CAIET DE RETETE - DUMINICA FLORIILOR
Demult, la inceputul lumii, pamantul, inca tanar, era sustinut de patru stalpi. Acestia se sprijineau, la randul lor, pe spinarea unui peste urias, care inota intr-o apa a carei intindere era atat de mare, incat nici nu ti-o puteai imagina. Ei bine, acest peste se misca din cand in cand, fie pentru ca toata greutatea pamantului era prea apasatoare, fie pentru ca locuitorii de sus nu-l pretuiau pe masura efortului. Asa apareau cutremurele care daramau case si-i faceau pe oameni sa creada ca a venit sfarsitul lumii. Astfel ca oamenilor li s-a facut frica de puterea acestui peste, de care depindea in cele din urma si viata lor, si l-au cinstit cum se cuvine in fiecare zi. Au avut grija sa transmita urmasilor aceasta poveste, pentru ca niciodata "pestele cel mare" sa se infurie si sa distruga lumea pentru totdeauna.
Aceasta este una dintre povestile populare transmise din generatie in generatie, dar de care isi aduc aminte astazi putini oameni. Totusi, poate mai este povestita si acum de unii batrani la lumina lunii. Copiii stau, asculta, se minuneaza de puterea "dihaniei" si apoi cauta in departare sa zareasca coada "pestelui cel mare" ce se pregateste sa bata apa.
OBICEIURI. Aceasta fascinatie pentru puterea pestilor poate sa explice credintele care au animat pana nu demult viata oamenilor. De exemplu, apa in care a fost spalat pestele nu trebuia aruncata in casa sau in curte. Daca nu se proceda asa, toti cei din casa urmau sa se certe ca pestii atunci cand primeau de mancare. Daca in burta unui peste se gasea un peste intreg mai mic (ce fusese mancat de un peste mai mare), trebuia pastrat cu grija. Odata uscat, se putea folosi impotriva frigurilor. Dar mai ales in doua zile din Postul Mare trebuie sa se manance peste: de Blagovestenie si de Florii.
De Florii, masa sta intinsa intreaga zi. Printre bucatele ce se pregatesc cu aceasta ocazie, caci este mare sarbatoare, pestele nu poate sa lipseasca. Si fiind ultima dezlegare la peste inainte de Pasti, bucatele trebuie sa fie uimitoare, gustoase, aromate si cat mai diverse. Ca sa va fie mai usor, am ales pentru dumneavoastra cateva retete care vor face din masa de Florii una cu totul deosebita, care sa va starneasca nostalgii⦠gustative.
CHEFAL UMPLUT
|
INGREDIENTE: un chefal de 1,5 kg, doi castraveti murati, 100 g peste afumat, 100 g orez, marar, 5 linguri cu smantana, o ceapa rosie, un dovlecel, 100 g masline, 4 rosii, busuioc, vin alb sec, sare, piper, ulei de masline, o lamaie, curry, sofran.
|
Citește pe Antena3.ro
|
PESTE CU MAIONEZA VEGETALAPESTE CU LEGUMETARTINE CU HERINGPLACINTA DE PESTESALATA DE PESTEPESTE CU OREZ |