x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Superstitiile britanicilor

Superstitiile britanicilor

de Cristina Andreea Calin    |    27 Dec 2006   •   00:00
Superstitiile britanicilor
Revelion european - Marea Britanie
Britanicii au un adevarat cult al Sarbatorilor de iarna. De la Craciun si pana dupa Anul Nou, casele sunt imbracate de sarbatoare. Ghirlande luminoase, crengute de brazi si tot felul de figurine specifice acestor zile le impodobesc locuintele.

Apoi, in seara de 24 decembrie, toti membrii familiei se strang la cina de Craciun. Curcanul este in mod traditional mancarea specifica a acestei sarbatori. Sunt insa familii in care s-a impamantenit obiceiul de a manca friptura de rata, gasca sau vita. Dupa acest fel de baza urmeaza o budinca. Cina traditionala se incheie cu o plimbare sau cu jocuri. Copiii britanicilor mai asteapta, pe langa cadourile de la Mos Craciun, si jocurile de pantomima.

A doua zi de Craciun se sarbatoreste "Ziua Cutiilor". Cu aceasta ocazie se ofera o cutie cu bani sau cu mancare celor care fac comisioane de-a lungul anului - postasi, laptari, comis-voiajori. Ca si la noi, Craciunul este pentru britanici o sarbatoare care se desfasoara in sanul familiei. In schimb, Revelionul se petrece alaturi de prieteni si de familie, de obicei in cluburi sau pub-uri. Pentru londonezi, Piccadilly Circus si Trafalgar Square sunt cele mai comune locuri de intalnire la trecerea dintre ani.

ORA ZERO

Mii de englezi stau cu ochii pe Big Ben pentru a numara secundele pana cand anul vechi este ingropat. Acesta este momentul cand toata lumea sta cu mainile in aer si canta. Pentru cei care petrec Revelionul acasa, este foarte important cine le trece pentru prima data pragul in noul an. Acesta trebuie sa fie tanar, sanatos si frumos, pentru ca familia respectiva sa aiba noroc tot anul. Scotienii sunt cei care tin cel mai mult la aceasta sarbatoare, pe care o numesc "Hogmanay". Se bea, se canta si se colinda, iar la miezul noptii se asculta traditionalul "Auld Lang Syne".

Piept de rata cu ceai

  • Ingrediente: 500 g struguri, doua fileuri de piept de rata, 150 ml vin alb sec, o lingurita de bulion, 100 ml apa, 30 g jeleu de ceai sau 20 g frunze de ceai, sare, piper.
  • Preparare: Curatati strugurii de coaja si de seminte. Faceti cateva gauri in pieptul de rata. Puneti carnea si strugurii intr-o cratita pe foc, timp de sase minute. Indepartati jumatate din grasime si mai lasati pieptul pe foc patru minute. Pastrati o lingura de grasime. Adaugati vinul, bulionul si apa. Lasati sosul sa se ingroase. Adaugati jeleul de ceai, sarea si piperul. Incalziti semintele de struguri intr-o tigaie, in care mai puneti si grasimea de rata si asezati-le apoi peste pieptul de rata.
  • ×