x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tablou marin in culori calde

Tablou marin in culori calde

24 Mai 2005   •   00:00

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • GURMANDUL IN BUCATE
  • Despre file Wellington a auzit toata lumea. Dar cum ar fi sa il transformi intr-un tablou? Un pic de roz, putin portocaliu, o pata verde si o idee de galben pe alaturi. Asta da provocare! Pentru mine. Pentru cel care a facut schimbarea nu a fost nevoie decat de o strafulgerare de imaginatie. Si de vreo 20 de ani de munca in bucatarie. Acum, ca v-am prezentat cat de cat personajele, sa le cunoastem si CV-ul!

    SCHITA. Sa incepem cu tabloul, care de fapt este somon in foitaj invelit in salata verde. A fost creat, nici el nu stie cand, intr-o bucatarie. Are in el o multime de ingrediente. Sa le luam pe rand: 250 g somon file proaspat, un pachet foitaj din comert, 4 frunze de salata verde, doua linguri de ulei de masline, un galbenus de ou, o telina americana, un morcov, o radacina de telina alba, busuioc, sare si piper. Ca toate acestea sa dea randamentul maxim, trebuie sa stiti si cum sa le combinati. Mai intai trebuie sa piperati si sa sarati fileul. Apoi, intr-o tigaie de teflon, se pun doua linguri de ulei, in care se soteaza fileul, cam o jumatate de minut, pana se inchide la culoare. Cand somonul este gata, foitajul se intinde pe masa si se taie in patratele de aproximativ 15 centimetri. Frunzele de salata se lasa timp de trei secunde intr-un pahar cu apa fierbinte, in care presaram un varf de cutit de sare. Dupa aceste trei secunde, le scoatem si le trecem printr-un jet de apa rece, ca sa li se intensifice culoarea.
    Bucataria este atelierul unde Hadad, plin de energie, da curs imaginatiei
    Dupa aceea, le stergem cu un prosop absorbant. Somonul, care este personajul principal, trebuie tratat cu multa atentie. Il invelim in frunzele de salata si apoi, cu cea mai mare grija se asaza in mijlocul foitajului. Il impachetam, iar partea unde se unesc se lasa jos. Tava in care se va aseza somonul imbracat in salata si foitaj se unge cu un strop de ulei si se presara cu faina. Pentru ca totul sa aiba o stralucire aparte, inainte de a pofti "personajul" nostru la caldura cuptorului, il ungem cu ajutorul unei pensule cu un galbenus batut bine. Si pentru ca, vorba romanului, "baba sufera la frumusete", foitajul trebuie zgariat cu o lingura, pentru un model deosebit. Cuptorul unde va intra somonul la odihna pentru 20 de minute trebuie sa fie fierbinte, cam la 170°C. Cand il scoatem, il taiem in trei medalioane, punem pe langa el legumele taiate felii, sotate in ulei de masline si sosul de sofran si il servim foarte fierbinte. Acesta a fost tabloul nostru.

    ARTISTUL. Acum urmeaza pictorul, pe care l-ati mai intalnit in povestile noastre: Joseph Hadad. Este de fapt bucatar la un restaurant din Bucuresti. A venit in Romania de sapte ani si acum, din tot ceea ce spune, se identifica insa cu spatiul nostru.

    Marea lui pasiune este bucataria, cu tot ceea ce inseamna ea - de la arhitectura si pana la inocentul praf de sare. Pentru el, fiecare element care constituie gastronomia este important, nu poate sa treaca peste nimic. Gateste din pasiune si incearca sa construiasca adevarate opere de arta din fiecare reteta. Si culorile conteaza cel mai mult, din moment ce primul contact cu mancarea este cel vizual. Asa incat, de foarte multe ori, este asemeni unui pictor.

    Prezentarile fiind facute, speram ca v-am convins sa va angajati la pregatirea unui somon in foitaj si sa deveniti si dumneavoastra niste artisti, in propria bucatarie.

    SECRETE
    Somonul nu trebuie tinut foarte mult la cuptor. Daca se depasesc 20 de minute la o temperatura de 170°C, devine foarte fad si uscat. De fapt, este indicat ca acest tip de peste sa nu se consume foarte bine facut, pentru ca isi pierde gustul. Cand devine un pic roz, trebuie luat de pe foc. Este foarte important sa isi pastreze sosul lui natural. Mai mult de atat, atunci cand se prepara somon, condimentele ar trebui sa lipseasca, iar sosul care il insoteste sa fie foarte usor. Si nu trebuie sa fiti ingrijorati in privinta mirosului, pentru ca somonul, nefiind peste de mare, nu are acelasi odor ca si celelalte specii.
    POSIBILITATI
    Pretul somonului a scazut foarte mult. Daca pana acum 10-15 ani cei care aveau pe masa preparate din somon erau considerati bogatasi, astazi se poate gasi la orice supermarket, sub orice forma dorim. Il putem cumpara gata preparat sau proaspat, pentru a-l putea gati acasa. Varianta din urma este cea mai buna, pentru ca in felul acesta putem face uz de imaginatie. Putem face sushi, il putem pregati natur sau cu sosuri, poate fi ingredientul unei salate deosebite, si lista poate continua la nesfarsit. Nu avem nevoie decat de imaginatie sau de o carte de bucate.
    ×