x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Spiritul gurmand al Alsaciei

0
Autor: Simona Lazar 14 Ian 2011 - 01:25
Spiritul gurmand al Alsaciei

146459-alsaciene-3.jpgCine îşi închipuie că alsacianul este ase­menea oricărui alt locuitor al Hexa­go­nului se înşeală. El este o fiinţă aparte, care a fost „dăruită” cu două sto­macuri, un gât lung cât Rhinul şi un ape­tit uriaş, dublat de o bunădispoziţie care nu poate fi umbrită de nimic... atâ­ta vreme cât pe masă mai e ceva de mân­cat. El face cât Gargantua şi Pantagruel la un loc, iar Rabelais ar fi scris o ope­ră mai savuroasă încă, dacă l-ar fi luat pe alsacian ca model.

Dacă Alsaciei îi este foame, asta se în­tâmplă pentru că prea lung timp pro­vincia a pendulat între Franţa şi Germa­nia, după cum s-a derulat firul istoriei, cu războaie şi anexări succesive, care nu au permis localnicilor să ia masa pe în­de­lete. Sigur, metaforic vorbind!
Cât despre bucate şi potolirea foa­mei şi a poftelor, se spune că în Germa­nia farfuriile sunt pline cu mân­care, dar nu e foarte gustoasă, pe când în Fran­ţa bu­ca­tele sunt savuroase, dar niciodată îndeajuns. Alsacia rezolvă di­le­ma: aici totul este foarte bun şi foarte mult! Dacă ar fi să rezumăm spiritul gur­mand al Alsaciei, ar fi suficient să spu­nem: abundenţă şi calitate!

La Strasbourg, capitala regiunii, te afli chiar în „pia­ţa regală” a micilor (şi ma­ri­lor) lăcomii (culinare). Pa­tiseriile şi ceainăriile sunt monumentele pe care nu trebuie să le ratezi. Vitrinele măcelarilor şi câr­nă­ţarilor sunt adevărate opere de artă, bistrourile sunt templele unei religii gurmande. Încă mai există acele „winstübs”, ce recreează timpurile în care micii negustori de vinuri ofereau spre degustare burghezilor producţiile lor excelente. Convivialitatea, familiarismul, res­pectul pentru tradiţii – iată care sunt amprentele „sufletului gurmand alsacian”, de care îţi dai seama imediat ce intri în vreuna dintre micile locante cu atmosferă „heimlich” (adică impregnată de căldura unei case obişnuite).

Nu vor lipsi niciodată mâncărurile din carne de porc, pregătită în toate formele: în aspic, cu foarte mult pătrunjel – presskopf, afumată – kasslei, burtă umplută (asemănătoare cu toba noastră) – saumawen, ca să nu mai vorbim de faimoşii cârnaţi şi de jambonul care însoţeşte varza murată.
Spre surpriza călătorului venit în Alsacia cu lecţii învăţate de-acasă, peştele se numără şi el printre preferinţele localnicilor. În sud, în apropiere de Munţii Jura, la Sundgan, se găseşte un excelent crap de lac, care se pregăteşte în general pe grătar sau la cuptor, în vreme ce pe malul Rhinului micile hanuri prosperă vânzând „matelotă de peşte”, cu smântână şi vin alb. Emblematică pentru orice familie de alsacieni este însă tocana din trei feluri de carne (vită, viţel şi porc), pe pat de cartofi şi stropită cu vin alb, fiartă îndelung, la foc mic, într-un vas de pământ. Obiceiul este să se mănânce fierbinte, imediat ce familia s-a întors de la slujba de duminică.

Iar dacă cele citate până acum par să-l apropie pe alsacian mai degrabă de neamţ decât de franţuz, să ne aducem aminte că marele rafinament al gastronomiei franţuzeşti, terina de foie gras, este o invenţie alsaciană. Avem date cât se poate de exacte. Reţeta a fost creată de Jean-Pierre Clause, bucătar al mareşalului Contades, guvernator militar al oraşului Strasbourg din 1762 până în 1788! Douăzeci şi şase de ani în care bucătarul şi-a rafinat reţeta, iar mareşaul „şi-a alintat” papilele gustative cu cea mai grozavă invenţie culinară a francezilor!

Patiseria alsaciană
Este una dintre cele mai bogate patiserii ale lumii. Moştenire a tradiţiilor Europei Centrale – dominată de vienezi – se remarcă prin faptul că are ceva mai puţină frişcă. La Strasbourg, patiserii pregătesc şi astăzi cel mai grozav kougloff (un fel de cozonac, de formă tronconică, având o gaură în mijloc), dar şi millefeuilles care se topesc în gură, eclere aromate, ca şi multe alte prăjiturele „clasice”. Împrumuturile germanice sunt evidente – „struden”, „d'apfelstruden” şi „linzertorten” – însă nu trebuie anulată nici „participarea” franceză la întocmirea reţetarului regional, pâinea cu diverse condimente, biscuiţii parfumaţi cu anason şi scorţişoară, tartele cu brânză dulce sau cu cireşe încântând pe oricine. Iar atunci când le deguşti într-un salon de ceai strasburghez, la căldura şemineului, n-ar strica să ai alături şi un păhărel de Lirette, o băutură tradiţională, din must de struguri, amestecat cu câteva „lacrimi” de „eau-de-vie” (adică înnobilat cu alcool).

Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   culinar,   jurnalul de duminică

 



Mai multe titluri din categorie

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022
De Ziua Mondială a Presei, Bursele JTI pentru Jurnaliști anunță continuarea programului 2020-2021 și lansează și ediția următoare, 2021-2022. Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al...
Serviciul de email marketing furnizat de