x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Spiritul gurmand al Alsaciei

0
Autor: Simona Lazar 14 Ian 2011 - 01:25
Spiritul gurmand al Alsaciei

146459-alsaciene-3.jpgCine îşi închipuie că alsacianul este ase­menea oricărui alt locuitor al Hexa­go­nului se înşeală. El este o fiinţă aparte, care a fost „dăruită” cu două sto­macuri, un gât lung cât Rhinul şi un ape­tit uriaş, dublat de o bunădispoziţie care nu poate fi umbrită de nimic... atâ­ta vreme cât pe masă mai e ceva de mân­cat. El face cât Gargantua şi Pantagruel la un loc, iar Rabelais ar fi scris o ope­ră mai savuroasă încă, dacă l-ar fi luat pe alsacian ca model.

Dacă Alsaciei îi este foame, asta se în­tâmplă pentru că prea lung timp pro­vincia a pendulat între Franţa şi Germa­nia, după cum s-a derulat firul istoriei, cu războaie şi anexări succesive, care nu au permis localnicilor să ia masa pe în­de­lete. Sigur, metaforic vorbind!
Cât despre bucate şi potolirea foa­mei şi a poftelor, se spune că în Germa­nia farfuriile sunt pline cu mân­care, dar nu e foarte gustoasă, pe când în Fran­ţa bu­ca­tele sunt savuroase, dar niciodată îndeajuns. Alsacia rezolvă di­le­ma: aici totul este foarte bun şi foarte mult! Dacă ar fi să rezumăm spiritul gur­mand al Alsaciei, ar fi suficient să spu­nem: abundenţă şi calitate!

La Strasbourg, capitala regiunii, te afli chiar în „pia­ţa regală” a micilor (şi ma­ri­lor) lăcomii (culinare). Pa­tiseriile şi ceainăriile sunt monumentele pe care nu trebuie să le ratezi. Vitrinele măcelarilor şi câr­nă­ţarilor sunt adevărate opere de artă, bistrourile sunt templele unei religii gurmande. Încă mai există acele „winstübs”, ce recreează timpurile în care micii negustori de vinuri ofereau spre degustare burghezilor producţiile lor excelente. Convivialitatea, familiarismul, res­pectul pentru tradiţii – iată care sunt amprentele „sufletului gurmand alsacian”, de care îţi dai seama imediat ce intri în vreuna dintre micile locante cu atmosferă „heimlich” (adică impregnată de căldura unei case obişnuite).

Nu vor lipsi niciodată mâncărurile din carne de porc, pregătită în toate formele: în aspic, cu foarte mult pătrunjel – presskopf, afumată – kasslei, burtă umplută (asemănătoare cu toba noastră) – saumawen, ca să nu mai vorbim de faimoşii cârnaţi şi de jambonul care însoţeşte varza murată.
Spre surpriza călătorului venit în Alsacia cu lecţii învăţate de-acasă, peştele se numără şi el printre preferinţele localnicilor. În sud, în apropiere de Munţii Jura, la Sundgan, se găseşte un excelent crap de lac, care se pregăteşte în general pe grătar sau la cuptor, în vreme ce pe malul Rhinului micile hanuri prosperă vânzând „matelotă de peşte”, cu smântână şi vin alb. Emblematică pentru orice familie de alsacieni este însă tocana din trei feluri de carne (vită, viţel şi porc), pe pat de cartofi şi stropită cu vin alb, fiartă îndelung, la foc mic, într-un vas de pământ. Obiceiul este să se mănânce fierbinte, imediat ce familia s-a întors de la slujba de duminică.

Iar dacă cele citate până acum par să-l apropie pe alsacian mai degrabă de neamţ decât de franţuz, să ne aducem aminte că marele rafinament al gastronomiei franţuzeşti, terina de foie gras, este o invenţie alsaciană. Avem date cât se poate de exacte. Reţeta a fost creată de Jean-Pierre Clause, bucătar al mareşalului Contades, guvernator militar al oraşului Strasbourg din 1762 până în 1788! Douăzeci şi şase de ani în care bucătarul şi-a rafinat reţeta, iar mareşaul „şi-a alintat” papilele gustative cu cea mai grozavă invenţie culinară a francezilor!

Patiseria alsaciană
Este una dintre cele mai bogate patiserii ale lumii. Moştenire a tradiţiilor Europei Centrale – dominată de vienezi – se remarcă prin faptul că are ceva mai puţină frişcă. La Strasbourg, patiserii pregătesc şi astăzi cel mai grozav kougloff (un fel de cozonac, de formă tronconică, având o gaură în mijloc), dar şi millefeuilles care se topesc în gură, eclere aromate, ca şi multe alte prăjiturele „clasice”. Împrumuturile germanice sunt evidente – „struden”, „d'apfelstruden” şi „linzertorten” – însă nu trebuie anulată nici „participarea” franceză la întocmirea reţetarului regional, pâinea cu diverse condimente, biscuiţii parfumaţi cu anason şi scorţişoară, tartele cu brânză dulce sau cu cireşe încântând pe oricine. Iar atunci când le deguşti într-un salon de ceai strasburghez, la căldura şemineului, n-ar strica să ai alături şi un păhărel de Lirette, o băutură tradiţională, din must de struguri, amestecat cu câteva „lacrimi” de „eau-de-vie” (adică înnobilat cu alcool).

Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   culinar,   jurnalul de duminică

 



Mai multe titluri din categorie

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...
Serviciul de email marketing furnizat de