tot întorceam ca să nu se ardă cumva. Am pus la copt şi o roşie potrivită în timp ce ardeii erau la înăbuşit cu sare într-o crăticioară bine acoperită. Nu puteam suporta nici gândul că aveam să pierd o bucăţică mititică din carnea ardeilor aşa că mă străduiam să-i înăbuş cât de bine ca să-i decojesc. Am curăţat trei cartofi şi i-am înăbuşit bine în ulei, la foc mic. Am strivit usturoiul şi l-am frecat cu sare şi puţin oţet îndoit cu apă, apoi am strivit şi roşia coaptă, curăţată de piele, făcând un sos. Când au fost şi cartofi gata, am pus într-un vas iena, un rând de dovlecei, am uns cu sos, am presărat verdeaţă, am pus cartofei, am uns iar cu sos, am presărat verdeaţă şi am pus capacul. A venit rândul ardeilor copţi. I-am curăţat cu grijă şi i-am înmuiat în restul de sos şi i-am presărat cu verdeaţă. Ah! Ce frumoşi erau aşa gălbiori, lucitori, pătaţi cu verdeaţa veselă, în sosul acrişor-iute şi sărat. Amestecul de ardei copt cu mirosul de usturoi şi izul înţepător al oţetului mă ameţea.

Ardeii din cuptor se străduiau şi ei să se impună mirosurilor de pe masă ca să-mi spună că sunt gata. Am oprit cuptorul şi i-am scos. Erau rumeniţi frumuşel şi bine făcuţi. Le venea rândul a doua zi. Astă seară, trebuia să dovedesc pe cei copţi (doar doi!), dovleceii şi cartoferii. Nu toţi! Mâine, trebuie să fac şi prăjitura cu vişine altfel, cine ştie ce-mi va mai spune subconştientul meu gastronomic! 
Vai! Şi cât de puţini bani credeam c-am să cheltui şi cât de puţine produse aveam că cumpăr când am plecat la piaţă!


● Cheltuieli meniu:

1 kg ardei gras x 4,5 lei = 4,5 lei
500 g carne la 14,00 kg, = 7,00 lei
1 kg roşii x 3,00 lei = 3,00 lei
2 kg cartofi x 1 leu = 2,00 lei
4 buc. dovlecei la 2 lei  = 2,00 lei
4 leg verdeaţă la 1 leu = 1 leu
1 leg usturoi = 1,5 lei
1 kg vişine = 3,5 lei
10 buc. ouă x 0,40 lei = 4,00 lei
1 buc. pâine x 1 leu = 1,00 lei
TOTAL = 29,50 lei

● Ce mai adaugi din cămară:
Ulei, zahăr, orez, zahăr vanilionat, bicarbonat de amoniu, sare, piper, făină.


Reţete:
Prăjitură cu vişine

● Ingrediente: 8 ouă, o cană cu zahăr, o cană cu făină, o ceşcuţă (de cafea) cu ulei, zahăr vanilinat, un vârf de cuţit de bicarbonat de amoniu, un praf de sare, 1 kg. vişine spălate şi curăţate de sâmburi, bine scurse de apă.
● Preparare: Unge tava, cea din tablă, de la aragaz, cu ulei şi tapeteaz-o cu făină. Separă gălbenuşurile de albuşuri. Bate spumă albuşurile, cu un praf de sare, adaugă zahărul, gălbenuşurile câte unul, făina, uleiul, vanilina şi amoniacul, amestecând mereu. Toarnă egal compoziţia în tava tapetată. Pune deasupra fructele aşezându-le cât mai uniform. Bagă tava în cuptorul deja încins. După cinci minute dă focul la jumătate. Durează 15-20 de minute. E coaptă când nu se ia pe furculiţă dacă o înţepi şi marginile sunt depărtate de tavă. Pudrează cu zahăr când e caldă şi o tai când e călduţă, după dorinţă ca mărime.


Sos de usturoi (pentru dovlecei şi cartofi prăjiţi, ardei copţi şi peşte fript)

● Ingrediente: o căpăţână de usturoi, o linguriţă de sare, o ceşcuţă de ulei, o ceşcuţă oţet de mere, o roşie mare coaptă, o crenguţă de cimbru (după gust), verdeaţă proaspătă.
● Preparare: Pune roşia la copt pe plită (cu ardeii). Curăţă şi striveşte usturoiul apoi freacă-l cu sare şi ulei până obţii o cremă, adaugă roşia curăţată de piele şi bine strivită, freacă împreună şi adaugă oţetul de mere. Dacă e prea acru adaugi apă, dregi de sare, adaugi cimbru şi verdeaţă la servire.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end