x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Stele Michelin în cetatea starurilor

Stele Michelin în cetatea starurilor

de Simona Chiriac    |    18 Feb 2009   •   00:00

Hollywoodul a devenit cu timpul măsura celebrităţii, provocând speranţe, iluzii, dar şi aripi frânte. Mulţi tineri se îndreaptă spre Los Angeles ca spre o adevărată Mecca a filmului. Viitori mari actori, regizori, producători,  muzicieni, dar şi…. bucătari. Alăturarea nu are nimic forţat, căci restaurantele de aici găzduiesc celebrităţi care servesc preparate gătite… tot de celebrităţi.



Constelaţia unui bucătar
Goldon Ramsey, maestru bucătar scoţian, a învăţat să gătească în restaurante renumite din Marea Britanie şi Franţa. Anul 1993 a fost unul de cotitură în cariera sa, devenind, la numai 26 de ani,  maestrul bucătar al restaurantului francez Aubergine. Pornind de la zero, Goldon Ramsey a reuşit să transforme un restaurant necunoscut într-unul faimos, recompensat cu două stele Michelin ("preparate extraordinare, merită să treceţi pe aici"). Începând cu acest moment, cariera sa a devenit una impresionantă. Este autorul a nouă cărţi de bucate, adevărate best-selleruri în domeniul culinar. La doar 31 de ani, Gordon Ramsey şi-a deschis propriul restaurant în Chelsea, restaurant ce-i poartă numele.

Peste numai doi ani, restaurantul primeşte o stea Michelin ("un restaurant foarte bun din categoria sa"). Lista succeselor continuă cu alte două restaurante recompensate tot cu o stea Michelin: Gordon Ramsey at Claridge’s şi  Pétrus. Dar asta nu este tot. Alte trei restaurante vor primi mult râvnita stea, de această dată însă Gordon Ramsey colaborând cu alţi bucătari pentru întocmirea meniului. În prezent, restaurantele patronate de el se regăsesc pe trei continente: Asia, Europa şi America. Mare bucătar, dar şi star de televiziune. Una dintre emisiunile sale, "Ramsay’s Kitchen Nightmares" ("Coşmarul din bucătăria lui Ramsey"), a câştigat premiile BAFTA şi Emmy.

Un meniu valoros
Restaurantul Gordon Ramsey at the London, situat în Hollywood, oferă un meniu demn de o stea Michelin. La preţul de 85 de dolari, norocoşii vor putea savura preparate din meniul bucătarului: "Chef-meniu Prestige". Muguri de bambus cu ciuperci shiitaki; crab cu avocado, castravete, piure de busuioc, caviar şi sos; foie gras cu trufe negre, mere şi brioşe; ravioli cu creveţi tigru, cremă de chimen şi supă de homar; cotlet de miel cu cepe glasate şi sos de rozmarin sau coaste de vită Kobe cu legume de iarnă şi piure de ridichi; îngheţată de scorţişoară şi sabayon cu apă de trandafiri; savarină cu cremă de ciocolată cu emulsie de lapte şi îngheţată de caramel. Băuturile, alese astfel încât să pună în valoare preparatele, cresc preţul meniului cu încă 65-100 de dolari.

Chefii înstelaţi
Michael Cimarusti este bucătarul-şef al singurului restaurant de două stele Michelin din Hollywood. Specialitatea sa sunt fructele de mare, pregătite într-un mod cu totul special, lăsând natura să scoată la iveală aroma, textura şi frumuseţea ingredientelor. "Bunicul meu, care a împărtăşit iubirea mea pentru mare, a pescuit bibani cu prăjini făcute din stuf. De la o vârstă foarte fragedă, oceanul şi darurile lui mi-au transmis linişte şi inpiraţie." În meniul său se regăsesc astfel ravioli şi risotto de homar, plăcintă de scoici, diferite preparate pe bază de somon sau caviar.

Cristophe Émé, bucătarul - chef al Restaurantului Ortolan (o stea Michelin), specializat în bucătărie franceză, propune un "Meniu seducător", ce are în componenţă omletă servită în cochilii cu trufe negre;  tagliatelle cu sepie, sos de grapefruit şi caviar; cod cu lămâie, rozmarin şi orez negru; tartă de porumbel cu cartofi şi ciuperci; sortimente de brânză; panna cotta cu gutui, scorţişoară şi "caviar" de măr verde. Toate acestea, pentru "modica" sumă de 110 dolari.

Într-un top întocmit de National Geographic, Restaurantul Sona (o stea Michelin), se află printre cele mai bune 10 din lume, şi asta datorită bucătarului-şef David Myers.  O combinaţie interesantă între bucătăria franceză sofisticată şi şarmul californian – aceasta ar putea fi o descriere succintă a meniului Restaurantului Bastide (o stea Michelin).

Seared Wagyu Beef
Ai nevoie de doi ardei graşi roşii mici, doi ardei graşi galbeni mici, două linguriţe de oţet de vin roşu, două linguriţe de oţet de vin alb, 125 ml ulei de măsline, sare de mare, piper, 300 g muşchi de vită, ceapă verde. Se coc ardeii pe grătar, apoi se lasă într-un vas acoperit timp de 10 minute. Se descojesc, se taie fâşii. Se pasează ardeii roşii cu oţetul roşu, jumătate din cantitatea de ulei de măsline, sare şi piper. Se procedează la fel cu ardeii galbeni, oţetul alb, restul de ulei, sare şi piper. Se încinge ulei într-o tigaie şi se prăjeşte muşchiul uns cu ulei. Se prăjeşte astfel să fie făcut mediu, se acoperă cu folie şi se lasă să stea 10 minute. Se taie cubuleţe şi se serveşte cu crema de ardei şi ceapă verde. (preparat din meniul Restaurantului Sona, Hollywood – o stea Michelin)

×
Subiecte în articol: stea michelin oscar 2009 ramsey