GURMANDUL IN BUCATE
Macrou cu sos tzatziki, un preparat inedit, usor si gustos, binevenit dupa ospatul de sarbatori
Cu siguranta v-ati dat seama ca pana de curand am fost asaltati de o sumedenie de vedete. Porcul de la Ignat, cozonacii de Craciun, sarmalele, fripturile si piftiile de la Revelion. Bune si gustoase, as zice eu. Dar imi da tarcoale totusi o nedumerire. De ce nu este si
macroul o vedeta? Aratos este. Ce peste mai are trupul atat de subtirel, ca tras prin inel, cu dungi negre pe spate si cu burta colorata in argintiu? Curajos este. Cu toate ca rareori se "gandeste" la consecinte (in special atunci cand ii este foame). In aceste conditii, se repede la ceea ce vede in fata ochilor (nu conteaza daca este comestibil sau nu) si fuge de eventualii competitori. Situatie de care profita din plin pescarii. Macroul se multumeste cu orice nada, asa ca nu e nevoie de cine stie ce imaginatie diabolica pentru a-l prinde in plasa. Din aceasta perspectiva, nu este prea istet. Nu e nici cel mai impunator locuitor al marilor (nu se compara cu cei 15 m lungime ai rechinului alb), dar nici cel mai mic. Si totusi, este o vedeta. Nu doar pentru ca este considerat unul dintre cei mai rapizi pesti, la fel ca tonul sau pestele-sabie, atingand viteza unei masini de moda veche: 50 km/h. Secretul? Este gustos, accesibil oricui si se pescuieste intr-o cantitate impresionanta.
De altfel, in Asia circula un proverb care spune asa: "Saba o yomo". Adica, "Fii atent la macrou!" sau "Ghiceste macroul!". Va veti intreba poate care este talcul acestui proverb. Ei bine, macroul este foarte usor de pescuit (v-am spus mai devreme ca se repede la orice ii apare in fata ochilor, inclusiv la momelile pescarilor) si se gaseste din abundenta. Asa ca, pentru a scoate un pret bun, vanzatorii de peste supraapreciau cantitatea de macrou din lazi. Generalizand, proverbul vrea sa ne atraga atentia ca orice situatie ar putea fi manipulata in avantajul cuiva.
Macroul mananca pesti mici, crustacee si momeli cat cuprinde. Daca este norocos, poate atinge la maturitate greutatea de 600 g. Adevarul este ca iarna sunt mai slabuti decat primavara. Dar ce poti sa faci? Nu numai pescarilor le place sa stea la caldurica, iarna. Macroul este mancat, la randul lui, de gurmanzi, carnea acestuia constituind deliciul dejunurilor alaturi de prieteni. Se gasesc insa si unii mai pretentiosi, care considera macroul un peste, avand o carne mult prea grasa. Contine un acid gras, numit Omega 3, dar care nu are nici un efect negativ asupra sanatatii. Este, cum s-ar spune, o "grasime prietenoasa".
Sa nu va fie teama sa mancati cat mai mult peste. Nu ingrasa si ne protejeaza sistemul nervos. Daca acest argument nu vi se pare suficient de convingator, cititi cu atentie reteta urmatoare de Macrou cu sos Tzatziki. S-ar putea sa va razganditi.
RETETA. Asadar, pentru a bucura patru persoane, aveti nevoie de 8 felii de paine neagra prajita,
4 fileuri de macrou marinat, doi castraveti, o salata verde si sos Tzatziki. Mai intai, se pregateste sosul, amestecand 500 g castraveti murati taiati cubulete cu 500 g iaurt, 50 g nuci taiate marunt, o legatura de marar tocat, usturoi pisat, sare si piper dupa gust. Pe feliile de paine prajita se asaza un strat generos de sos Tzatziki, o frunza de salata proaspata, macrou marinat, iar deasupra, rondele de castraveti. Foarte simplu!
CUM NE PLACE
|
INABUSIT. Intr-un vas se pune apa la fiert impreuna cu felii de lamaie sau o combinatie de apa cu vin. Se adauga fileurile de macrou sau macroul intreg. Se servesc cu sos tartar sau cu felii de lamaie.
PRAJIT. Fileurile de macrou sau macroul intreg se pun intr-o tava, iar deasupra se asaza un amestec de usturoi, ceapa, masline feliate si ardei. Se tine vasul in cuptor pana cand carnea poate fi strapunsa, dar fara a se desprinde.
GRATAR. Macroul se marineaza cu un sos dulce de soia, vin si zahar. A doua zi, se condimenteaza si se prajeste pe gratar timp de aproximativ trei minute, pe ambele parti.
|
MACROU CU LEGUME
|
INGREDIENTE: 1,5 kg macrou,
3 morcovi, o telina, 150 g mazare, 250 g cartofi, 3 cepe, ulei, 150 ml vin alb, 100 ml suc de rosii, cimbru, patrunjel verde, tarhon, o lamaie, sare si piper.
PREPARARE: Pestele se eviscereaza, se spala si se portioneaza. Dupa ce se sareaza, se lasa deoparte. In timpul acesta, se curata legumele care se taie cubulete. Intr-o tigaie cu ulei incins se calesc toate legumele. Vinul alb se amesteca impreuna cu sucul de rosii. Intr-o tava, se asaza pestele, legumele calite si vinul cu suc de rosii. Se presara mirodeniile (cimbrul, sarea, piperul, tarhonul) si se introduce tava in cuptor, timp de 30 de minute. Pe un platou, se asaza pestele, se stropeste din abundenta cu zeama de lamaie si se presara patrunjel verde.
|
MACROU CU SMANTANA
|
INGREDIENTE: 4 macrouri, o lingura cu unt, 3 lamai, 3 cepe albe, o ceapa rosie, ulei, o ceasca cu smantana, piper, sare, o legatura de patrunjel, cimbru.
PREPARARE: Macroul se spala si se asaza intr-un vas. Cepele se taie rondele si se calesc intr-o tigaie cu unt incins. Cand ceapa este aproape gata, se adauga zeama de lamaie si se ia tigaia de pe foc. Jumatate din cantitatea de ceapa se pune in interiorul pestilor, iar cealalta jumatate, deasupra. Se presara sare si piper, apoi se introduce vasul in cuptor, timp de 30 de minute. Se taie marunt o ceapa rosie si se amesteca impreuna cu patrunjelul tocat, smantana si cimbrul. Pe un platou se asaza pestele, iar deasupra se toarna sosul de smantana.
|