x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Surpriza din ocean

0
Autor: Simona Chiriac 04 Ian 2006 - 00:00
Surpriza din ocean
GURMANDUL IN BUCATE

Macrou cu sos tzatziki, un preparat inedit, usor si gustos, binevenit dupa ospatul de sarbatori

Cu siguranta v-ati dat seama ca pana de curand am fost asaltati de o sumedenie de vedete. Porcul de la Ignat, cozonacii de Craciun, sarmalele, fripturile si piftiile de la Revelion. Bune si gustoase, as zice eu. Dar imi da tarcoale totusi o nedumerire. De ce nu este si macroul o vedeta? Aratos este. Ce peste mai are trupul atat de subtirel, ca tras prin inel, cu dungi negre pe spate si cu burta colorata in argintiu? Curajos este. Cu toate ca rareori se "gandeste" la consecinte (in special atunci cand ii este foame). In aceste conditii, se repede la ceea ce vede in fata ochilor (nu conteaza daca este comestibil sau nu) si fuge de eventualii competitori. Situatie de care profita din plin pescarii. Macroul se multumeste cu orice nada, asa ca nu e nevoie de cine stie ce imaginatie diabolica pentru a-l prinde in plasa. Din aceasta perspectiva, nu este prea istet. Nu e nici cel mai impunator locuitor al marilor (nu se compara cu cei 15 m lungime ai rechinului alb), dar nici cel mai mic. Si totusi, este o vedeta. Nu doar pentru ca este considerat unul dintre cei mai rapizi pesti, la fel ca tonul sau pestele-sabie, atingand viteza unei masini de moda veche: 50 km/h. Secretul? Este gustos, accesibil oricui si se pescuieste intr-o cantitate impresionanta.

De altfel, in Asia circula un proverb care spune asa: "Saba o yomo". Adica, "Fii atent la macrou!" sau "Ghiceste macroul!". Va veti intreba poate care este talcul acestui proverb. Ei bine, macroul este foarte usor de pescuit (v-am spus mai devreme ca se repede la orice ii apare in fata ochilor, inclusiv la momelile pescarilor) si se gaseste din abundenta. Asa ca, pentru a scoate un pret bun, vanzatorii de peste supraapreciau cantitatea de macrou din lazi. Generalizand, proverbul vrea sa ne atraga atentia ca orice situatie ar putea fi manipulata in avantajul cuiva.

Macroul mananca pesti mici, crustacee si momeli cat cuprinde. Daca este norocos, poate atinge la maturitate greutatea de 600 g. Adevarul este ca iarna sunt mai slabuti decat primavara. Dar ce poti sa faci? Nu numai pescarilor le place sa stea la caldurica, iarna. Macroul este mancat, la randul lui, de gurmanzi, carnea acestuia constituind deliciul dejunurilor alaturi de prieteni. Se gasesc insa si unii mai pretentiosi, care considera macroul un peste, avand o carne mult prea grasa. Contine un acid gras, numit Omega 3, dar care nu are nici un efect negativ asupra sanatatii. Este, cum s-ar spune, o "grasime prietenoasa".

Sa nu va fie teama sa mancati cat mai mult peste. Nu ingrasa si ne protejeaza sistemul nervos. Daca acest argument nu vi se pare suficient de convingator, cititi cu atentie reteta urmatoare de Macrou cu sos Tzatziki. S-ar putea sa va razganditi.

RETETA. Asadar, pentru a bucura patru persoane, aveti nevoie de 8 felii de paine neagra prajita, 4 fileuri de macrou marinat, doi castraveti, o salata verde si sos Tzatziki. Mai intai, se pregateste sosul, amestecand 500 g castraveti murati taiati cubulete cu 500 g iaurt, 50 g nuci taiate marunt, o legatura de marar tocat, usturoi pisat, sare si piper dupa gust. Pe feliile de paine prajita se asaza un strat generos de sos Tzatziki, o frunza de salata proaspata, macrou marinat, iar deasupra, rondele de castraveti. Foarte simplu!

CUM NE PLACE
INABUSIT. Intr-un vas se pune apa la fiert impreuna cu felii de lamaie sau o combinatie de apa cu vin. Se adauga fileurile de macrou sau macroul intreg. Se servesc cu sos tartar sau cu felii de lamaie.

PRAJIT. Fileurile de macrou sau macroul intreg se pun intr-o tava, iar deasupra se asaza un amestec de usturoi, ceapa, masline feliate si ardei. Se tine vasul in cuptor pana cand carnea poate fi strapunsa, dar fara a se desprinde.

GRATAR. Macroul se marineaza cu un sos dulce de soia, vin si zahar. A doua zi, se condimenteaza si se prajeste pe gratar timp de aproximativ trei minute, pe ambele parti.

MACROU CU LEGUME
INGREDIENTE: 1,5 kg macrou, 3 morcovi, o telina, 150 g mazare, 250 g cartofi, 3 cepe, ulei, 150 ml vin alb, 100 ml suc de rosii, cimbru, patrunjel verde, tarhon, o lamaie, sare si piper.

PREPARARE: Pestele se eviscereaza, se spala si se portioneaza. Dupa ce se sareaza, se lasa deoparte. In timpul acesta, se curata legumele care se taie cubulete. Intr-o tigaie cu ulei incins se calesc toate legumele. Vinul alb se amesteca impreuna cu sucul de rosii. Intr-o tava, se asaza pestele, legumele calite si vinul cu suc de rosii. Se presara mirodeniile (cimbrul, sarea, piperul, tarhonul) si se introduce tava in cuptor, timp de 30 de minute. Pe un platou, se asaza pestele, se stropeste din abundenta cu zeama de lamaie si se presara patrunjel verde.

MACROU CU SMANTANA
INGREDIENTE: 4 macrouri, o lingura cu unt, 3 lamai, 3 cepe albe, o ceapa rosie, ulei, o ceasca cu smantana, piper, sare, o legatura de patrunjel, cimbru.

PREPARARE: Macroul se spala si se asaza intr-un vas. Cepele se taie rondele si se calesc intr-o tigaie cu unt incins. Cand ceapa este aproape gata, se adauga zeama de lamaie si se ia tigaia de pe foc. Jumatate din cantitatea de ceapa se pune in interiorul pestilor, iar cealalta jumatate, deasupra. Se presara sare si piper, apoi se introduce vasul in cuptor, timp de 30 de minute. Se taie marunt o ceapa rosie si se amesteca impreuna cu patrunjelul tocat, smantana si cimbrul. Pe un platou se asaza pestele, iar deasupra se toarna sosul de smantana.
Citeşte mai multe despre:   macrou,   macroul

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...
Serviciul de email marketing furnizat de