reparatele din carne de porc pregatite de Ignat sunt cele care fac faima bucatariei traditionale romanesti in perioadele Sarbatorilor de iarna. Prin modul special de preparare, aceste produse pot fi mancate si intr-o perioada mai lunga de timp.
Caiet de retete - Preparate din carne de porc
Preparatele din carne de porc pregatite de Ignat sunt cele care fac faima bucatariei traditionale romanesti in perioadele Sarbatorilor de iarna. Prin modul special de preparare, aceste produse pot fi mancate si intr-o perioada mai lunga de timp.
Se taie porcul si, imediat ce este injunghiat, i se colecteaza sangele intr-un vas curat. Sangelui i se adauga o lingura de sare si se amesteca foarte bine, ca sa nu se inchege pana la prepararea sangeretelui sau a tobei in sange.
Caltabos. Se prepara din inima, plamani, splina, carne de la gat, care se fierb bine. Se lasa la racorit si apoi se toaca la o masina cu sita fina. Daca avem un kilogram de tocatura, punem la fiert, numai pe jumatate, 500 g orez, pe care il spalam apoi cu apa rece. Trei cepe mari, tocate marunt, se prajesc usor si apoi se amesteca in orezul racit, cu sare, piper pisat, ienibahar pisat si toata tocatura. Cu acest amestec se umple matul de caltabos, care a fost curatat si tinut in apa rece cu otet, apoi bine limpezit si scurs. Se leaga matul umplut, se inteapa in cateva locuri, ca sa nu se sparga la fiert, si se pune in apa in care au fiert organele, cam 20 de minute, in clocote mici, la foc potrivit. Caltabosul se serveste cald, cu zeama in care a fiert, sau rece. Dupa ce a fiert, caltabosul se poate aseza si in cuptor, intr-o tava in care am adaugat doua cani de zeama in care a fiert si o cana de vin alb. Se toarna peste el din cand in cand zeama din tava. E foarte bun cald, dar si rece. Caltabosul se poate afuma dupa ce a fost zvantat. Se serveste cu garnitura de cartofi, cu mujdei, cu muraturi, cu hrean etc. Caltabosul se poate face si cu sange, numai ca organele se pun crude, tocate, iar timpul de fierbere este mai lung, dar tot la foc mic. Si acesta se poate afuma.
Toba. Stomacul porcului se spala bine, se freaca puternic, in interior, cu o mana de malai, se limpezeste in mai multe ape si se pune deoparte in apa rece. Bucati de carne de la gusa, urechile bine spalate, bucati de sorici, limba, inima, rinichii spalati si curatati bine de pielitele din interior se pun la fiert in apa rece cu foi de dafin si sare. Se fierb pe jumatate (daca intra furculita in organele mai tari, totul e bine), iar cele care s-au fiert mai din timp pot fi scoase la racit. Se lasa sa se racoreasca si se fac felii subtiri, lungi, din sorici si grasime. Restul de bucati se taie mai groase. Intr-un vas se pun doua-trei cani de zeama in care au fiert organele, se drege de sare, se pun piper, ienibahar, coriandru, usturoi pisat si se amesteca bine cu organele fierte. Bucatile amestecate se aleg si se baga in lungul stomacului, cele mai subtiri si, apoi, de-a valma cele scurte si groase si o parte din zeama in care au fost tavalite, daca nu intra toata zeama. Se coase stomacul in toate locurile unde este desfacut si se da la clocotit in zeama in care au fiert si organele, la foc potrivit, in clocote mici, cam 50 de minute. Cand e fiarta toba, se raceste putin, se scoate din zeama si se asaza pe un fund din lemn. Peste ea se pune o greutate (nu prea mare) ca sa se turteasca putin. Se scoate sa se usuce. Se poate afuma. Se pastreaza la rece.
Citește pe Antena3.ro
Sfaturi si secrete culinare
|
|