x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tara Vinului si a Vantului

Tara Vinului si a Vantului

de Cristina Andreea Catana    |    16 Noi 2005   •   00:00
ROMANIA CULINARA
Inceput de weekend infrigurat la Focsani. In inima Vrancei si-n mijlocul toamnei, pentru ce altceva sa fi dorit sa ajungi in orasul moldav daca nu pentru o cana cu licoare zeiasca, la Festivalul International al Viei si Vinului Bachus 2005?!

Judetul VRANCEA

  • Suprafata: 4.857 km patrati
  • Populatie: 391.263 locuitori
  • Localitati principale: Focsani, Adjud, Marasesti, Panciu, Odobesti
  • Resedinta de judet: Focsani
  • Ape: Siret
  • Obiective turistice: Mausoleul Eroilor de la Marasesti, Casa Memoriala "Mos Ion Roata", Mausoleul Eroilor de la Soveja.
    De asemenea, nu trebuie uitate renumitele podgorii Odobesti, Panciu sau Cotesti.
  • O cana cu vin fiert sa-ti puna sangele in miscare, sa te incalzeasca si sa te convinga, inca o data, ca vorbele lui Sadoveanu, moldovean si el, sunt incarcate de adevar. "Vinul indulceste inima omului si madularele lui", zicea marele prozator.

    Focsaniul e strabatut, de la nord la sud, de un bulevard care-l deschide vantului, cu muscaturi reci, de gheata. Crivatul isi face de cap pe-aici, iarna toata. La vremea asta, a festivalului, vantul deja a patruns in oras. Locurile special amenajate pentru comerciantii de vin si preparate culinare sunt chiar in bataia lui. Si vantul nu le da pace, umfla corturile, darama exponatele… Ca sa ii atraga pe cei cativa vizitatori, la unele standuri pastrama sfaraie pe jar. "Daca nu era vijelia asta, pana acum vindeam si noi ceva…" Si, cu toate ca este un "targ popular", preturile nu sunt chiar atat de "populare": pastrama se vinde cu 4 lei noi suta de grame - daca stai sa socotesti, un kilogram se apropie de jumatatea de milion, in lei vechi. Vinul e 80 de bani paharul, iar mustul este 2 lei. Musterii nu sunt insa prea multi. Cativa adolescenti se incumeta sa traverseze Parcul "Nicolae Balcescu", atrasi de mirosul gogosilor… Zabovesc putin si dinaintea expozitiei de crizanteme si… cam atat. Insa producatorii de vin - peste 32 de firme de profil din tara - si podgorenii particulari sunt oarecum multumiti de prezenta la festival. Scopul lor fusese sa isi prezinte produsele, sa arate cu ce au venit nou pe piata. Dl Radu, inginer la una dintre firmele expozante, ne spune: "Festivalul este o ocazie de a arata ce am mai schimbat, peste an, la produsele noastre. Nu tinem neaparat sa facem vanzare mare".

    SPECIALISTI. Ce le-a mai adus festivalul focsanenilor? Standuri cu unelte si masini agricole (in special cele pentru cultivarea vitei-de-vie) si un targ al mesterilor populari. Deja niste "specialisti" ai acestui gen de manifestari, mesterii au venit cu obiecte necesare pentru pastrarea si servirea vinului, de la butoiase la ibrice de alama si cani de lut. Si, parca presimtind vremea rea, au adus cu ei si au pus in vanzare si paturi de lana ori obiecte de imbracaminte groase si calduroase. Alaturi de vin, care ar fi trebuit sa fie vedeta de necontestat a evenimentului, cei cativa vranceni care s-au incumetat sa ia in piept vantul s-au mai incalzit, batand din picior ritmul melodiilor interpretate de Benone Sinulescu ori Gheorghe Turda, Andra ori Haiducii.

    Am fi vrut sa va scriem mai multe, dar vantul n-a tinut cu podgorenii. Am adus insa cu noi cateva retete culinare de-ale locului.

    CAIET DE RETETE

    BORS DE GAINA


  • INGREDIENTE: o gaina, un litru de apa, un litru bors, verdeata, o legatura de loboda, sare, taitei.
  • PREPARARE: Se curata gaina si se pune la fiert cu apa rece, fara zarzavat. Dupa ce a fiert, se scoate gaina pe o farfurie si in zeama se pun taiteii sa fiarba. Cand sunt gata se toarna borsul clocotit, gaina taiata bucati, verdeata si loboda taiata. Se lasa sa mai dea un clocot. Acest bors nu se drege.

    BORS DE CHITICI


  • INGREDIENTE: doi l apa, un l bors, 600-700 g chitici, un morcov, un patrunjel, un pastarnac, o felie telina, 3 linguri cu orez, o legatura verdeturi (patrunjel, telina, cimbru), sare.
  • PREPARARE: Zarzavatul se taie marunt si se pune la fiert intr-o oala cu apa si putina sare. Pestisorii se curata de intestine, strangandu-i intre degete, de la coada spre cap, iar daca sunt mai marisori se curata si de solzi. Se spala bine si se pun in oala cu zarzavat, cand acesta este deja fiert. Se lasa 2-3 minute sa fiarba, apoi se adauga borsul infierbantat pana la punctul de fierbere si orezul. Se potriveste cu sare si dupa cateva clocote se ia de pe foc. Inainte de a-l servi la masa se adauga verdeata taiata fin.

    OSTROPEL DE RATA


  • INGREDIENTE: o rata, 2-3 cepe, o jumatate de lingura cu faina, zeama de carne, o lingura cu bulion de rosii, doi catei de usturoi, sare, cateva boabe de piper, o foaie dafin, 2-3 linguri cu otet de vin, grasime sau ulei.
  • PREPARARE: Se curata si se spala rata, se taie bucati, se sareaza si se inabusa intr-o cratita cu putina grasime sau ulei. Se lasa sa se rumeneasca, adaugand cate putina apa. Se taie cepele felii subtiri si se amesteca cu putina grasime sau ulei si cu jumatate de lingura cu faina. Se stinge cu putina apa sau zeama de carne. Se adauga apoi bulionul, usturoiul, piperul, sarea, frunza de dafin. Se toarna sosul peste carne, se lasa sa fiarba pana ce rata e destul de frageda. Cand e aproape gata, se adauga otetul si se mai lasa sa dea un clocot. Sosul trebuie sa fie potrivit de scazut.

    PRAJITURA CU MARMELADA


  • INGREDIENTE: 4 oua, 100 ml ulei, 3 linguri cu marmelada (de preferat de prune), 12 linguri cu apa, 12 linguri cu faina, 10 linguri cu zahar, un varf de cutit cu bicarbonat, nuci, zahar pudra.
  • PREPARARE: Se amesteca toate ingredientele si se adauga albusurile batute spuma. Se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Cine doreste poate presara deasupra nuca macinata. Se da la cuptor. Cand este gata, se presara cu zahar pudra.

    TOCI MOLDOVENESC


  • INGREDIENTE: 5 cartofi, 3 oua, 40 g untura, sare, piper, marar, bicarbonat.
  • PREPARARE: Cartofii se curata, se spala, se rad si se amesteca impreuna cu ouale, mararul tocat marunt, bicarbonatul, sarea si piperul. Se ia cate o lingura din compozitie si se pune intr-o tigaie in care s-a incins untura inainte. Se prajeste fiecare bucata de compozitie pe ambele parti. Se serveste imediat.
  • ×