x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Stralucire furata naturii

Stralucire furata naturii

27 Oct 2004   •   00:00

SANATATE/FRUMUSETE

Natura e mai darnica uneori si inzestreaza unele chipuri cu trasaturi armonioase, iar trupurile cu linii sculpturale. Voltaire asemuia aceasta frumusete cu o scrisoare de recomandare pe care natura o da favoritilor ei. Sa nu uitam totusi ca frumusetea este trecatoare... sau poate nu!
RALUCA FLUTURAS

Click pentru a mari imaginea
Dumneavoastra, cititoarelor noastre, va dezvaluim o taina, taina mentinerii tineretii si a frumusetii cu ajutorul verdeturilor, al fructelor, al frunzelor si al florilor sau al legumelor. Va vom invata sa fiti frumoase din talpi si pana-n crestet. Sa incepem cu... crestetul!

Se spune ca parul reprezinta unul din cele mai sugestive atribute ale feminitatii. Un par bogat, matasos si lucios va sporeste farmecul. Pentru a fi insa o podoaba de pret, parul trebuie ingrijit la timp si in functie de caracteristicile sale fiziologice. Ne vom opri in acest numar asupra unei insusiri a parului ce le-a preocupat pe femei de mii de ani: culoarea. In Grecia antica, fetele isi inchideau nuanta parului utilizand coji de nuca verde macerate indelung in untdelemn de masline. In acelasi scop, elegantele Romei foloseau un amestec de miez de gutuie si otet tare. Un mileniu si jumatate mai tarziu, la Venetia, unde blondul-Tizian facea furori, cochetele vremii isi deschideau culoarea parului folosind miere de albine si sulf, tratament dupa care isi expuneau cositele la soare. Astazi, numeroasele vopsele si culori ofera o larga paleta de optiuni. Insa substantele chimice folosite prea des si indelung distrug fibra firului de par. Pentru a proteja sanatatea parului dumneavoastra noi va propunem cateva metode inofensive. Inainte insa de a va prezenta "solutiile naturiste", va dam un sfat. Nu va hotarati in pripa sa va schimbati culoarea parului. Ea trebuie sa se armonizeze cu cea a tenului. De aceea ar bine sa preferati variatiuni pe aceeasi tema: pastrati culoarea naturala a parului, dandu-i diferite reflexe.
Click pentru a mari imaginea

NUANTE DE BLOND. Pentru ca parul dumneavoastra sa capete reflexe stralucitoare de blond-auriu, fierbeti 100 gr flori de musetel intr-un litru de apa, pana ce lichidul scade la jumatate. Aceleasi rezultate se pot obtine si cu coji de ceapa uscata.

O nuanta mai intens aramie, cu reflexe rosietice se poate obtine cu henna. Se faramiteaza cat mai marunt planta, se amesteca cu putina apa incalzita si se aplica pasta obtinuta, cat e calda, pe tot parul. Acest procedeu are si meritul de a intari radacina parului.

Daca doriti un blond-deschis, luminos, utilizati sofranul. Lasati sa se macereze timp de 24 de ore. Tamponati parul, repetat, abundent cu acest lichid. Singurul dezavantaj al acestei retete ar fi ca nuanta nu este prea rezistenta, dar puteti repeta tratamentul in fiecare saptamana.

NUANTE CASTANII. Daca, dimpotriva, doriti sa dati parului o nuanta mai inchisa, folositi decoctul din coji de nuca verde. Adaugat in apa de clatit, dupa spalare, decoctul respectiv intensifica reflexele parului castaniu. Pentru a obtine o nuanta bruna mai intunecata, aplicati-l pe par nediluat.

STITI CE ESTE…

DECOCTUL? O solutie apoasa ce se obtine prin fierberea plantei in apa timp de 30 de minute. Se strecoara dupa ce se raceste.

MACERAREA? Operatiune prin care planta este pusa in contact cu un lichid care-i va dizolva partile solubile un rastimp mai lung - de la 24 pana la 48 de ore, dupa care se strecoara.

SUMAR - GOGOSARUL - Personalitate acra (Jurnalul de bucatarie - 27 octombrie 2004)

Reteta de suflet

Farmecul si bucuria gusturilor de odinioara

Personalitate acra

Placeri in pauza de masa

Griji de mama

Sucuri de legume

Meniuri cu timbru

RETETE : Preparate din carne, preparate din peste, preparate din legume si preparate dulci

Sfantul Tamaduitor

Cartea de bucate a Sfintilor

Oblomov si gustul Rusiei

Operatiunea Monstrul

Stralucire furata naturii

Mexic - Legenda si exotism

Dictionar gastronomic
×
Subiecte în articol: parului