x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Stiati ca…

Stiati ca…

10 Iul 2004   •   00:00

…exista un strugure numit Clinton? Acesta este un hibrid natural american si este interzis in Europa din 1930.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

…vinul de gheata este produs din struguri culesi aproape de Craciun (la temperaturi de - 10s C)? Cele mai cunoscute vinuri sunt cele din Germania, Austria, Elvetia si Canada. Continutul de zahar este foarte mare deoarece prin crioextractie se separa apa inghetata de must.

…evreii au un vin special pentru practica religioasa care se cheama Kascher (Kaser)? Vinificarea acestuia se face dupa reguli foarte stricte si numai sub supravegherea unui rabin.

…rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o tehnica ce se foloseste si in industria vinului? Prin aceasta metoda se pot depista diferite fraude de vinificare: amestecul cu apa, prezenta unor struguri neautorizati, substante chimice interzise s.a.

…pe parcursul procesului de crestere/imbatranire la vin pot sa apara depuneri? Cristalele de tartru, pectinele si alti compusi nu trebuie sa va indeparteze de acel vin. Filtrarea vinurilor astazi este in mod voit redusa pentru a pastra cat mai multe calitati naturale. Decantarea este mijlocul cel mai simplu si mai elegant pentru a evita turnarea depozitelor in pahar.

…"eticheta" provine din latina juridica? Est hic quaestio… era inscriptia cu care incepea prezentarea dosarelor in procese.

…ca exista un muzeu al tirbusonului in Franta (Menerbes)? Aici sunt prezente toate modelele incepand cu sec. XVII si pana in prezent (tirbusoane cu lame duble, "levier" - sommelier, pompa cu cartus de azot etc.)

…otetul, care nu este altceva decat rezultatul fermentarii acetice a vinului, era folosit ca remediu popular, aromatizat, amestecat cu usturoi si camfor in marile epidemii de holera?

… etimologia cuvantului "bistro" este anecdotic atribuita cazacilor care au ocupat Parisul in 1814? Setea lor era proverbiala, cerand ca bautura sa le fie adusa "bistro" (in limba rusa "bistro" inseamna "repede"). Bineinteles, nu exista fundamentare stiintifica.

… semnificatia cuvantului "cabaret" era cu totul alta acum cateva secole? "Cabaret" insemna "camera mica" si o astfel de locatie era destinata bautului de vin in picioare.

…si francezii au avut apogeul lor in ale masluirii vinului? "Vinul" din zahar, arome si apa a adus mari prejudicii viticultorilor, care intr-o revolta memorabila (1907) au reusit sa determine schimbari legislative care au stopat acest fenomen negativ.

×
Subiecte în articol: gastronomie