In mijlocul toamnei a sosit vremea dovlecilor. Fie că sunt mici sau uriaşi, portocalii, roşii sau verzi, gustul lor dulce este unul cu totul special.
In mijlocul toamnei a sosit vremea dovlecilor. Fie că sunt mici sau uriaşi, portocalii, roşii sau verzi, gustul lor dulce este unul cu totul special.
Cel mai adesea, miezul dovlecilor este folosit la prepararea dulciurilor, in special a plăcintelor. Cu toate acestea, supele din dovleac pot fi o alternativă gustoasă şi, de ce nu, pentru unii musafiri, chiar inedită. Important este să alegeţi cu grijă dovleacul ce se va lăfăi pe masa din bucătărie. Cel mai bun este unul micuţ, căci acesta va avea miezul mai fraged şi mai delicios. In afară de miez, la prepararea supelor se pot folosi şi sămburii, excelente surse de fier, zinc, potasiu şi magneziu. Pentru a le prăji, seminţele de dovleac se presară intr-o tavă şi se stropesc cu ulei de măsline. După 10 minute de stat in cuptor vor căpăta o frumoasă culoare aurie.
In general, la pregătirea supelor se va folosi miezul de dovleac fiert şi pasat foarte bine. Reţeta de bază va avea printre ingrediente un kilogram de miez de dovleac tăiat in cuburi, un morcov, o ceapă, trei căţei de usturoi, cinci căni cu apă şi cam trei linguriţe de amestec pentru supă. Toate ingredientele se pun la fiert şi, cănd s-au inmuiat suficient, se scurg de apă şi se pasează cu un blender sau mixer. Se mai adaugă puţin din supa in care au fiert legumele pentru ca amestecul să fie cremos. Se pune din nou pe foc şi se condimentează cu sare, piper, cimbru sau seminţe de chimen. Reţeta poate fi imbogăţită oricănd, după dorinţă, adăugăndu-se alte ingrediente, precum: ardei iute, lapte de cocos, smăntănă, frunze de coriandru, ghimbir, unt, brănză, nucşoară, ciuperciâ¦
simona.chiriac@jurnalul.ro