x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tara bucatelor satioase

Tara bucatelor satioase

22 Sep 2004   •   00:00

Bucataria "tarii cantoanelor" este o combinatie de gastronomie frantuzeasca si germana. Branzeturile si preparatele din carne sunt mandria elvetienilor. Nici la desert nu se lasa mai prejos: ciocolata, inghetata, prajituri cu fructe.

CRISTINA CATANA

In gastronomia elevetiana se reflecta diversitatea geografica, culturala si lingvistica. Fiecare dintre cele 26 de cantoane care compun tara are propria traditie culinara.

GURMANZI. Bucataria elvetiana se remarca atat prin simplitatea modului de a prepara mancarea, cat si prin generozitatea portiilor. "Berner plate", rasfatatul meniului Restaurantului Mica Elvetie din Bucuresti, contine doua cotlete de porc usor afumate, limba de vita, carnati traditionali — saltzis, varza calita, cartofi natur si fasole verde. Pe langa toate acestea, elvetienii obisnuiesc sa bea bere, de obicei blonda, pe care o combina cu apa carbogazoasa. Acest amestec poarta denumirea de "panache". Uneori, berea este combinata si cu alte bauturi acidulate pentru a-i atenua gustul amarui. Alaturi de carnea de vita sau de carnati, ei consuma o garnitura aparte — rosti: cartofi rasi si prajiti in unt, sare si piper, peste care se pune sos brun, smantana, ciuperci si frisca vegetala.

BRANZETURI. Ca si francezii, elvetienii sunt renumiti pentru branzeturi. Cele mai cunoscute sunt fondue (sortiment de branza rece) si raclette (sortiment de branza calda). Fondue se serveste dintr-un vas de ceramica asezat pe o spirtiera, cu ajutorul unor furcheti (furculite cu doi dinti). Si pentru raclette este nevoie de un resou, in care se pun bucati mari de branza, care apoi se scot cu ajutorul furchetilor. Se serveste calda, alaturi de castraveciori acri, cartofi natur fierti in coaja, sunca sau trei tipuri de carne. O specialitate a bucatariei elvetiene este "file on hot stone". Pe o piatra speciala foarte incinsa se asaza muschiul de vita pana cand se rumeneste. Apoi se adauga trei tipuri de sos, orez si cartofi prajiti.

DESERT. Fondue de ciocolata si cel de inghetata de vanilie sunt deserturile preferate ale elvetienilor. Amandoua se servesc cu fructe proaspete, de obicei fructe de padure.

Pe langa bere, care este servita cu orice ocazie, alaturi de orice mancare, elvetienii mai au o bautura traditionala. Kirsch este un produs alcoolic, din cirese, care este servit numai cu branzeturi.
×
Subiecte în articol: gastronomie