x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Surprize pentru Ziua de Florii

Surprize pentru Ziua de Florii

de Simona Chiriac    |    12 Apr 2006   •   00:00
Surprize pentru Ziua de Florii
CAIET DE RETETE - DUMINICA FLORIILOR
Demult, la inceputul lumii, pamantul, inca tanar, era sustinut de patru stalpi. Acestia se sprijineau, la randul lor, pe spinarea unui peste urias, care inota intr-o apa a carei intindere era atat de mare, incat nici nu ti-o puteai imagina. Ei bine, acest peste se misca din cand in cand, fie pentru ca toata greutatea pamantului era prea apasatoare, fie pentru ca locuitorii de sus nu-l pretuiau pe masura efortului. Asa apareau cutremurele care daramau case si-i faceau pe oameni sa creada ca a venit sfarsitul lumii. Astfel ca oamenilor li s-a facut frica de puterea acestui peste, de care depindea in cele din urma si viata lor, si l-au cinstit cum se cuvine in fiecare zi. Au avut grija sa transmita urmasilor aceasta poveste, pentru ca niciodata "pestele cel mare" sa se infurie si sa distruga lumea pentru totdeauna.

Aceasta este una dintre povestile populare transmise din generatie in generatie, dar de care isi aduc aminte astazi putini oameni. Totusi, poate mai este povestita si acum de unii batrani la lumina lunii. Copiii stau, asculta, se minuneaza de puterea "dihaniei" si apoi cauta in departare sa zareasca coada "pestelui cel mare" ce se pregateste sa bata apa.

OBICEIURI. Aceasta fascinatie pentru puterea pestilor poate sa explice credintele care au animat pana nu demult viata oamenilor. De exemplu, apa in care a fost spalat pestele nu trebuia aruncata in casa sau in curte. Daca nu se proceda asa, toti cei din casa urmau sa se certe ca pestii atunci cand primeau de mancare. Daca in burta unui peste se gasea un peste intreg mai mic (ce fusese mancat de un peste mai mare), trebuia pastrat cu grija. Odata uscat, se putea folosi impotriva frigurilor. Dar mai ales in doua zile din Postul Mare trebuie sa se manance peste: de Blagovestenie si de Florii.

De Florii, masa sta intinsa intreaga zi. Printre bucatele ce se pregatesc cu aceasta ocazie, caci este mare sarbatoare, pestele nu poate sa lipseasca. Si fiind ultima dezlegare la peste inainte de Pasti, bucatele trebuie sa fie uimitoare, gustoase, aromate si cat mai diverse. Ca sa va fie mai usor, am ales pentru dumneavoastra cateva retete care vor face din masa de Florii una cu totul deosebita, care sa va starneasca nostalgii… gustative.

CHEFAL UMPLUT
INGREDIENTE: un chefal de 1,5 kg, doi castraveti murati, 100 g peste afumat, 100 g orez, marar, 5 linguri cu smantana, o ceapa rosie, un dovlecel, 100 g masline, 4 rosii, busuioc, vin alb sec, sare, piper, ulei de masline, o lamaie, curry, sofran.

PREPARARE: Pestele se curata, se eviscereaza, se dezoseaza si se spala. Orezul se fierbe intr-o oala cu apa clocotita, sare si piper. Intr-un vas se amesteca orezul fiert, pestele afumat maruntit, castravetii murati taiati cubulete, smantana si mararul tocat. Cu aceasta compozitie se umple pestele, se coase cu ata si se presara curry sau sofran. Se calesc ceapa, dovlecelul, rosiile si maslinele tocate. Se condimenteaza cu sare, piper si frunze de busuioc tocate. Se toarna vin alb si se lasa la inabusit. Intr-o tava se asaza o folie de aluminiu de doua ori mai mare decat suprafata tavii. Se pun un pat de legume calite, apoi pestele umplut, alt strat de legume si la sfarsit felii de lamaie. Se acopera cu folia de aluminiu si se lasa in cuptor 40 de minute. Pestele nu trebuie sa se usuce.

PESTE CU MAIONEZA VEGETALA

  • INGREDIENTE: o stiuca de marime potrivita, o ceapa, doi morcovi, o radacina de patrunjel, o telina mica, 4 cartofi, o legatura de patrunjel, boabe de piper, sare, delikat, o foaie de dafin, maioneza vegetala, o lamaie.
  • PREPARARE: Pestele intreg (curatat de solzi, eviscerat si dezosat) se pune la fiert intr-un vas cu apa clocotita, in care s-au adaugat toate legumele curatate si tocate cubulete. Se condimenteaza cu delikat, sare, boabe de piper si o foaie de dafin. Cand pestele este fiert, se adauga patrunjelul tocat si se ia vasul de pe foc. Pe un platou acoperit cu frunze de salata verde se asaza pestele intreg, cu mare grija sa nu se sfarame, se acopera cu maioneza si se decoreaza cu felii de lamaie si frunze de patrunjel.

    PESTE CU LEGUME

  • INGREDIENTE: un peste de un kg, 500 g ciuperci din conserva, 4 fire de ceapa verde, doi cartofi, 3 rosii, un ardei gras verde, doua pahare cu vin alb sec, o lamaie, o legatura de patrunjel, ulei de masline, sare, piper boabe, coriandru, cimbru.
  • PREPARARE: Intr-un vas se asaza pestele curatat, eviscerat si dezosat. Langa el se pun ciupercile taiate lamele, ceapa si ardeiul gras rondele, cartofii si rosiile cubulete. Se toarna ulei de masline, vin alb, suc de lamaie si se presara condimentele si patrunjelul tocat. Se acopera vasul cu o folie de aluminiu si se lasa in cuptorul preincalzit pana cand pestele este gata. Se serveste cu cimbru proaspat.

    TARTINE CU HERING

  • INGREDIENTE: 8 felii de paine neagra, 200 g hering marinat, masline, o lamaie, ridichi, salata verde.
  • PREPARARE: Feliile de paine se prajesc, rumenindu-se usor. Se stropesc cu zeama de lamaie, iar deasupra se asaza bucatile de hering. Se decoreaza cu rondele de masline, felii de ridichi sau salata verde taiata fasiute.

    PLACINTA DE PESTE

  • INGREDIENTE: un pachet aluat de foitaj, 450 g file de peste, 300 ml apa, o ceapa, 30 g margarina, 30 g faina, o lamaie, o legatura de patrunjel, o foaie de dafin, nucsoara, piper, sare, 50 g masline, ulei.
  • PREPARARE: Fileurile de peste se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita, in care s-au adaugat boabe de piper, sare, o foaie de dafin si cateva rondele de ceapa. Cand incepe sa fiarba, se ia oala de pe foc, se acopera si se lasa deoparte. Dupa un sfert de ora se scoate pestele, se curata de oase, se marunteste, iar lichidul in care a fiert se strecoara. In continuare, se topeste margarina intr-o tigaie si se adauga faina treptat. Se amesteca foarte bine, ca sa nu se formeze cocoloase. Dupa un minut se toarna zeama de peste si se amesteca pana cand se ingroasa. Se condimenteaza cu nucsoara, sare si piper, presarandu-se si patrunjel tocat. In acest sos se pun pestele si maslinele taiate rondele, se amesteca si se lasa sa se raceasca. Intre timp, aluatul de foitaj se imparte in mai multe bucati, in functie de marimea dorita. In mijlocul lor se asaza compozitia de peste, apoi se impaturesc, astfel incat compozitia sa nu poata iesi. Se pot face placinte in forma de triunghi sau de plic. Se coc in cuptorul preincalzit, intr-o tava unsa cu ulei. Se servesc cu felioare de lamaie deasupra.

    SALATA DE PESTE

  • INGREDIENTE: 500 g peste, doi morcovi, o telina, doua legaturi de ridichi, un castravete, o salata chinezeasca, doi ardei grasi, o lamaie, 8 linguri cu ulei de masline, doua linguri cu otet, mustar, sare, piper, cimbru.
  • PREPARARE: Pestele se fierbe in apa clocotita cu sare, piper si legume (altele decat cele ce vor fi folosite la salata). Dupa ce a fiert, se scoate pestele, se dezoseaza si se marunteste. Intr-un bol mare de salata se pun legumele taiate dupa preferinta, pestele maruntit, uleiul, otetul, mustarul, zeama de lamaie, sarea, piperul si cimbrul. Se amesteca si se serveste cu paine prajita.

    PESTE CU OREZ

  • INGREDIENTE: 500 g file de peste, 200 g orez, 450 ml suc de rosii, doua cepe, doua rosii, cateva fire de telina, un ardei gras, condimente pentru peste, sare, piper, o legatura de patrunjel verde, ulei.
  • PREPARARE: Mai intai se pregatesc legumele. Se toaca ceapa, ardeiul gras se taie in cubulete, iar firele de telina se toaca marunt. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se calesc legumele. Dupa ce s-au inmuiat, se toarna sucul de rosii si rosiile taiate cubulete. Cand amestecul de pe foc a inceput sa fiarba, se adauga orezul spalat si scurs. Se condimenteaza dupa gust si se lasa la fiert. Cand orezul este aproape fiert, se adauga fileurile de peste spalate, scurse si taiate cubulete. Se acopera si se mai tine tigaia pe foc pana cand pestele se desprinde usor de pe oase. Se pune patrunjel tocat si se serveste cu felii de paine prajita.
  • ×