x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Studiu - Gatim rar, mancam mult

Studiu - Gatim rar, mancam mult

de Cristina Andreea Catana    |    17 Ian 2006   •   00:00
Studiu - Gatim rar, mancam mult

Chiar daca stiu ca nu este sanatos, romanii continua sa manance ali-mentele traditionale, care, conform unui studiu, sunt cele mai grase din Europa.

Chiar daca stiu ca nu este sanatos, romanii continua sa manance alimentele traditionale, care, conform unui studiu, sunt cele mai grase din Europa.

Conform studiului realizat de institutul GFK, in Romania se bea mult, se mananca gras si se gateste rar. La capitolul bauturi spirtoase consumate la masa de pranz, conationalii nostri au reusit sa surclaseze bautori inraiti ca rusii si bulgarii. Nici la cafeaua de la amiaza nu stam mai rau. De data aceasta doamnele sunt cele care ne-au ajutat sa accedem pe locul trei al clasamentului. Tot ele sunt de vina ca la noi se gateste putin. Nu pentru ca ar iesi sa manance in oras sau pentru ca ar folosi semipreparate. La noi, a ramas inca obiceiul de a gati oale de ciorba pline-ochi, cat sa ajunga pentru o saptamana. In aproximativ 43% din gospodarii se gateste in fiecare zi, in timp ce gatitul la doua zile este practicat in peste o treime din gospodarii, in majoritate din mediul urban.

LA CRATITA. Tot acest studiu a scos la iveala faptul ca barbatii din Romania nu prea calca prin bucatarie decat sa manance. Doar 9% din respondenti au declarat ca ei se ocupa de partea gastronomica a gospodarie. Fraiele casei sunt luate de doamne la fel ca in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est. Nu la fel sta situatia si in Occident sau peste Ocean, unde un sfert din barbati se ocupa de gatit.

In Romania, barbatii sunt preocupati mai mult de mancat si de baut. Unul din cinci consuma frecvent bere la masa de pranz, in timp ce aceia din mediul rural prefera mai degraba vinul. Daca la consumul de bere nu suntem printre primii, la preferintele pentru vin suntem mult peste media Europei Centrale si de Est si la acelasi nivel cu Europa Vestica. Nici la consumul de sucuri nu stam rau. Suntem pe picior de egalitate cu tarile occidentale, atat in ceea ce priveste sucurile carbogazoase, cat si cele naturale.

×
Subiecte în articol: gastronomie